E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
HES’ler, dere ıslahları, taş ocakları, maden projeleri, yeşil yol gibi projelerin tehdidiyle karşı karşıya olan Karadeniz’de şimdi de kafes balıkçılığı projeleri tartışma konusu oldu.
Son bir yılda Hopa’dan Sinop’a kadar sahil kentlerinin neredeyse tamamında kafes balıkçılığı projeleri gündeme gelmeye başladı.
Rize’nin Fındıklı, Artvin’in Hopa ve Arhavi ilçelerinde yapımı planlanan kafes balıkçılığı projelerine başta balıkçılar olmak üzere yöredeki yurttaşlar tepki gösteriyor.
Fındıklı’da HES karşıtı mücadelenin önde gelen isimlerinden Mehmet Gürkan’a göre sahil yoluyla beraber balıkların beslenme alanları yok ediliyor.
“Ardeşen’de kovulan Süryan Su Ürünleri şirketi, en yakın ve en temiz yer olan Fındıklı sahillerine geldi” diyen Gürkan, “Fındıklı’nın Mekiskir Limanı’nın az ilerisinde batıya doğru Gurupit’in altında en temiz yerde Sürsan şirketi şu anda ÇED başvuru dosyasını hazırladı, bakanlıktan ÇED ile ilgili toplantı için gün ve tarih beklemekteyiz” açıklamasını yaptı.
Karadenizli balıkçılar: Nerede av sahamız varsa, kafesler orada
Fındıklı’da balıkçılık yapan Osman Zeki Özbulut ise Rize Gündoğdu’da yapılan kafeslerden kaynaklı oradaki balıkçıların zarar gördüklerini söylüyor.
O bölgedeki iletişime geçtikleri balıkçıların “Aman bu kafesi yaptırmayın” dediğini ifade eden Özbulut, “Biz 25-30-40 kulaçlarda avcılık yaparız. Mezgit, barbun, istavrit, kalkan, palamut… Bu bölgelerde avlıyoruz, tam da kafesleri bu bölgelere koyuyorlar. Nerede av sahamız varsa, kafesler orada” ifadelerini kullanıyor.
Kafeslerin 500 metre yakınına yaklaşılmasının yasayla yasaklandığını söyleyen Özbulut, “Özellikle de hareketli ağla avladığımız, akıntıda sürüklenen palamut avcılığı tamamen bitecektir” diyor.
“Denizi tapuluyorlar”
Özbulut, projelerle alakalı balıkçılara herhangi bir bilgilendirme yapılmadığı, yöredeki kooperatiflerden fikir alınmadığını belirtiyor.
“Onlar kafeslerin olduğu yeri adeta tapulamış oluyorlar. Denizin tapusu olmaz. Herkesindir deniz” diyen balıkçı, 40 tane kafesin 90 dönüm yeri işgal ettiğini söylüyor.
Özbulut’un aktardığına göre diğer balıklar da yemden nedeniyle kafes bölgesine toplanacak, o nedenle oraya da ağ atılamayacak.
“O zaman balıkçılık tamamen bitecek” diyen Osman Zeki Özbulut, kafes balıkçılığında daha çok somon yetiştirildiği bilgisini veriyor:
Bizim okyanuslardan gelip derelere giren somonlardan farklı somon tabii.
Geçen sene Trabzon-Giresun arasında bir kafes patladı.
Emekli bir arkadaşım derede avlamış, eve götürdüğünde karnından 12 tane kırmızı benekli alabalık çıktığını söyledi. Çünkü çok iştahlı bir balık. Denizi etkilediği gibi dereyi de etkiliyor.
Ne kadar kollarsan kolla, balık kaçtığında direkt dereye gidiyor, ufak balıkları tüketiyor.
Arhavi’de ÇED toplantısı yaptırılmadı
Arhavi’de halkın katılımıyla gerçekleşmesi planlanan kafes balıkçılığı projesi çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) toplantısına balıkçılar tepki göstermiş, bunun üzerine şirket ve bakanlık yetkilileri, “toplantının yapılmadığına” dair tutanak tutmuştu.
