E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKamu borçları küresel yatırımcıların sabrını zorluyor---

Kamu borçları küresel yatırımcıların sabrını zorluyor

Kamu borçları küresel yatırımcıların sabrını zorluyor
09 Ocak 2024 - 14:28 borsaningundemi.com

Dünyanın dört bir yanında kamu borçlanmaları rekor seviyelerde dolaşıyor. ABD ve İngiltere gibi önemli ekonomilerde seçim dönemi yaklaşırken yatırımcılar mali disiplinden kopulduğu konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar dünyanın dört bir yanında hükümetleri görülmemiş seviyelere ulaşan kamu borçları konusunda uyarıyor. Rahatsız olunan en önemli konu ise seçim öncesi tahvil alım sözlerinin tahvil piyasalarında geri tepme riski taşıması.

Financial Times’ın haberine göre, ABD ve Birleşik Krallık'ta devlet tahvili ihraçlarının önümüzdeki yıl, Kovid pandemisinin ilk dönemleri hariç tutulduğunda, tarihin en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor. Uluslararası Finans Enstitüsü'ne (IIF) göre, gelişen piyasalar da tahvil satışlarına katkıda bulunmaya hazırlanıyor. IIF verielrine göre gelişen piyasalardaki kamu borçlarının geçen yıl GSYİH'nın yüzde 68,2'si ile tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmandı.

Janus Henderson'ın Küresel Sabit Gelir Başkanı Jim Cielinski, bütçe açıklarının kontrolden çıktığı konusunda uyarıyor ve “Asıl sorun, bunu kontrol altına almak için bir mekanizma olmamasıdır" diyor. Cielinski önümüzdeki 6 ila 12 ay içerisinde bu sorunun çok önemli bir gündem haline geleceği konusunda ciddi bir endişe taşıdıklarını sözlerine ekledi.

Apollo Global Management'ın tahminlerine göre, ABD Hazinesi geçen yıl 3 trilyon dolar ihraç edecek ve 2018'deki 2,3 trilyon dolar olan pandemi öncesi tahvil ihracı rekorunu geride bırakacak.

RBC Capital Markets tarafından yapılan hesaplamalara göre, ABD Merkez Bankası tahvil alımlarına ve vadesi gelen mevcut tahvillere göre ayarlanan net ihraçlar, eylül ayı sonuna kadar olan 12 aylık boyunca 1,6 trilyon dolara ulaşacak ve kayıtlardaki en yüksek ikinci yıl olacak. Kanada bankası, 2024-2025'te net tahvil ihraçlarının pandemi dönemi seviyelerini dahi aşacağını tahmin ediyor.

Fon yöneticileri, yüksek miktardaki borçlanmaların piyasaları faiz oranlarının gelecekteki yoluna odaklanmaktan uzaklaştırabileceği konusunda uyarıyor.

PGIM Sabit Gelir Birimi Küresel Tahviller Başkanı Robert Tipp, "Önceki yüzyıllara kıyasla kamu borçları konusunda gerçekten görülmemiş bir ortamdayız. İster ABD'de ister İtalya'da olun, şu anda herkes bir geçiş izni alıyor. Ancak son zamanlarda yatırımcıların ve kredi derecelendirme kuruluşlarının bunu tekrar düşünmeye başladığına dair bazı işaretler var” açıklamasında bulundu.

Bu sene seçimlerin yapılması beklenen İngiltere, 2020’den bu yana en yüksek tahvil satış yılına doğru ilerliyor. İngiltere Merkez Bankası (BoE) korona virüs pandemisinin ilk aşamalarında ekonomideki arzı artırmak için devreye girmişti. BoE’nin tahvil alımları ve yaldızlı tahvil satışları dahil olmak üzere bu yıl net tahvil ihraçlarının son on yılın ortalamanın yaklaşık üç katına ulaşması bekleniyor.

İngiltere İşçi Partisi anketlerinde önemli bir üstünlüğe ulaşan Sir Keri Starmer kamu borçları seviyeleriyle ilgili endişeleri nedeniyle ‘yeşil refah planı’ adını taşıyan yılda 28 milyar sterlin borçlanma vaadini geri çekti.

İngiltere'nin borç yönetimi ofisi başkanı olan Sir Robert Stheeman, geçen hafta Financial Times'a verdiği bir röportajda, "satacak tahvillerimizin olduğu bir dünyada, politika oluşturma süreci piyasanın gerçekliğinden ayrı tutulamaz" uyarısında bulundu.

NatWest'in tahminlerine göre, Avrupa'da Euro Bölgesi’nin en büyük on ülkesi bu yıl yaklaşık 1,2 trilyon euro tahvil ihraç edecek. Bu rakam geçen yılla aynı seviyede. Ancak banka, “parasal sıkılaştırmanın etkisini içeren ve mevcut tahvillerin yeniden finansmanın hariç tutulduğu” net tahvil ihraçlarının bu yıl yaklaşık %18 artarak 640 milyar euroya yükselmesini bekliyor.

