E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKanal İstanbul için 'güncellenmiş' ÇED raporu yayınlandı---

Kanal İstanbul için 'güncellenmiş' ÇED raporu yayınlandı

Kanal İstanbul için 'güncellenmiş'  ÇED raporu yayınlandı
23 Aralık 2019 - 11:38 borsaningundemi.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'hayalim' İBB Başkanı İmamoğlu'nun ise 'cinayet' dediği Kanal İstanbul için gaza basıldı

75 milyar liralık yatırım maliyeti ile tartışma konusu olan Kanal İstanbul projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu açıklandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın hazırladığı son dönemin en çok tartışılan konusu Kanal İstanbul projesi için hazırlanan son şekli verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu yeterli bulunarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bugün halkın görüşüne açıldı. “Nihai” olarak kabul edilen ÇED raporu 10 gün boyunca görüş ve öneriler için askıda kalacak.

75 milyar lira bedel ile yapılacak Kanal İstanbul için hazırlanan son ÇED raporuna göre; projenin 7 yılda tamamlanması planlanıyor.

Küçükçekmece, Avcılar, Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinden geçecek yaklaşık 45 km uzunluğunda ve 20.75 metre derinliğinde olan projenin kazı aşaması da 4 yıl sürecek. Yılda yaklaşık 275 milyon metreküp kazı yapılacak. Kanaldan çıkacak toplam hafriyat miktarı yaklaşık 1 milyar 155 milyon 668 bin metreküp olarak hesaplandı. Bu miktarın 1 milyar 79 milyon 252 bin metreküpünü kara kazısı, 76 milyon 416 bin metreküpünü deniz ve göl taraması oluşturacak. Kanal boyunca karada yapılması planlanan yaklaşık 1,1 milyar metreküplük kazının 800 milyon metreküplük kısmı Karadeniz’e bağlanılan kesimde gerçekleştirilecek.

Kanal İstanbul Projesi kapsamında işletme (trafik) simülasyonu ve kanal işletme prensibinin belirlenmesi kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda da kanalın tek yönlü işletmesine karar verildi. Kanal İstanbul Projesi kapsamında; kanal içerisinde acil bağlama alanları, acil müdahale merkezleri, kanal giriş ve çıkış yapıları, gemi trafik sistemleri gibi alt ve üst yapılar, liman, lojistik merkez, yat limanı, kanal içerisinde ihtiyaç duyulan noktalarda karşıdan karşıya ulaşımı deniz yolu ile sağlayacak kıyı yapıları, tahkimat ve dolgu alanları gibi kıyı tesisleri yapılması planlanıyor.


Kanal İstanbul Projesi ile entegre olarak geliştirilecek projeler; Marmara ve Karadeniz Konteyner Limanları, Küçükçekmece Yat Limanı ve Karadeniz kıyısında rekreasyon amaçlı dolgu ile lojistik alan dolgusu olarak sıralandı. Karadeniz kıyısına rekreasyon ve lojistik alan için toplam 54 milyon 605 bin 865 metrekare dolgu yapılacak. Dolguda kanal hafriyatından çıkacak malzeme kullanılacak.

Projenin inşaat aşamasında yaklaşık 8-10 bin kişinin, işletme aşamasında ise 500-800 kişinin çalışması öngörülüyor. Çalışma alanı olarak tanımlanan ve inşaat faaliyetlerinin yürütüleceği kesim yaklaşık 63.2 milyon metrekare olarak hesaplandı. İnşaat faaliyetleri tamamlandıktan sonra kanal yapı yaklaşım sınırına kadar olan kesim diğer kamu ihtiyaçları için terk edilecek alan 25.75 milyon metrekare olacak. Kanal için kullanılacak alan 37.5 milyon metrekare olarak açıklandı.