Meri Danışmanlık şirketi tarafından yapılmak istenilen kafes balıkçılığı projesinin ÇED toplantısında, Arhavi Belediyesi ve Arhavi Su Ürünleri Kooperatifi projeye neden karşı olduklarını belirten dilekçeleri de yetkililere sundular.
Arhavi Su Ürünleri Kooperatifi’ne göre yapılması planlanan kafes balıkçılığı projesi ile avlanma sahası olan bölge, özel firmalara tahsis edilecek. Bu da amatör ve profesyonel olarak balıkçılık yapan yöre halkını mağdur edecek.
Arhavi Belediyesi’nden meclis kararı: Vatandaşlarımız denize giremeyecek
Arhavi Belediyesi ise kafes balıkçılığına karşı belediye meclis kararı aldı. Kararda şu ifadeler yer aldı:
İlçemiz açıklarında halen yürütülen kafes balıkçılığı ile Aşağı Hacılar mahallesi açıklarında yapılması düşünülen kafes balıkçılığı projesinin bu sahil bandında yaklaşık 250 küçük kıyı balıkçının avlak sahalarını bertaraf edeceği ve ileride bu kafes balıkçılığının etrafa yayacağı koku nedeniyle vatandaşlarımızın denize giremeyecek olmaları nedeniyle, bu projelerin hayata geçmemesi için Arhavi Belediyesi olarak Arhavi Su Ürünleri Kooperatifi’ne her türlü desteğin verilmesine oy birliği ile karar verildi.
Arhavi Belediye Başkan Yardımcısı Engin Erkan, kafes balıkçılığıyla alakalı yaptırılmayan “halkın katılım toplantısı” sonrası Independent Türkçe’ye açıklamalarda bulundu:
Sahillerimizde kafes balıkçılığı yapılmasını istemiyoruz. Yapılan yerlerdeki örnekleri biliyoruz.
Balıkçılık yapıp hayatını idame ettiren küçük balıkçılar var, denize giren halkımız var.
Bu imkanların halkımızın elinden alınmasını istemiyoruz. Bunu da meclis kararı ile zaten karara bağladık.
Bu konuda halkımızla birlikte tüm siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri bu toplantının yapılmasını kabul etmediler.
Bize verecekleri hiçbir olumlu bilgi olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü artısını eksisini iyi biliyoruz.
“Şirketler gizli kapaklı yapmak istiyor”
Abu Su Ürünleri şirketi tarafından Hopa Çamlıköy (Peronit) sahili önünde de kafes balıkçılığı yapılması planlanıyor. Hopa Sugören Avcılar ve Balıkçılar Derneği Başkanı Seyfi Yazıcıoğlu ise kafes balıkçılığı ile denizin kirletileceğini yineleyerek şunları söyledi:
Denizlerimizin sadece birilerinin servetine servet katmak amacıyla kirletilmesine müsaade emiyoruz. Bunun kirliliği kanıtlanmış durumda.
Bizim de denizlerimiz kirlensin istemiyoruz. Yöre balıkçılarının kafes balıkçılığından etkileneceği açıktır.
Projeyle alakalı duyuruların da düzgün yapılmadığını belirten Yazıcıoğlu, “ÇED toplantısı oluyor son gün son saat haberimiz oluyor. Şirketler işlerini kolay yürütüyor. Vatandaşların olumsuz isteğine rağmen kamuoyu oluşturuyorlar, gizli kapaklı bu işi geçirmeye çalışıyorlar. Biz de sonuna karşı mücadele edeceğiz, gücümüz yettiği kadar, yasal sınırlar kapsamında bu işe karşı çıkacağız” dedi.
Şirketlerin bölgeye gelip vatandaşın nabzını ölçtüğünü söyleyen Seyfi Yazıcıoğlu, “İnsanların bunu istemediğini gördükleri halde tekrar tekrar geldiler. Bunun bir şekilde gizli kapaklı yürütüleceğinden endişe ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Kafeslere bırakılan yemler, GDO’lu olabilir”
Independent Türkçe’ye konuşan Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, kafes balıkçılığını kısaca şöyle açıklıyor: Denizde veya tatlı sularda kafesin içinde bir balık türünün dışardan yemlenerek, yemeklik ağırlığa ulaştırılması faaliyeti.
