E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKaçak doğalgaz için kurnazlık---

Kaçak doğalgaz için kurnazlık

Kaçak doğalgaz için kurnazlık
29 Ağustos 2014 - 06:40 borsaningundemi.com

Doğalgazda patlama korkusu nedeniyle kaçak boru hattı çekemeyen vatandaşlar İranlılar'dan akıl alıp kaçak kullanmaya başladı

Doğalgazda kaçak fırladı. Patlama tehlikesi nedeniyle kaçak hat çekemeyen bazı aboneler doğalgaz sayacını yavaşlatmak için bal ve reçel kullanıyor. Hatta bazı İranlıların bu konuda akıl hocalığı yaptığı öne sürüldü.

Elektrikteki Kaçak dalgası doğgalgaza da sıçradı. Kaçak ve usulsüz doğalgaz kullanımından dolayı yapılan kesintilerin oranı yüzde 8’den 12.3’e fırladı. Kaçak doğalgazda sayacı yavaşlatmak için bal ve reçel kullanılıyor. Elektriğin aksine, patlama tehlikesi nedeniyle kaçak hat yöntemi doğalgazda şimdilik yok...
Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) raporuna göre 2013’te dağıtım şirketleri tarafından 1.4 milyon geçici gaz kesintisi yapıldı. Kesintilerin yüzde 79.7’si fatura bedelinin zamanında ödenmemesi, yüzde 12.3’ü kaçak ve usulsüz doğalgaz kullanımı sebepleriyle, yüzde 5.2’si ise müşteri talebi üzerine gerçekleştirildi.
Enerji yetkililerinden edinilen bilgilere göre, doğalgazda kaçakçılık, elektrikteki gibi alternatif hat çekme yöntemi yerine daha çok sayaç üzerinde yapılan kurcalamalara dayanıyor. Bazı kişiler de sayacın dönüşünü yavaşlatmak için kadrana bal ve reçel döküyor. Gazın tehlikeli olması nedeniyle gazın giriş - çıkış bağlantılarına ise dokunulmuyor.

AKIL HOCASI İRANLILAR MI?

Kaçak gaz konusunda Türkiye’ye yerleşen bazı İranlıların da akıl hocalığı yaptığı iddialar arasında. Doğalgazın yoğun olarak kullanıldığı İran’dan Türkiye’ye göçen bazı kişilerin, özellikle Kayseri gibi yoğun olarak yerleştikleri kente halka kaçak doğalgaz kullanımı konusunda bilgi verdiği öğrenildi.

5 kişiden biri kesintiden şikâyetçi

EPDK’nın raporuna göre, doğalgaz dağıtım şirketlerine 2013 yılında toplam 307 bin 292 adet şikâyet başvurusunda bulunulduğu belirtilerek, “Bu başvuru ve şikâyetlerin yaklaşık yüzde 4’ünü sayaçlar, yüzde 28’ini doğalgaz kesintisi, yüzde 4’ünü doğal gaz basınç seviyesi, yüzde 1’ini sertifika sahiplerine ilişkin şikâyetler ve yüzde 63’ünü ise diğer hususlarla ilgili (faturalandırma, bağlantı talebi vb.) başvuru ve şikâyetler oluşturmaktadır” denildi.

Tahsilat yeri az geldi

Fatura bedelinin zamanında ödenmemesi nedeniyle yapılan geçici gaz kesintilerinde azalma sağlanması için, fatura tahsilât olanak ve seçeneklerinin çeşitlendirilmesi gerektiği vurgulanan raporda, “Kuruma gelen şikâyetler arasında bazı dağıtım şirketlerinin tahsilât noktalarının az olması nedeniyle tüketicilerin fatura ödemede güçlük çektiğine dair başvuruların da yer aldığı göz önüne alındığında, dağıtım şirketleri tarafından fatura tahsilât imkânlarının artırılması halinde fatura bedelinin zamanında ödenmemesi nedeniyle yapılan geçici gaz kesinti oranının düşeceği düşünülmektedir” denildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aliveli..29 Ağustos 2014 12:03

    biz nezamandanberi irandan göç alıyoruz.alacak başka şeymi kalmadı..ırakdan suriyeden al.afgandan al..