E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “İmzaladığımız anlaşma gereği Türkiye’de inşasına başlanacak Kanal İstanbul projesi için Panama Kanalı Genişletme Projesi’ni gerçekleştiren ekiple iş birliği platformu kurulacak” dedi.
Arslan, yaptığı açıklamada, Kanal İstanbul projesinde Panama Hükümeti’nin bilgi birikiminden faydalanacaklarını ifade etti.
Panama ile Türkiye arasında, seyir kanallarının inşası ve yönetimi konularında idari ve teknik uzmanlığın paylaşımı için iş birliği platformu kurulmasını içeren anlaşmanın 27 Haziran’da Panama’nın başkenti Panama City’de imzalandığını anımsatan Arslan, şunları kaydetti:
“İmzaladığımız anlaşma gereği Türkiye’de inşasına başlanacak Kanal İstanbul projesi için Panama Kanalı Genişletme Projesi’ni gerçekleştiren ekiple iş birliği platformu kurulacak. Kanal işletmeciliği konusunda dünyanın en uzun geçmişine ve en köklü deneyimine sahip ülkelerden olan Panama’nın, İstanbul Boğazı’ndaki gemi trafiğini rahatlatmak için yapılacak Kanal İstanbul projesinin yapımında büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
‘Daha güvenli ilerleyecek’
Kanal İstanbul ile Panama Kanalı gerek coğrafi yapı gerek projenin yapım tekniği ve finansman modeli bakımından birbirinden farklı projeler. Dünyanın en büyük projelerinden biri olacak Kanal İstanbul, kendine özgü inşaat ve mühendislik tekniğiyle yapılacak, ancak Panama Kanalı’ndaki deneyimler son derece önemli ve biz o deneyimlerden mümkün olduğu kadar çok faydalanarak en iyisini yapma gayreti içerisinde olacağız.”
Arslan, Panama Kanalı Genişletme Projesi’ni gerçekleştiren Panama Kanal Otoritesi’nin koordinasyonu altında ilgili kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubuyla görüşmelerde bulunduklarını belirterek, “Dünyanın en büyük kanal projelerinden birini başarıyla gerçekleştiren Panama Kanal Otoritesi ile iş birliği platformu kurarak, Kanal İstanbul projesinde deneyimlerinden yararlanmayı planlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Söz konusu görüşmelerde önemli bilgiler edindiklerine dikkati çeken Arslan, kurulacak platformun projenin daha hızlı ve güvenli ilerlemesini sağlayacağını dile getirdi.
Genişliği 500 metre
Bakan Arslan, yapımı planlanan Kanal İstanbul projesinin sadece İstanbul için değil, boğaz trafiğini kullanan tüm ülkeler için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, proje ile oluşturulacak yeni su yolunun uzunluğunun 40 kilometreyi aşmasını beklediklerini söyledi.
Projeye ilişkin güzergah çalışmalarının hızla sürdürüldüğüne işaret eden Arslan, “Kanalın genişliğinin yüzeyde 500 metre, tabanda 400 metre, suyun derinliğinin ise 30 metre olacağını öngörüyoruz. Böylece İstanbul Boğazı’ndaki deniz trafiğini tehdit eden tankerler bu yeni kanalı kullanabilecek ve Boğaz’ın güvenliği de sağlanmış olacak” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
AKILLI BİR PROJE OLMADIĞINI YALAKA OLMAYAN AKADEMİSYENLER VE BU İŞLERDEN ANLAYANLAR CESARETLE ÇIKIP SÖYLESİNLER YALAKA VE RANTÇI GAZETE KÖŞE YAZARLARINA BIRAKILMASIN ,BU İŞLERİN GERİ DÖNÜŞÜ OLMAZ SONRA BİZİ, BENİ ALDATTILAR KANDIRDILAR DEMEYE BIRAKILAMAZ BU ÜLKE HEPİMİZİN BİR KAÇ ARAP ŞAKŞAKÇISI GÖRGÜSÜZÜN DEĞİL
Çok ağır ilerliyorsunuz bir an önce başlayıp 2023 e kadar tam anlamıyla proje bitmiş olmalı
küçükçekmece iç kumsal mahallesi çok değerlenecek deniyor bu kanalla birlikte.
Rantabl olmayan projelere milletin parası çarçur edilmemeli. Harcanacak parayla Çatalca civarına ıslah edilmiş sığır ve manda çiftlikleri kurulmalı.
arazi toplama işi bittiyse projeye kazma vurulsun artık
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:30)