Yemin kalitesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Kapıkıran, “Bugün tavuk yemleri için ithalatlarda GDO’lu mısır ve soyaları hepimiz biliyoruz. Bunlar balık yemlerinde de kullanılıyor. Yemde kullanılan mısır çeşitlerinin neredeyse tamamı GDO’lu” açıklamasını yapıyor.
GDO’lu yemi tüketen bir hayvanda nasıl bir etkisi olacağının bugünden bilinmediğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı, “Bu konuyla alakalı da araştırma da yaptırılmıyor veya yapılan araştırmalar tamamlanamıyor. Satın alınıyor, korkutuluyor bu araştırmayı yapanlar” dedi.
“Atılan yemlerin bir kısmı çöküyor, bir anda balık popülasyonu artıp, oksijen azalıyor”
Murat Kapıkıran’ın açıklamasına göre kafes balıkçılığının en önemli etkisi, bulundukları mikro ekolojik yapıyı ve habitatı olumsuz etkilemeleri.
Atılan yemin yaklaşık yüzde 20’sinin kafesin altına gittiğini söyleyen Kapıkıran, şu açıklamayı yaptı:
Suda homojen bir dağılımla yaşayan doğal flora ve fauna bundan çok etkileniyor. Çünkü bu yemleme sonucunda besin tuzları, azot ve fosfor özellikle çok artmaya başlıyor.
Bunların artmasıyla da mikro organizma faaliyeti artıyor, dolayısıyla oksijen tüketimi artıyor.
Denizlerde de baraj göllerinde de kafes balıkçılığının en büyük handikaplarından biri de bu.
Aşağı düşen yemlerle diğer tüm balık türlerinin de yemlenmeye başladığını hatırlatan Kapıkıran, “Yemlenme faaliyeti sonucunda o homojenite bozuluyor. Yani bir bölgede hiçbir balık popülasyonu yokken, orada haliyle farklı patojen canlılar gelişmeye başlıyor, balıklar onları da tüketiyorlar, yani o homojenite de bozuluyor” dedi.
“Yayılmacı türler o bölgedeki diğer balık türleri azalabilir”
Denizde lokal olarak beslenme noktaları oluşmaya başladığını vurgulayan Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı, “Bu, doğada bir yere yemleme yaparak yaban hayvanlarının orada yemlenmesini sağlamak gibi. Bunu yaptığınızda doğal beslenme zincirini bozmuş oluyorsunuz. Dolayısıyla çeşitli sorunlar başlıyor” diye konuştu:
Bir bölgede olmayan bir balık cinsini, o kafeste yetiştirmek için o bölgeye getirdiğinizde; kafesten kaçmayalar veya kafes hasarıyla yayılmalar sonucu eğer yayılmacı bir türse o bölgedeki diğer balık türlerinin azalmasına sebep olabiliyor.
“Antibiyotikler diğer balıklara da sirayet ediyor”
Kafeslerin içerisindeki yoğun yaşam dolayısıyla hastalıklı parazitlerin de oluşabileceğini söyleyen Murat Kapıkıran, “Onunla mücadele ederken kullanılan kimyasallar ve antibiyotikler, kafes dışındaki alana da sirayet ediyor. Uzun dönemli, aynı noktada yapılan kafesçilik çevresinde ciddi kimyasal birikimlere neden olup, diğer balıkları da olumsuz etkiliyor. Doğal olarak onu avlayıp yiyeni de hatta yem olarak kullanıldığında diğer hayvanları da olumsuz etkiliyor” diye konuştu.
Yanlış avcılık ve denizlerin kirlenmesi nedeniyle balıkçılığın zaten azaldığını hatırlatan Kapıkıran, “Şu anda Türkiye’de bile yüzde 40 avcılık yüzde 60 yetiştiricilikle, yani tatlı sular da dahil, kafesçilikle sağlanıyor” dedi ve bu durumun dünyada da hızla ilerlediğini aktardı.
