E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji verimliliği çalışmalarının henüz toplumun geniş kesimleri tarafından yüksek düzeyde benimsenmediğine dikkat çekerken, artık dünyada ‘kullan at’ tüketiminin yerini; kaynak verimliliğini odağa alan döngüsel ekonomi, hatta paylaşım ekonomisine bıraktığını ifade etti.
Dönmez, Enerji Verimliliği Derneği İstişare Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nı yaklaşık 1.5 yıl önce uygulamaya başladığını; 2017-2018 döneminde enerji verimliliğine 1.35 milyar dolar yatırım yapıldığını söyledi.
Kamu örnek olacak
Dönmez, bu yatırımın karşılığında 308 milyon dolarlık tasarruf elde edildiğini belirterek, “Bu konuda kamunun örnek olmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kapsamında 2023 sonuna kadar kamu binaları için en az yüzde 15 enerji tasarrufu elde edilmesi gerekiyor. Kamu binalarındaki dönüşüm için Dünya Bankası’ndan yaklaşık 4 milyon doları hibe olmak üzere 200 milyon dolarlık kredi temin ettik. Kamunun yıllık enerji gideri yaklaşık 6 milyar lira. Yaptığımız çalışmalar sonucu burada yüzde 40’a varan, yani 2.4 milyar liralık enerji tasarruf potansiyeli söz konusu” dedi. Enerji Performans Sözleşmelerini (EPS) devreye alacaklarını dile getiren Dönmez, şunları söyledi:
15 yıllık sözleşme
“EPS ile kamu idarelerinin maliyetlerini, sağladıkları tasarruflar karşılayacak. 15 yıla kadar uzun dönemli sözleşme yapabilme imkanı getirildi. Enerji verimliliği danışmanlık şirketleri kurumlarda etütlerini yapacak ve uygulanacak verimlilik önlemlerini belirleyecek. Uygulama aşamasından sonra, referans tüketimle yeni tüketim arasındaki farkı tahsil edecek ve sistemi süreç sonunda kurumlara devredecek.”
‘Aklınla Verimli Yaşa’ anlatılacak
Bakan Fatih Dönmez, enerji verimliliğini çeşitli uygulamalarla toplumun tüm kesimlerine yaymak hedefiyle yeni bir iletişim kampanyasına başladıklarını duyurdu. ‘Aklınla Verimli Yaşa’ sloganıyla duyurulan kampanya, Avrupa Birliği (AB) hibesi ve Dünya Bankası ile birlikte yürütülüyor.
Dönmez, “Kampanyayla enerji verimliliğini teşvik ederken, çevreyi koruma ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması gibi konularda da farkındalık artırıcı içerikleri zamanla paylaşacağız” dedi.
Yeni nesil modeller
Enerji verimliliğinin ticari bir ürün haline gelerek piyasa karşılığının oluşturulduğu yeni nesil modeller üzerinde çalıştıklarını belirten Dönmez, “Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinatörlüğünde, Dünya Bankası ile 200 milyon dolar, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile 50 milyon euro’luk bir çalışma yürütüyoruz. Dünya Bankası ile ayrıca 300 milyon dolarlık daha kapsamlı bir finansmanı çalışıyoruz” dedi.
‘0’ faizli finansman beklentisi
Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Murat Kalsın, 2018’de dünya çapında enerji verimliliğine yapılan yatırımların tutarının 234 milyar dolar ile enerji yatırımlarıyla başa baş gelmeye başladığını söyledi. Enerjinin en çok tüketildiği alanların sanayi, binalar, ulaştırma ve tarım olduğunu kaydeden Kalsın, özellikle toplam tüketimin yüzde 32’sini oluşturan sanayide; modern tesislerle yapılacak enerji verimliliğinin yüzde 20’lere çıkan tasarruf sağlayabileceğini dile getirdi. Burada ‘finansman’ sorununun ortaya çıktığını belirten Kalsın, “Tüm dünyanın finansal bir çalkantı içinde olduğu bir dönemde; hem kaynak, hem de maliyet açısından katkısı olacak bu dönüşüm için devlet desteğinde hem kamu, hem de özel bankaları yeni finansman enstrümanları oluşturabilir. Bizim önerimiz 0 faizle kredi sağlanması. Ayrıca yurt dışında verimlilik çalışmalarını destekleyen uluslararası kuruluşların finansman imkanlarını da ülkemize getirmeli” dedi.
Genelge yayınlandı
Dün Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı İzleme ve Yönlendirme Kurulu ile İlgili 2019/27 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’; mevcut durumda enerji verimliliği çalışmalarının ülke genelinde tüm sorumlu kurum ve kuruluşlar nezdinde etkin olarak yürütülmesi, ulusal strateji ve planların takibi, koordinasyonu, izlenmesi gibi konuların takibini sağlayacak. (Milliyet)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Japonya, Almanya ve Fransa gibi zengin ülkelerde ortalama kaç adet makam aracı var ? Türkiye'de kaç adet makam aracı var ? Türkiye'de 10 kat fazla olmasın.
KAMUDA TÜM MAKAM. ARABALARINI SIRLAYIN .BAK TASARUFA
Yeni halılar alınacak mış...
Tasarrufu kendiniz yapın devletin kaynaklarını yeyip bitiriyorsunuz...
Artık öyle bir hale ğelmişizki tasarruf dediklerinde bile aklıma artık bu işin altında hanği rant var diye düşünesim ğeliyor
15 yıl sonramı geldi aklınıza... eskiden bir firmada çalışırken bir sürü alak vardı alamıyorlar. kalıyordu.. kredi o bu gidiyordu..işler kesat. durumlar vahim olunca. alacaklara aslan gibi atlayıp.. zevk sefaları bitirip full tasarrufa geçmişlerdi... şimdi bakıyorumda aynı durum. nedenini sorgulayınca geçmişte şu hatanın yapıldığı herkesde kabul edildi... hiç ama hiç denetim yoktur. herkes kafasına göre denetimsizce sarfurdu durdu. ondan bugunlere geldik... demiştik.. şimdi bu habere bakınca geçmişimi anımsadım. bu durumuns ebepleri çok ama çok belli. geçmişten herkes ders almalı. osmanlı osmanlı diyenlerin. gerçek osmanlı tarihini bilmeidkleri aynı hataları ekonomik olarak yaptıkları çok aşikar...
Çok duyduk bunları akapeden
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:52)