E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinKadın için ideal meslek hangis?---

Kadın için ideal meslek hangis?

Kadın için ideal meslek hangis?
10 Temmuz 2011 - 10:05 borsaningundemi.com

KAGİDER ve GFK'nın son araştırması kadınların iş yaşamında olmasına erkeğin bakışını ortaya koyuyor

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve GFK Türkiye'nin araştırmasına göre, ''çalışmak-para kazanmak'' kadınların yüzde 53,4'ü tarafından kadının temel görevi olarak görülürken, bu oran erkekler arasında yüzde 42,5'e düşüyor.
A.A muhabirinin KAGİDER ve GfK TÜRKİYE araştırma şirketi işbirliği ile gerçekleştirilen ''Kadınların İş Gücüne Katılımı Kamuoyu Araştırması''nın sonuçlarından derlediği bilgilere göre, kadının toplumdaki görevleri arasında ''çocuk doğurmak-büyütmek'', ''ev işleriyle ilgilenmek'', ''çalışmak-para kazanmak'' ve ''sivil toplumda gönüllü işler yapmak'' öne çıkıyor.
Türkiye'nin kentlerini temsil eden 14 ilde 15 yaş ve üzeri 1.313 kişiyle görüşülerek yapılan araştırmaya göre, kadın-erkek ayrımında bakıldığında ''çocuk ve ev işleriyle ilgili konuların'' kadınlara oranla erkekler arasında daha fazla kadının temel görevleri arasında sayıldığı tespit ediliyor.
Çalışmak-para kazanmak kadınların yüzde 53,4'ü tarafından kadının temel görevi olarak görülürken erkekler arasında bu oran yüzde 42,5'e geriliyor. Erkeklerin yüzde 58,7'si de ''çocuk büyütmeyi'' kadının temel görevi olarak görüyor.
Toplumun farklı kesimlerinin eğitim çağındaki kadının alması gerekli görülen eğitim düzeyi hakkında benzer fikirlere sahip olduğu görülüyor. Araştırmaya katılanların hemen hemen tamamı (yüzde 97) kadınların iyi bir eğitim almasının önemli olduğunu düşünüyor. Kadınların lise bitirmesinin yeterli olduğunu düşünenlerin erkekler arasında kadınlara göre 3 kat daha fazla olduğu saptanıyor.
BEKAR KADININ ÇALIŞMASINI DESTEKLEYENLER DAHA ÇOK
Araştırmaya göre, kadının ''bekar''olması, ''evli-çocuksuz'' olması veya ''evli-çocuklu'' olması çalışma durumu hakkındaki değerlendirmeleri de etkiliyor. Bekar bir kadının çalışmasını destekleyenlerin oranı yüzde 89,3 iken evli-çocuklu bir kadının çalışmasını destekleyenlerin oranı yüzde 75,6'ya düşüyor
Her üç kişiden biri evli ve çocuklu bir kadının hangi koşulda olursa olsun isterse çalışabilmesi gerektiğini düşünüyor. Benzer bir oran kadının paraya ihtiyacı varsa çalışabileceğini düşünenler için de geçerli.
Araştırmaya göre, kentsel Türkiye'nin yüzde 34,4'ü kadının çocuğuna/çocuklarına aile büyüklerinden biri bakıyorsa çalışabileceğini düşünüyor. Kadınlar arasında ''her koşulda isterse çalışabilir'' diyenlerin oranı yüzde 38,4 iken bu oranın erkekler arasında yüzde 25,5'e düştüğü görülüyor. Kadının çalışmasını kocasının iznine bağlayanların oranı da yüzde 25,8 ile erkekler arasında çok daha yüksek.
Katılımcıların yüzde 41'lik kesimi kadınlar ile erkeklerin başarılı olma durumunun yapılan işe göre değiştiğini belirtiyor. Kadınları daha başarılı bulanların oranı yüzde 24,2 iken, bu oran erkeklerin başarılı bulunmasında yüzde 18,5'e geriliyor. Sonuçlara cinsiyet ayrımında bakıldığında erkeklerin yüzde 26,8 ile erkekleri, kadınların ise yüzde 33,6 ile kadınları iş hayatında daha başarılı buluyor.
KADINLAR İÇİN DÜŞÜNÜLEN İDEAL MESLEK: ÖĞRETMENLİK
Öte yandan, araştırmaya katılanların yarıdan fazlası (yüzde 56) kadınlar için ideal meslekler olduğunu belirtti. İdeal olduğu düşünülen mesleklerin başında yüzde 65,8 ile öğretmenlik geliyor.
Bunu sırasıyla doktorluk, hemşirelik, memurluk, avukatlık ve bankacılık izliyor. Sekreterlik, kuaförlük, muhasebecilik ve terzilik de ideal meslek grupları arasında yer alıyor.
KADINLARIN ÜLKE YÖNETİMİNE KATILIMI
Kentsel Türkiye'nin büyük çoğunluğu (yüzde 84,8) kadınların ülke kalkınmasına katkı verdiğini düşünüyor. Cinsiyet ayrımında bakıldığında ''fazlasıyla katkıda bulunduğunu düşünüyorum'' diyenlerin oranı kadınlar arasında yüzde 31 iken, bu oran erkekler arasından yüzde 18'e düşüyor.
Araştırmaya katılan dört kişiden üçü (yüzde 76,4) kadınların ülke yönetimine katılması gerektiğini düşünüyor. Katılmaması gerektiğini belirtenlerin oranı ise yüzde 16,4'de kalıyor.
27 MİLYON KADINDAN 6,4 MİLYONU İSTİHDAM EDİLİYOR
Öte yandan araştırmada, 2010 yılı verilerine göre Türkiye'de çalışma yaşındaki (15 yaş üstü) kadın nüfusu 27 milyon civarında olduğunu, toplam istihdam edilen kadın sayısı ise sadece 6,4 milyon olduğu hatırlatıldı.
Böylelikle kadın istihdam oranının yüzde 24 olduğuna işaret edilen araştırmada, Türkiye'de 2010 yılı verilerine göre istihdama katılan kadınların yüzde 42,4'ünün tarım sektöründe, yüzde 15,9'unun sanayi sektöründe, yüzde 41,7'sinin ise hizmetler sektöründe çalıştığı kaydedildi.
Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan ve ülke kaynaklarının kadınlar ve erkekler arasındaki paylaşımını gözler önüne seren 2010 Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporuna göre de Türkiye, cinsiyetler arası eşitlik söz konusu olduğunda 134 ülke arasında 126. sırada yar alıyor. Ekonomiye katılım ve fırsatlarda 131, eğitime erişimde 109, sağlık ve refahta 61 ve siyasi güçlenmede 99. sırada yer alıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)