E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKaçak ve ruhsatsız binalar için imar affı yolda---

Kaçak ve ruhsatsız binalar için imar affı yolda

Kaçak ve ruhsatsız binalar için imar affı yolda
06 Ocak 2018 - 08:29 borsaningundemi.com

Türkiye genelinde milyonlarca mülk sahibini etkileyecek KHK yolda Kaçak olan ve ruhsatı bulunmayan yapılara yönelik af çıkartılıyor

Yerel yönetimlere yönelik operasyonlar, taşeron işçilere kadro verilmesi, sıklaşan miting ve açılışların ardından, AKP hükümeti erken seçim tartışmalarını alevlendirecek bir düzenlemeyi daha hayata geçirmeye hazırlanıyor. Ruhsatsız olan veya mevzuata aykırı inşa edilen yapılara af geliyor.

Kentsel dönüşümü hızlandırmak için 15 maddelik bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) hazırlayan hükümet, düzenlemeye bir yıl süreyle geçerli olacak imar affını da koydu.

Sözcü'nün ulaştığı taslak metnin 13'üncü maddesinde yer alan ifadeye göre, 1985 yılında çıkartılan 3194 sayılı İmar Kanunu'na geçici bir madde eklenecek. O madde ise şu cümlelerle başlıyor: “Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla, 30 Eylül 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne 31 Aralık 2018 tarihine kadar başvurulması ve bu maddedeki şartların yerine getirilmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilir.”

KAT MÜLKİYETİ VERİLECEK

Yapı Kayıt Sistemi'ne yapı sahibinin beyanına göre, yapının ve arsasının mülkiyet durumu, yapı sınıf ve grubu kaydedilecek. Yapılan tespit sonucunda arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden yüzde 3 oranında kayıt bedeli alınacak. Alınan para dönüşüm projeleri özel hesabına yatırılacak. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yarısına kadar azaltmaya, ayrıca bölgelere göre kademelendirmeye ve başvuru süresini bir yıla kadar uzatma yetkisi Bakanlar Kurulu'na verilecek.

Yapı ruhsatı almış yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, Yapı Kayıt Belgesi ve maliklerin üçte iki çoğunluğunun muvafakatinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilir. Bu durumda, sisteme kayıt bedelinin iki katı ödenecek.

YIKIM VE CEZALAR İPTAL

Geçerlilik süresi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar olan Yapı Kayıt Belgesi alanlar imar açısından başka bir hakka sahip olmayacak.
Belgenin yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanacak. Yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.
Düzenleme, Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezalarının iptalini öngörüyor. Ancak, bu tarz binalarda kentsel dönüşüme izin vermiyor.

İŞGALLİ ARAZİLER SATILABİLECEK

Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların 30 Mart 2014 tarihinden önce Hazine'ye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde, bu taşınmazlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na da tahsis edilebilecek. Yapı kayıt belgesi sahipleriyle bunların yasal mirasçılarının talepleri üzerine Hazine taşınmazları bakanlıkça belirlenen rayiç bedel üzerinden doğrudan satılabilecek. Bu durumda elde edilen gelirlerin yüzde 50'si genel bütçeye, yüzde 50'si ise dönüşüm projeleri özel hesabına gelir olarak kaydedilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ses06 Temmuz 2018 22:23

    keşke çıkmasaydı birçok aile birbirine girdi kavgalı durumda aileler çoğaldı

  • Adem karacaoglan03 Haziran 2018 14:01

    Merhaba ben babamın evinin üstüne ev yaptim. Babam vefat eddi. 11 kardesik ve 1 de üvey anne var yani 12 mirasciyik. Ben üst katı yani evimi kendim yaptirdim. Kimsenin yardımı olmadan şimdi bu imar affı dan yararlana biliyor muyum bana bı yardımcı olabiliriz mi

  • Madur06 Ocak 2018 12:35

    Muz cumhuriyetti değiliz ya neyiz kanun sadece benim gibi her kurala uyan vatandaş içinmi geçerli. Hakkım varsa haram olsun sorumlu olanların öbür dünyada yakalarını asla bırakmicam.

  • emekci06 Ocak 2018 11:55

    bu ülkede hırsız, yağmacı, vandallar değer görüyor sadece

  • flamenco7206 Ocak 2018 11:41

    affferiiim heeep bööööle:):)bu bizim genetik kodlarımızda var....göçebelikten geliyor..Atının eğerinin altında pastırma ile gezip, sağa sola çadır kurmak, falan...Kent bizim neyimize..metro, toplu taşıma falan..eskiden attı şimdi, herkesin altında otomobil..mutfaktan tuvalete araba ile giden, az okuyan, Serdar Ortaç'ı Mozart sanan ,Habis Demet Akalın fetişizmi taşıyıcısı ,"Hadi ordan monşer sende!" diyerek birbirini aşağıladığını düşünen, Kerimcan hayranı, şark kurnazı, yeni nesil göçebeleriz...Ama bu göçebeler olmasa dünya ekonomisi nasıl dönecek..Mutlu azınlık kime silah, otomobil, benzin, akıllı telefon vesaire falan satacak.O da ayrı daaaabiyatıynnnan:):)

  • mali06 Ocak 2018 11:36

    Yapmayın yazıktır. imar planlarını vaktinde düzgün yapın. Yağmalanmış arazilere asla izin vermeyin.

  • KILIÇ06 Ocak 2018 11:29

    BETONA PARALARI GÖMÜYORUZDA HİÇTE AKIBETİMİZİ İYİ GÖRMÜYORUM DAG TAŞ EV DOLUYOR GELECEKTE MİRAS OLARAK MOLOZ PARÇASI KALACAK ÜSTELİKTE PARANIN DÖNDÜGÜ TEK SEKTÖR EMLAK .

  • Istanbul06 Ocak 2018 10:34

    Istanbul mahvoldu itirafi ne olacak. Mahvetmeye devam edilmemeli.

  • mustafa06 Ocak 2018 09:15

    sen çalış 250 ,300 bin gibi en az rakamlar öde ev al bitane elin iti gelsin o paralara 3,5 katlı ev diksin kaçak yapı yoluyla sonra da devlet af çıkarsın bu adaletmi ? bu hak mı ? lanet olsun size bee.