E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKaçak altın girişinde rekor artış---

Kaçak altın girişinde rekor artış

Kaçak altın girişinde rekor artış
20 Mart 2024 - 08:10 borsaningundemi.com

İç ve dış piyasa fiyat makasının 5 bin doları aşmasıyla yurda kaçak altın girişinde rekor artış görülürken, düşen katma değerle, ihracatın da darbe aldığı tahmin ediliyor


Kota uygulamasına karşın artan taleple iç ve dış piyasa arasında oluşan fiyat farkı altın kaçakçılığını zirveye taşıdı. 2023’ün tamamında 900 milyon lira değerinde kaçak altın yakalanırken bu yıl sadece şubatta yaklaşık 500 milyon liralık kaçak altın ele geçirildi. Sektör kazanımlarının heba olacağını savunan sektör temsilcileri geçici dahi olsa kotanın kaldırılmasını bekliyor. İhracatta katma değerin yüzde 36 düşüşle 446 dolara gerilediğini hatırlatan sektör temsilcileri alıcıların İtalya’ya, üreticinin Mısır’a yöneldiğine dikkat çekiyor.

Geçen yıl getirilen kotaya karşın özellikle bireysel yatırımcı tarafında artan altın talebi, altının kilogram fiyatında uluslararası piyasa ile Türkiye piyasası arasındaki farkın 5 bin 300 dolar ile rekor düzeye çıkmasına yol açtı.Ekonomim'den Yener Karadeniz'in haberine göre, gelişmenin kaçak altın girişinde tarihi yüksek seviyelerin görülmesine yol açtığını dile getiren sektör temsilcileri, yurtdışından gelenlerin oluşan fark ile tatilini bedavaya getirdiğini aktardı. Arz ile ilgili sıkıntının sürdüğünü ve piyasayı adeta kaçak altının domine ettiğini dile getiren iş insanları, geçici dahi olsa altında kotanın kaldırılması gerektiğini belirterek, aksi takdirde bugüne kadar edinilen kazanımların kaybedilme riski ile karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulundu.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre gümrüklerde altının da dahil olduğu değerli maden yakalamalarının değeri geçen yılın tamamında 909 milyon TL iken bu yıl sadece şubat ayında 468 milyon TL’ye çıktı. Son olarak haftasonu Van’da bir otomobil içinde 88 kilogram yabancı menşeli külçe altın bulundu. Piyasa değeri yaklaşık 215 milyon TL olan altınlara el konuldu. Benzer şekilde yine birkaç hafta önce Hakkari’de düzenlenen altın kaçakçılığı operasyonunda 221 kilogram yabancı ülke menşeli kaçak külçe altın ele geçirilmişti.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, geçen sene cari açığa neredeyse enerji kadar etkide bulunduğu gerekçesi ile altın ithalatına kota getirildiğini hatırlatarak, “Aylık kota nedeniyle 2023’ün son çeyreğinde iç ve dış piyasa fiyatı arasında kg bazında 2 bin dolar ile 2 bin 500 dolar arasında bir fark oluşmaya başlamıştı. Ocakta bu fark 3 bin dolarlara kadar geldi. Bir önceki hafta 4 bin Dolar olan fark şimdi 5 bin doları geçti ve 5 bin 300 dolara kadar yükseldi. Bu fark son dönemde her hafta 500 ila bin dolar artıyor” dedi. Bu durumun kaçağı fazlasıyla artırdığını ve kaçak altın girişinin hiç olmadığı kadar yüksek seviyelere çıktığını dile getiren Yıldırımtürk, “Yurtdışından gelen bireyler ceplerine 100 gram altın koyup burada satıyorlardı. 100 gramında 300 dolar kazanıyor. 5 kişi gittiğinde bin 500 dolar kazanıyor. Körfez ülkelerinden gelen 5 kişi bu para ile bir hafta rahatlıkla tatil yapabiliyor” ifadelerini konuştu.