Kapıkıran’ın açıklamasına göre 2050’de yüzde 70 yetiştiricilik, yüzde 30 oranında balıkçılık olacağı tahmin ediliyor.
Kafese yaklaşamayan balıkçıların geçinmekte zorluk yaşayacağını belirten Murat Kapıkıran, “Tabii en önemli etkileri; ekosistemde bozulmaya neden olması, biyoçeşitliliğin azalmasına neden olması ve iklim değişikliği ile zaten sıcaklıkları artan suların, lokal olarak ısınmasına sebep olması” diye konuştu.
Çözüm: Kooperatifçilik
Independent Türkçe’ye konuşan Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı, denizlerdeki kafes balıkçılığı gibi HES ve baraj göletlerinde de kafes projelerinin hızlandığına dikkat çekti.
Kapıkıran’a göre yüksek kâr amaçlı şirket faaliyetlerinden çok, daha sosyal ve toplumsal duyarlılıkla çalışan kooperatifleri öne çıkarmak gerekiyor.
Bir şirketin kafes balıkçılığına ruhsat vermek yerine o bölgedeki halkın örgütlenip balıkçılık kooperatifi kurmasının gerekliliğine vurgu yapan ziraat mühendisi, “Hem balık popülasyonlarının dengeli tutması hem orada doğal şartları ve doğal yapıyı koruyarak balık üretiminin yapılmasını sağlamak gerekiyor” dedi.
(Eren Dağıstanlı-Independent Türkçe)
Sivil uçuşlara kapatılan Karadeniz, casus uçaklara kaldı
Bakan Dönmez Fatih gemisinin Karadeniz'de 3.sondajına başladığını duyurdu
Doğu Karadeniz'den 106 milyon dolar ihracat
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ÇED raporu çok önemli. Yapılan istihdam ve ilgili yapı sıfır olan bir yere değer katıyor ise, çevre problemi yok ise olabilir. Ama, 100 kişi istihdam yapıyorum diyerek, 500 balıkçıyı ekmeksiz yapacak ise, doğal çevre ve habitada zarar verecek ise, yada denetimsizce deniz ve canlılarda sorun oluşturacak ise ciddi biçimde o yerlere kurmamak gereklidir. Zararsız alanlar, problemsiz alanlar, orada yaşayan cnalıalr ve gelir elde eden insanlarımıza zarar vermemesi çok önemli. Mesela HES projesi olan yerlerden önce orada alabalık çiftlikleri mevcuttu. Dünayda sadece Karadenize özgü, sıfır ila.lama, sıfır evi, sıfır atık, sıfır egsoz gaz vb. %100 doğal ve saf biçimde .. Zeytin ağacı = Madem denklemine çevirmemek lazım. Çünkü çiftlik balıkları yem pislikleri, balıkların doğal pislik ve atıkları ilgili yerlere gelen şehir köy atıkları vb. iyi organize edilmeli.
"İSTANBUL BELEDİYESİ AĞAÇLARIMIZI KATLETTİ!" Sn. Editörümüzden bu haberi MANŞETlemesini arzediyorum. Karadeniz'e BALIK KAFESLERİNİN taşınması yerinde bir karar. Sizden istirhamım "KAFES İÇİNDE TAVUKLARIN İĞRENÇLİĞİNİ DİLE GETİRMENİZ!"
Maden çıkartacak. Altın çıkartacak agaçları kesti :D . Agaçlar ile ilgili rapor var, o rapor doğrultusunda agaçların ölümcül ve bulaşıcı biçimde sıkıntıları mevcut. İlgili gaçların kesilmesi oralarda bina, cami temeli, villa, vb yapılmasına da elverişli değil. Herhalde sen A haberden izledin, onlar haberleri yarım yayınlayabiliyor :D Yerli yabancı zıt görüş kendine yakın görüş. ne varsa izle oku araştır daha doğru bilgilere ulaşmana yardım eder. Bizim dinimiz OKU diyor her alanda okuyoruz. Senin de bugün dünya ortodosklar gününü kutlarım. 13 mart ortodakslar günü.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:43)