E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Batı Afrika’da üretimin azalması ve spekülatif alımların yoğunlaşmasıyla yılbaşından bu yana iki katından fazla artan fiyatların daha da yükselmesi bekleniyor.
Ekonomim'den Evrim Küçük'ün haberine göre, bu yıl küresel emtia piyasalarında en büyük çalkantı kakaoda yaşanıyor. Kakao vadeli işlemleri Batı Afrika’dan gelen kakao tedarikinin azalmasının yarattığı endişeler nedeniyle hızlı yükseliş eğilimini sürdürerek yılbaşından bu yana iki katından fazla arttı. Uzmanlara göre bu piyasada yaşanan panik fiyatları daha da artıracak.
ICE’de kakao fiyatları daha önce görülmemiş seviyelere çıkarak ton başına 9.000 dolara dayandı. Son 1 hafta içinde yüzde 11 ve aylık bazda yüzde 36 artan kakao haftaya 8.940 dolardan başladı. 2024›ün başından bu yana ton başına 4.750 dolarla fiyatlar yüzde 113 artış gösterdi.
Analistler şu an kakao piyasasında bir panik havası estiğini söylüyor. Fiyatlardaki bu büyük artışın nedeni arz tarafındaki aksamalara dayanıyor. El Nino’nun neden olduğu şiddetli kuru hava koşulları, rapor edilen orman yangınları ve kakaoda şişmiş sürgün virüsü salgını dünyanın en büyük üreticileri Fildişi Sahilleri ve Gana’nın kakao arzını baltalıyor. Diğer yandan ABD ve Avrupa gibi gelişmiş ekonomilerde talep güçleniyor.
9.165 dolara kadar çıkması bekleniyor
Görünüşe göre üretimi olumsuz etkileyen kuru hava koşulları yakın zamanda ortadan kalkmayacak. Bu da fiyatları uzmanlara göre yukarı itmeye devam edecek. Analist beklentileri ve algoritmik hesaplamalara göre fiyatların 12 aylık süre içinde 9.165 dolara kadar çıkması bekleniyor.
En büyük üreticiler Fildişi Sahili ve Gana’daki bazı kakao fabrikalarının çekirdek satın almaya gücü yetmediği için işleme faaliyetlerini ya durdurduğunu ya da azalttığını belirten son raporlar kakaoya spekülatif girişleri de artıyor. KKM Financial CEO’su ve Kurucusu Jeff Kilburg’a göre kakao fiyatlarındaki artışın henüz sonu görünmüyor. Kilburg özellikle spekülatif alımların etkisiyle, yükseliş sona ermeden kakao fiyatlarının yüzde 50 daha artması durumunda şaşırmayacağını söylüyor.
Akut kakao kıtlığı kapıda!
Kakaoda ralli yakın zamanda herhangi bir gevşeme belirtisi göstermiyor ve önde gelen çikolata üreticisi Barry Callebaut, akut kakao kıtlığının gelecek sezonda da devam edeceği konusunda uyarıyor. Aynı zamanda, Uluslararası Kakao Örgütü (ICCO) 29 Şubat’ta, küresel 2023/24 kakao açığının, büyük ölçüde elverişsiz yetiştirme koşulları ve hastalıkları nedeniyle 2022/23’teki 74 bin tondan sert bir şekilde yükselerek 374 bin tona çıkacağını öngördü. Son veriler, Fildişi Sahili çiftçilerinin 1 Ekim’den 10 Mart’a kadarki sürede limanlara 1,22 milyon ton kakao sevk ettiğini gösteriyor; bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 düşüş anlamına geliyor. Bu arada Fildişi Sahili kakao düzenleme kurumu, resmi olarak Nisan ayında başlayan yıl ortası mahsulünün yüzde 33 düşüşle 400 bin tona inmesinin beklendiğini bildirdi.
Kriz en çok dünyanın en büyük çikolata tüketen bölgesi olan Avrupa’da hissediliyor. Ormanları yok eden ürünlerin mağazalarda satılmasını durdurmayı amaçlayan AB düzenlemeleri, bloğun başlıca çikolata üreticilerinin tedarik sağlamasını daha da zorlaştırabilir. Kakao tedarikçileri, Fildişi Sahili ve Gana’daki bazı satıcıların tedarik sözleşmelerinde temerrüde düşebileceği endişesi taşıyor. Bu nedenle Ekvador, Peru ve Endonezya gibi ülkelerden satın alma planları yapıyor.
Altın ABD enflasyon verileri öncesi rekora yakın seyretti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:45)