İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, metrobüs alımında görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla hakkında açılan davada beraat etti.
İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya şikayetçi CHP il meclis üyelerinden Hakkı Sağlam ve sanıklardan İBB Başkanı Kadir Topbaş katıldı. Bir önceki duruşmada Topbaş hakkında zorla getirilme kararı verilmişti. Duruşmaya CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve il yöneticileri de katıldı.
Duruşma girişinde Topbaş, sanık sandalyesine oturdu. Ancak, hakim Mustafa Erdoğan, Topbaş’a avukatlarının yanına oturabileceğini söyledi. Bunun üzerine Topbaş sanık sandalyesinden kalkarak avukatlarının yanına oturdu. Kimlik tespiti yapılan Topbaş’a katip
tarafından adresi, eğitimi, medeni durumu, gelir durumu soruldu.
Topbaş bu bilgileri verdiği sırada hakim, gelir durumuna gerek olmadığı gerekçesiyle yazdırmadı.
Şikayetçi Hakkı Sağlam’ın avukatı Kubilay Tekgül, İETT’nin alınan metrobüslerin ayıplı olduğuna dair Hollandalı firmaya dava açtığını söyledi.
Topbaş’ın avukatı Fahri Biçer ise bu tür davaların her türlü sözleşmelerde olabilecek bir dava olduğunu söyledi. Biçer, söz konusu davanın bu dosyanın esasıyla ilgili olmadığını savundu.
Sanık avukatlarından Abdullah Buladı, bu dava dışında da metrobüs alımıyla ilgili dava olduğunu söyledi. Bu davanın şikayetçisi Hakkı Sağlam’ın diğer davaya katılma talebinin Yargıtay tarafından reddedildiğini, beraat kararının da onandığını ifade etti. Mahkeme,
Hakkı Sağlam’ın katılma talebini doğrudan zarar görmediği gerekçesiyle reddetti.
Topbaş’a savunması soruldu. Topbaş, 4 sayfalık yazılı savunma verdi. Savunmasında Topbaş, suçlamaları kabul etmedi. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olmasına karşın İETT’nin müstakil bir kurum olduğunu kaydetti. Araç alımlarının İETT tarafından yapıldığını belirten Topbaş, İETT’ye otobüs alımında görev ve yetkisinin bulunmadığını söyledi. Araçların alımının da ihale kanununa uygun olduğunu savundu. Metrobüs’ün normal toplu taşımadan farklı olduğunu
belirten Topbaş, buna uygun araç olması gerektiğini kaydetti. Mevcut araçların bu ihtiyacı karşılamadığını ifade eden Topbaş, bunun üzerine yurtdışında araştırma yapıldığını söyledi.
Duruşma savcısı da suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat verilmesini istedi. Topbaş da son sözünde beraatini istedi ve mahkeme kararına saygılı olduğunu kaydetti. Mahkeme de Topbaş ve diğer sanıklar hakkında görevi kötüye kullanmaktan açılan davada suçun
unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.
DAVA AÇIP KENDİLERİNİ TATMİN EDİYORLAR Duruşma çıkışında açıklama yapan Topbaş, “İstanbul halkına hizmet etmekten gurur duyuyoruz. Bu hizmet neticesinde İstanbul halkı 3. kez bize yetki verdi. Birileri de dava açarak kendilerini tatmin etmeye çalışıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin yargısına güveniyoruz, sonuç ortada. Mahkeme beraatimize karar verdi. Heyete teşekkür ediyorum.” dedi.
'VIP YARGILAMA İLE ORGANİZE İŞLER AKLANDI' CHP’li grup da adliye önünde basın açıklaması yaptı. İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Topbaş’ın gölge belediye başkanı olduğunu itiraf ettiğini savundu. Salıcı, “Sayın Kadir Topbaş, bundan önceki duruşmalara katılmamıştı. Bugün kendisine herhalde ‘duruşma sona erecek bundan sonra katılmanıza gerek kalmayacak’ bilgisi geldiği için kendisi zahmet etti, duruşmaya geldi. Bugün bir VIP yargılama yapıldı. O VIP yargılama sonucu sayın Topbaş ve büyükşehir belediyesi yetkililerinin içinde bulunduğu organize işler VIP bir şekilde aklanmış oldu ve dava beraatle sonuçlandı.” dedi.
Topbaş’ın yargılamaya konu araçların alımıyla ilgili gerekçeler sıraladığını ifade eden Salıcı, “Bu araçlarda ‘manyetik kılavuzlama sistemi var’ dedi. ‘Durağa otomatik olarak yaklaşıyorlar. Bu otobüsler daha sonraki aşamada sürücüsüz kullanılacak.’ Yani bu özelliklerinden dolayı alındı. Şu anda Allah rızası için soruyorum, İstanbul’da kullanılan metrobüslerde sürücüsüz bir metrobüs görüyor musunuz? Ya da durağa otomatik olarak yaklaşan sensörlü bir metrobüs görüyor musunuz? Ya da manyetik kılavuzlama bir araç olduğundan haberdar mısınız? Ben gördüğüm tabloyu söyleyim, otobüsler sık sık yolda kalır, yolcular aşağı iner itmek zorunda kalır.” dedi.
Bu otobüslerin birkaç tanesi hariç hepsinin İETT’nin garajında yattığını ileri süren Salıcı, bu iddiasına ilişkin fotoğraflar gösterdi.
Bugün Kadir Topbaş’ın sanık kürsüsüne dahi çağrılmadığını kaydeden Salıcı, “VIP yargılama derken arkasını doldurarak söyleyelim. Kendisi avukatlarıyla beraber aynı bölümde oturdu. Sanık kürsüsüne dahi çıkmadı, beraatini sanık kürsüsüne çıkıp istemedi.” diye konuştu.
'TOPBAŞ GÖLGE BAŞKAN OLDUĞUNU İFADE ETTİ' Topbaş’ın savunmasında İETT ile ilgili etkisi ve yetkisi bulunmadığı şeklindeki savunması hatırlatılan Salıcı, “Şimdiye kadar bunu biz söylüyorduk. İstanbul’da bir büyükşehir belediye başkanı yok, gölge belediye başkanı var. İstanbul’un asıl belediye başkanı sayın Başbakandır. Sayın Başbakan ne talimat verirse o gerçekleştiriliyor
diyorduk. Bugün mahkemede sayın Topbaş, ‘benim İETT üzerinde bir etkim yok, bu otobüsleri görmüyorum, görmedim. Bunları almışlar ben de sonradan haberdar oldum’ dedi. Böylece sayın Kadir Topbaş kendisinin aslında İstanbul’da Belediye Başkanlığı yapmadığını, boşu boşuna o maaşı aldığını kendisi de ifade etmiş oldu.” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.