KUŞ GÖÇ YOLLARI BOZULACAK

Kanal güzergahı boyunca toplamda 21 takım, 44 familyaya ait 124 kuş türü tespit edildi. Raporda tespit edilen kuş türlerinden bazılarının proje alanının belli kesimlerini kışlama alanı, üreme alanı ve konaklama alanı olarak kullandığı belirtilerek “Proje faaliyetinin kuşlar üzerine olacak en büyük etkisinin habitat kaybı olacağı düşünülmektedir. Küçükçekmece Gölü, proje sahasında tür çeşitliliği bakımından en zengin alandır. Hem kışlayan türler, hem üreyen türler hem de göç sırasında konaklayan türler için çevresinde ve su gövdesinde elverişli alanlar oluşturmaktadır. Bu alanların kaybedilmesi sonucunda bazı kritik önemde türlerin üreme ve kışlama popülasyonları etkilenecektir. Bunları önlemek amacıyla Küçükçekmece Gölü’nün bir kısmının sedde ile ayrılarak mevcut hali ile korunması ve Altınşehir’deki sazlık alana benzer bir habitatın muhafaza edilen göl alanı içerisinde oluşturulması önerilmektedir” denildi. (Sözcü)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sedat23 Aralık 2019 18:27

    Sallamadan araştırmak lazım.Yapılır yapılmaz ayrı konu.Panama Kanalı yaklaşık $ gelir 2 milyar yılda yaklaşık 800 milyon $ gider alır.Mısır'da yetkili birimler tarafından açıklanan istatistiklere göre 2016 yılında 5 milyar dolar olan Suveyş kanalının geliri 2017 yılında 500 milyon dolardan fazla artışla 5.585 milyar dolara ulaştı.

  • Kerim17 Nisan 2021 11:19

    Bu kanali suveys kanali ile nasil karsilastirabiliyorsun

  • Ali koçu 23 Aralık 2019 18:19

    İhlas Holding’de uçuş başlar geç kalmayın

  • fafa23 Aralık 2019 17:08

    Rapor çıktı da inanacak aptal lazım.Bu şirketin sahibi tutuklu yargılanmış birisi.Başka şirket mi yokmuş?

  • vatandaş23 Aralık 2019 15:53

    Kanal İstanbul yapılacak. Muhalefet çıldıracak.

  • AHMET ÖZBİR23 Aralık 2019 14:25

    ÇED İSTANBUL KANALI'nı, şahlandır vatan evlatlarını, ağlat stopçu yobazları.

  • mahmut koç23 Aralık 2019 13:40

    Birileri diyorki süveyşten para alıyorlar bizim boğazden bedava geçiyorlar. Allah yapısıhiç bir boğazdan  para alınmaz (macellan,berring boğazları) ancak insan yapımı olanlardan para alınır.Bedava olan yerdede  paralıya binen zor olur.

  • Cühelâ 23 Aralık 2019 13:08

    Duble yapsınlar kanalı, geliş gidiş ossun. Itibardan tasarruf olmaz

  • ...23 Aralık 2019 12:59

    harç karan elinde mala inşaat ve fayans ustalarının çoğalmazı bu ülkeye bişe katmaz. gençlere eğitim vereceksin. o para ile okulların bir çoğunda yazılım mühendisleri, bilgisayar uzmanları, yeni yeni yazılım otomaston mühendis ve bir çok uzay lanında çalışacan insan geliştirebilir, yetiştire bilirsin. Ülkeye vatan hainliğidir. harç karan, kamyon kullanana, kepçe süren, silindir çalıştıran insan yetiştirmek. o kadar para veripde ... yazıkdır günahdır.. hainlikdir... ülkeye 5 kuruş faydası omayacaktır. elin gavuruürettiği son model teknolojı, gıda, ihracat mallarını gemile geçirecek diye, 3 kuruş geçiş parası alıp maliyetini kurtarmayacak projeler ülkeye hainliktir. o paraya neler yapabilir bir ülke ? eğitim de 500 bin gencimisi süper donaımla yetiştirsen, 10 sene sona 200 bin sıfırdan kurulan bambaşka gelirli modern tesis ve yazılım üslerimiz programcılarımız olur.  

