E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, 2.3 trilyon aktif toplamı ile Türkiye'nin en büyük bankası olan Ziraat Bankası'nın geçen yılki performansı ile bu yıl beklentilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Reuters'a yapmış olduğu açıklamalarda kamu bankalarının son yıllarda ekonominin lokomotifi olduğunu ifade eden Çakar, bu yıl da büyümeye ciddi destek vereceklerini belirterek, "Türkiye ekonomi modeline ciddi destek vereceğiz. Bunun için tabii ki sermaye olarak güçlü olmak isteriz. Kamu bankalarının sermaye artışında henüz net bir rakam yok, her konuda olduğu gibi bu konuda da ilgili kurumlarla istişare halindeyiz" dedi.
Tahviller risk yaratacak yükte olmayacak
Geçen sene rekor kârlar kaydeden bankaların, enflasyondaki düşüşe paralel 2023'te bu kadar yüksek kâr yakalayamayacağını belirten Çakar ayrıca, bankaların bu kârı hissedarlara dağıtma isteğini de BDDK'ya ilettiğini, kurumun bu isteği değerlendirdiğini söyledi.
Çakar, sektöre getirilen düzenlemelerle, bankaların almak zorunda oldukları uzun vadeli sabit faizli hazine tahvillerinin bir risk oluşturacak büyüklüğe ulaşmayacağına dikkat çekerek şunları söyledi:
"Bankacılık sektöründe, düzenlemelerle tutulan sabit kuponlu tahvillerin bilançodaki ağırlığı, bilanço dengesini bozacak bir büyüklüğe ulaşmayacaktır. Önümüzdeki dönemde de bu tahviller açısından risk yaratacak bir piyasa beklentimiz yok."
"Ziraat Bankası olarak Türkiye ekonomi modeline en büyük desteği veren bankalardan biri olduk" diyen Çakar, bankanın geçen yıl yüzde 61 artışla 1.2 trilyon lira nakdi kredi büyüklüğüne ulaştığını belirtti. Kredilerin tamamının selektif kredi politikası kapsamında kullandırıldığını belirten Çakar, 2023'te de imalat, tarım ve KOBİ'lerin öncelikli olacağını belirtti.
Çakar, sektörde geçen yıl yüzde 2.2 seviyelerinde olan takipteki kredi rasyosunun ise Ziraat Bankası'nda yüzde 1.1 ile oldukça düşük bir seviyede gerçekleştiğini kaydetti. Bankanın yurtdışı fonlamada da bu sene aktif olacağını belirten Çakar, "Şubat'ta vadesi dolacak sendikasyonu yüzde 100 yenilemeyi hedefliyoruz, 2023'te Eurobond dahil yurtdışı fonlama çeşitlerini artırmak istiyoruz" dedi.
Bankanın yurtdışında 18 ülkede faaliyet gösterdiğini kaydeden Çakar, 2023'te Cezayir'de şube açmak istediklerini belirterek, bunun için başvurduklarını da sözlerine ekledi.
3 kamu bankasından yeni kredi paketi
TVF'den 3 kamu bankası için sermaye artırımı hamlesi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Kamu bankalarının düşmesinin sebebi bunlar.
devletin bankası olan kalkınma bankası bist rekorlar kırıyoken neden sebepsiz üç yıldır düşüyo kimler manipülasyon yapıyo sorgulayan olmayacakmı
imdat yetişin vakıfbank hissesin de ve halkbank hissesinde halkın bankalarında halk soyuluyor
kalkınma bankasının bulunduğu durumundan haberi olan var mı?Kalkınma bankasının hisseleri 3 yıldır düşüyor.
az sabır cok az kaldı
Yine bankalar çöktü. Bu ülkede önce bankalara operasyon yapılıyor. 20 senede Türk bankaları tüm zamanların en ucuz seviyesinde. Bu enflasyona rağmen bir marul bile etmiyor. Borsada voaliteyi durduramazlarsa bedelini kim ödeyecek. Kıyamet kopsun artık. Bu kadar hak hukukun çiğnendiği bir süreç hatırlamıyorum. Milletin sermayesini emerek rızıksın bırakanlara yazıklar olsun. Ticaretmiş alın başınıza çalın..
Bunlara niye her sene ek sermaye koymak gerekiyor ki? Yoksa bunları da Kılıçdaroğlu mu batırdı?
Yani 20 sene sönüp dolaşıp aynı yere geri gelmişiz. Başarı mı bu?
Mehmet Bey, AKP'den öncesi yaşanmasın diye tercihimizi o yönde yaptık. Sonra T. ailesi sayesinde birileri öyle zengin olmuş ki borsayı istediği gibi yönlendiriyor. Yazık günah değil mi? Bahsettiğiniz süreçte 3 banka diyorsunuz? Şimdiki süreçte şirketler bile üzerine düşeni yapmadığı için daha kötüye gidiyor. Meclisin çoğunluğuna sahip eline ayağına dolaşan yok. Bu işin seçimle değil, sorumsuzluk ve beceriksizlikle alakası var.Fetö ile iltisaklı banka yüzünden binler işsiz kaldı. Daha kötüsü ne olabilir? Bekleyip göreceğiz. Siyasi parti tüm kaynakları ile devletini milletini koruyorsa devamlılığı olur. Yoksa gider. Demokrasi iyiyle kötüyü ayırmak için yok mu? Kula kul olmak nerede yazıyor. Savunduğunuz durumun benim nezdinde gecerliliği yok. Benim düşüncem.Çünkü ortada sayısal gerçekler var.
Akp den once butun kamu bankalari yillarca zarar ederdi 3 kamu bankasini 3 koalisyon partisi paylasmisti o gunleri unuttunuz
DAHA BANKALAR DİKİŞ TUTMAZ.BENİM İÇİN SÜPRİZ OLDU.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:48)