Kamu borcu seviyelerine yönelik eleştiriler, siyasi liderlerin harcamalarını artırarak seçim dönemi teşviklerini tarihsel olarak zirveye taşıdıkları bir dönemde geliyor. Yatırımcılar, 5 Kasım'daki başkanlık seçimlerine hazırlanan ABD'de siyasi ayrışmalar sonucu mali kısıtlamalar için çok az istek olduğunu söylüyor.

Franklin Templeton Avrupa Sabit Gelir Başkanı David Zahn, ABD Başkanı Joe Biden ve muhtemel rakibi eski ABD Başkanı Donald Trump'a atıfta bulunarak, “Ön cephedeki iki aday göz önüne alındığında seçim bittiğinde bile pek bir şey değişmeyecek gibi görünüyor. Yüksek düzeyde harcama yapmaya devam edecekler. Bu durum önünde sonunda ABD için bir sorun yaratabilir” uyarısında bulundu.

IMF'nin tahminlerine göre, gayri safi yurtiçi hasılanın bir oranı olarak ABD bütçe açığı, 2022'de yüzde 4'ün altındaki seviyelerden keskin bir arttı ve önümüzdeki dört yıl içinde yüzde 6,5 ile yüzde 8 arasında seyredecek. Kamu borçlarının faiz ödemelerininse 2022’de GSYİH’nın yüzde 3’ünü oluştururken 2028’de ise yüzde 4,5’ine yükseleceği tahmin ediliyor.

Finans sektörü için küresel bir ticaret grubu olarak hareket eden IIF, gelişmekte olan ülkelerde bir dizi seçime ve devam eden jeopolitik sürtüşmeye dikkat çekti. IIF, "Hindistan, Güney Afrika, Pakistan ve ABD de dahil olmak üzere birçok ülkede artan kamu borçlanması ve mali disiplin eksikliği konusunda” endişelerinin arttığı uyarısında bulundu.

IIF açıklamasında "Yaklaşan seçimler sosyal gerilimleri kontrol altına almayı amaçlayan popülist politikalara yol açarsa, sonuç daha fazla hükümet borçlanması ve daha az mali kısıtlama olabilir" denildi. Küresel seçim döngüsü sırasında hükümet harcamalarındaki ani bir artışın birçok kamu borçlusu için halihazırda yüksek olan faiz yükünün daha da artırabileceği uyarısı yapıldı.

UBS de borsada rekor bekleyenler kervanına katıldı

 

2024’te yatırımcılar neden boğa piyasası bekliyor?

 

Bank of America: Yatırımcıları bu yaz daha rahat finansal koşullar bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı10 Ocak 2024 00:32

    nas ekenomisine çok iyi geliyor abd ve ingiltere,de nas ekenomisine geçmelerini tavsiye olunur.hemde ilaç gibi geliyor paran pul oluyor günlük zamlar ve enflasyon şahlanıyor .

  • Mucise Reis : )09 Ocak 2024 16:25

    TC de kovit ve öncesi butun yatırımları devlet kendi ve kurumları ile yaps aidi bu kadar kasa borcu olmazdı. Yabancı bir arkadaş demişti. Türkiye hata yaptı, bütün yatırımlarını özel sektore yaptırdı fakat, USD ile yaptırdı butun odemeleri usd oldu. usd arttığı için toplanan vergilerde usd ye endekslendi ve merke zbankası yanlış kararla rile etkısıleştı. ama devle tkurumları zarar dahi etse idi, buyun her borç lt olsa ve ödense idi yenıden değerleme vb guncellemel erile otomatıkman borçları biter merkez bankası kasası eksı asla olmazdı. 20  yıldan uzun yoneten kişilerin böyle basıt ama ağırsonuçalra imza atması hemde bi rkaç kişi/znre için bu yap işlet devret leri usd yaparak zarar uğratması şaşırttı. yapan kişiler için devlet kendikurumları ile yapacaklarından vazgeti. yaban kişilerde kazandı ama usd den kasa boşaldı

  • baran09 Ocak 2024 16:13

    Bu kamu boçlerı aslında çok komik dir deyim.  Bir bakalım İngiltere 1900 yıllarda kime boçlanmış. Rotcihill ve bir kaç İngiliz Yahudisi bankere.  İngiltere Kraliyet ailesi ne yapıyor? Ya da Sir ler Lord lar  Şövalyelr. bir sürü s.....tiri moktan ünvanlar alan asaletli soytarıları fakirlik yanından bile geçmiyor. Olan Gariban kıyıda köşede kalan İngiliz İrlandalı İskoçyalı gariplere oluyor.  Devamlı bölünme ve suni krizler çıkarılarak insanların  ve ülkelerin arasında rahat ve huzur bulmasına asla ve kat a fırsat verilmemiş. Amerika Kıtasını paramparça edip koca kıtayı savaş ve krizlerile sefalete rezilliğe  mahkum eden alçaklar yine bunlar hiç kuşkunuz olmasın.