“Altın ithalatına getirilen kotanın kaldırılabilir”

Bu şekilde oluşan fiyat farkının vatandaşta “altın fiyatları yükseliyor, seçimden sonra dolar da artacak, bir an önce ben de alayım” algısına yol açtığını savunan Yıldırımtürk, herkesin bu şekilde tasarrufunu altına yönlendirdiğine dikkat çekerek, “Bugün yurtdışında fiyat düşse bile burada düşmüyor, artıyor. Benim çözüm önerim geçici olarak örneğin 1 hafta- 15 günlüğüne altın ithalatına getirilen kotanın kaldırılması. Böyle olursa bu fark bir anda 200 dolarlara kadar düşer. O zaman 2 bin 400 TL olan gram altın fiyatı 2 bin 200’e düşer ve piyasa sakinleşir. Geçmiş dönemde farklı ürünlerle ilgili bu tarz kararlar alındı. Altın için de yapılabilir. Bu şekilde en azından kaçak giriş önlenmiş olur” diye konuştu.

Geçen yılki büyük montanlı alımların yerini, daha küçük ama daha yaygın alımlara bıraktığını anlatan Yıldırımtürk, “Talep böyle olunca Darphane’nin üretiminde aksama yaşandı. Geçmiş dönemde Darphane’nin elinde altın vardı ve randevulu olarak sisteme hemen dahil ediyordu. İstikrarlı bir arz cephesi oluşturulmuştu. Ancak son dönemde çeşitli bahanelerle bu uygulamadan vazgeçildi. Talebi bir hafta sonra yerine getiriyor. Böyle olunca vatandaş, kuyumcu esnafı altın bulmakta zorlandı. Kuyumcu elindeki külçe altını 5 bin doları aşan fiyat farkı nedeni ile bir hafta Darphane’de tutmak istemiyor” diye konuştu. Bu dönemde rafinerilerin de masrafından dolayı gramajlı altından ziyade büyük montanlı altın basımını tercih ettiği bilgisini veren Yıldırımtürk, gram altında da arz sıkıntısı yaşandığını aktardı.

“Pandemide, depremde ülkeyi altın kurtardı”

Yönetimin yastık altı ile ihracatçıyı karıştırdığını vurgulayan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın “Zannediliyor ki kota ile altın ithalatı duracak. 1985’te altında 200 dolar fark varken kaçakçılık tavandı şu an fark 5 bin dolar ve sınırlardan hiç düşünülmediği kadar çok altın giriyor. Doğu Bloku ve üçüncü dünya ülkelerinden insanlar üstlerinde bu altını getiriyor. Öte yandan hem altına talep olmasın diyoruz hem altına kilogram başına 150 -170 gram faiz veriyoruz. Büyük bir hataya düşülüyor. Bu ülkeyi depremde, pandemide altın kurtardı” değerlendirmesini yaptı.

“Derinliği olan borsa acil ihtiyaç”

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık Sektörü temsil eden kurumlar olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası yetkilileriyle görüştüklerini belirterek, “İhracatçılarımız ve üretici firmalarımız için kamu bankaları ve bazı özel bankalar nezdinde dünya fiyatlarında altın edinme kotası artırılsa da sorunu ne yazık ki çözmüş değil. İhracatımız ve firmalar daha fazla yara almadan kota uygulamasından bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor. Bu nedenle uluslararası fiyatlardan hammadde ihtiyacını karşılayacak derinliği olan bir borsa yapılanmasının zaman kaybedilmeden hayata geçirilmesi gerekiyor.”

İthalata kota uygulaması

Geçen yıl ağustosta artan altın talebine bağlı olarak değerli maden ithalatına kota uygulaması getirildi. Hangi kuruma ne kadar kota verildiğine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. İstanbul Altın Borsası verilerine göre geçen yılın tamamında altın ithalatı 319 bin kilograma çıkmıştı. Bu rakam miktar olarak tarihin ikinci en yüksek seviyesi olsa da değer olarak tüm zamanların rekoru olarak kayıtlara geçmişti. Bu yıl ocak-şubat dönemine ise altın ithalatı bir önceki yılın aynı döneminde göre yüzde 81,9 düşüş ile 22 bin 739 kilograma geriledi. Ancak talep, bu rakamların çok üzerinde olunca iç piyasa ile dış piyasa arasında fark kilogramda 5 bin doları aşarak rekor kırdı.

Türkiye'nin İsviçre'den altın ithalatı artıyor

 

Hazine, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraç etti

 

Kıyamet tellallarının favori yatırımı altın ve gümüş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • acacu20 Mart 2024 11:42

    Dokundukları her alanı batırıyorlar. Bu yönetim anlayışı ile bu krizden çıkmak mümkün görünmüyor. Arjantin gibi uzun ve sancılı bir ekonomik gerileme dönemine girdik sanki.