  • ....23 Aralık 2019 12:54

    Anayasaya aykırı bir proje bence. Anayasa iptal eder.Referandum ile anca uygulanabilir proje. Türkiyenin uluaslararası boğaz anlaşmasına göre. Türkice devletinin denetiminde bu buğalaz. şimdi 20 yıllına-25 yıllına yabancı sermayeye hibe deilemeceyk, denetimi ve tiareti yapılamaycak kadar önemli bir durum var. Boğazlar anlaşmasına .askeri güvenliğe, uluaslara arası anlaşmalara aykırı durum. hem hava alanın olumsuz etkılenıyor. hem çevre de deniz akıntıları olumsuz. hem istanbul depremi olumsuz, dolma kazma toprak. hem iç trafik bir çok köptü isteyecek. hemde abd-rus savaş gemileri için sorunlu yeni anlaşmalar gerektire bilir. hemde süveş ve panama kanalı gibi kullanıldığı halde kendi masrafını çıkartmıyor bu kanallar. şuan panama ve süveş kanalları zarar ediyor. Ülke parasını çok daha kıymetli fabrika ve ağır sanayilere insan gücüne eğitim sistemimize vermek lazım. koca koca betona para vermek yerine. şuan inşaat ustası deil, yazılım uzmanları yetiştirmeliyiz.

  • AAA23 Aralık 2019 12:25

    belli ki bu maketi inşaatçılar hazırlamış, lansman öncesi hazırlık... bu projeyi hararetle savunanlar, istanbul a ve ülkeye ihanet içinde olduklarını bilmelidir.  madem deniz yolu olacak madem gelip geçecek gemilerden dolayı para basacak, o halde nedir  bu görkemli bina maketleri ve yalılar? bir de üzerinde yapılacak onlarca köprü, siz sanıyormusunuz ki bu köprüler parasız olacak,  Trakya ye edirne ye geçerken bu köprülerden ikinci kez söğüşleneceksiniz...

  • Burhan23 Aralık 2019 12:16

    Bir an önce başlasın,,ülkemize çok faydalı olacak.

  • US23 Aralık 2019 13:12

    burhan faydasını söyle de bilelim, ne gibi faydası olacak?  Bir proje yapılırken zararları ve yararları bir teraziye konur hangisi ağır basarsa o tercih edilir. ancak bu yapılırken mutlak suretle işin uzmanlarından, yani bilim insanlarından faydalanılır. bu projenin yararını açıklayan bir bilimsel rapor gösterebilirmisin? yetmedi o projenin bulunduğu bölge ve şehirde  yaşayanları ikna etmelisiniz? Sen bu projenin televizyonlarda etrflıca tartışıldığını duydun mu?  Öyle birinin canı istedi diye böyle hayati bir iş oldu bittiye getirilir mi? süveyş kanalı örnek gösteriliyorsüveyş kanalının kimlerin ne amaçla inşa edildiğini biliyoruz, bizim doğalbir su yolumuz var zaten..  doğayla zıtlaşmanın manası var mı? faydalıdır yapılsın diyorsan burda faydalarını bilimsel verilere dayanarak sıralayacaksın...

  • seçmen23 Aralık 2019 12:01

    yangından mal mı kaçırıyorsunuz, nedir bu acele ve telaşınız?  75 milyarla ülkede yapılacak yatırımla işsizlik sorununa çözüm bulun, bitirdiğiniz tarımı şahlandırın,  ülkenin önceliği işsizlik, gençlerimiz iş kuyruklarında umut tüketirken insanlar ekonomik zorluklarla boğuşurken siz yapay boğaz peşindesiniz... birilerine rant sağlama peşindesiniz istanbul a ihanet peşindesiniz.. 

  • hirs23 Aralık 2019 11:52

    Bu ne hirsmis be bırakın biraz rahatlayalım ondan sonra yine yapılacaksa yapılsın aynı hırs ibb secimindede vardı.