E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKadıköy'de yüksek bina sınırlaması---

Kadıköy'de yüksek bina sınırlaması

Kadıköy'de yüksek bina sınırlaması
24 Şubat 2016 - 03:12 borsaningundemi.com

İBB Meclis kararıyla Kadıköy'deki binalara 15 kat sınırı getirildi

Kentsel dönüşümün en fazla gerçekleştirildiği Kadıköy'de binalara 15 kat sınırı getirildi. Konuyla ilgili Gülistan Alagöz'ün Hürriyet'te yer alan haberi şöyle:

İstanbul'un Kadıköy ilçesi kentsel dönüşüm süreci ile şantiye alanına dönüştü. Bölgede hemen hemen her sokakta bir kentsel yenileme projesi var. Artan inşaat projelerinin yoğunluğu arttıracağı ve şehrin siluetine olumsuz etki yapacağı kaygısı ile yeni bir karar alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis kararı ile bölgede yüksekliğin serbest olduğu alanlara 15 kat sınırı getirdi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, kat sınırlaması kararını olumlu bulduklarını, bu uygulama ile şehrin siluetine zarar verecek yapıların önüne geçileceğini belirtti. 

EMSAL AYNI, YÜKSEKLİK SINIRLI

Belediye yetkilileri ise şu bilgileri verdi: “Bölgede emsal 2.07, yükseklik serbest. Yani 1000 metrekare bir alanda 2 bin 70 metrekare inşaat yapılıyor. Şirketler taban alanını az tutarak baston gibi yapılar yapıyor. Deniz manzarası avantajı için binalar git gide yükseliyor. Yeni karar Kadıköy’ün 3’te 2’si için geçerli olacak ve bölgenin gelişimine olumlu katkı sağlayacak. Şirketlerin inşaat hakkı değişmeyecek ama yüksekliğe sınır gelecek. Yüksek yapıların olduğu Fikirtepe ise bu uygulama kapsamında değil. O bölgede ayrı bir plan uygulaması var.”

MÜTEAHHİTLER KAYGILI

Bölge müteahhitleri ise yeni düzeleme nedeniyle kaygılı. Kadıköy’de çok sık plan değişikliği yapılmasını eleştiren Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, “ Her sabah yeni bir kararalar uyanır olduk. Artık şartlar belli olmalı ve herkes işine bakmalı. Biz binaların taban oturum alanını az tutup yüksek yapılmasından yanayız. Çünkü bu şekilde yeşil alan yaratabiliriz. Bu uygulama buna engel. Hem şimdi aynı büyüklükte parselde önceden ruhsat alıp başlayan 20 katlı, yanındaki 15 katlı mı olacak. Bu düzenleme bir daha düşünülmeli” dedi

20 katlı bina ne olacak?

KADIKÖY’de 18-20 katlı eski yapı stoku olduğunu belirten bir gayrimenkul sektörü temsilcisi ise şunları söyledi: “Şimdi 15 kat sınırlı derseniz 20 katlı evi yıkıp nasıl yenileceksiniz. Bölgede parsel birleşiminden ek emsal beklentisi varken bir de bu karar dönüşüm sürecini olumsuz etkiledi. Karar mutlaka gözden geçirilmeli. Sahil kısmı için kat sınırı olabilir. Ama diğer bölgelerde yapılacak bir sınırlama mülk sahiplerine de zarar verir. Dönüşüm süreci tehlikeye girer” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dertli yorumcu01 Mart 2016 21:21

    kötü niyetli 2/3 kendi evlerini küçültmeyerek bizim bölümü küçültmek üzere müteahitlerle görüşüyor bizi dinlemiyor.alın teri ile alınmış malımı 2/3 e mi vereceğim.bu ne adaletsiz kanun.2/ 3ün insafına kaldık.mahkeme kapılarındayız.kentsel hırsızlık kanunu na kim vatandaşı koruyacak.hiç kimse.

  • yorumcu 01 Mart 2016 20:51

    alt yapı yol yok binalar 2 misli oluyor bunlar satıldığında kadıköyden kaçacak herkes yaşanmaz bir yer olacak denetleme var mı bence yok.komşular birbirine haksızlık yapıyor dışlıyor.insanlar evinden atılıp müteahitin insafına kalıyor.bir rezalet kanun bence sağlam evler yıkılıyor buna kim dur diyecek.

  • saçma27 Şubat 2016 10:50

    Müteahhit yaparsa izin yok, toki emlak konuta izin var. Tabi olmaz. Küçük yatırımcıya para yedirmezler.

  • Bika24 Şubat 2016 12:45

    Çevre bakanlığının izniyle,kılıfına uydurup yüksek binalar yapılmaya devam eder.Zeytinburnu gökdelenler ilçesi olma yolunda.

  • ALİ24 Şubat 2016 09:48

    bence olumlu bir karar, özgürlük parkı yanında, taşyapı tarafından yapılan ucube binalar da bu kararla uygun seviyeye indirilmeli... bundan bir yıl öncesine kadar evimden denizi görürken, önümüzde yükselen binalar sayesinde bu görüntü yok oldu... müteahhitler açgözlü olmamalı, kadıköydeki bu yoğun dönüşümün ana nedenlerinden biri de rant.. bu altyapı bu kadar yoğunluğu taşıyabilir mi düşünen yok, sokaklarda araba park edecek yer kalmadı...

  • musa24 Şubat 2016 09:13

    Levent maslak ve ataşehir harici tüm istanbulda uygulanması gereken kadar siyasi nedenlerle sadece kadıköye...

  • mt24 Şubat 2016 08:50

    Ak belediye,Kadıköy CHP'li olduğu için bu hakkı kendinde nasıl görebiliyor.

  • mt24 Şubat 2016 08:42

    Olan olduktan sonra bırakın bu işleri de bitişik nizam evlere bir çözüm bulun.İstanbul'da onbinlerce bitişik nizam ev var.Kuş kafesi kadar evimi müteahhite veremiyorum.Arkaya gitmek yasak,üste bir kat ilavesi yasak.Hiç bir müteahhit de almak istemiyor bu işi.Yıllardır süren bu problemi ne zaman göreceksiniz.

  • kartal kara24 Şubat 2016 08:21

    kadıköy belediyesi chp'de olduğu için alınmış bir karar, nedense aynısı zeytinburnunda işlemiyor

  • flamenco7224 Şubat 2016 07:23

    her halde insanlık tarihine geçecek bir kentsel dönüşüm rezaleti yaşamaktayız