E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKaç aracı kurum daha kapanacak?---

Kaç aracı kurum daha kapanacak?

Kaç aracı kurum daha kapanacak?
30 Haziran 2017 - 12:24 borsaningundemi.com

Türkiye'de faaliyet gösteren aracı kurumlar kepenk indirmeye hazırlanıyor

Uzun yıllar Türkiye’nin en gözde sektörleri arasında yer alan aracı kurum sektöründe yaprak dökümü hız kesmeden devam ediyor. Sektörde son yıllardaki durgunluğa, yapılan düzenlemelerin de eklenmesiyle sermaye piyasasında aracılık hizmeti veren şirketler bir bir kapılarına kilit vuruyor. Son olarak, Danimarka kökenli, dünyanın önde gelen çoklu varlık, trading ve yatırım uzmanı Saxo Bank’ın Türkiye iştiraki olan Saxo Capital Markets Menkul Değerler A.Ş’nin faaliyetlerine son verme kararı aldığını açıklaması, dikkatleri bir kez daha aracı kurum sektörüne çekti.

Gazete Habertürk'ten Sefer Yüksel'in haberine göre, Saxo Capital ile birlikte sektörde faaliyet durduran şirket sayısı 20’ye ulaşırken, bunun 17’si son iki yılda bu kararı aldı. Öte yandan Saxo ile birlikte, şubat ayı başında foreks işlemlerine yönelik yapılan düzenlemelerin ardından kapıya kilit vuran şirket sayısı 5’e ulaştı. Ancak sektörden gelen haberler şirket kapanmalarının bunlarla da sınırlı kalmayacağını gösteriyor.

Sektörün çatı kuruluşu Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nden (TSPB) aldığımız bilgilere göre önümüzdeki bir iki hafta içinde 3-4 şirket daha faaliyetlerini durdurmak için SPK’ya başvurmaya hazırlanıyor.

3-4 ŞİRKET DAHA KAPANACAK

Bu da bir dönemin en gözde sektörlerinden biri olan aracılık sektörünün ve şirketlerin geldiği durumu gözler önüne seriyor. Sektördeki bu çöküşün, İstanbul Finans Merkezi Projesi’nin gündemde olduğu son yıllarda yaşanması da kuşkusuz tartışılması gereken başka bir nokta. Elbetteki, sektörde bilançoları iyi olan kurumlar da var. Ancak bunlar sektörün ilk 10 sırasında yer alan ve ‘büyük’ olarak nitelendirilen kurumlar.

YABANCILARIN KAPATIP GİTMESİ DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Finans merkezi olmak için yoğun çaba harcanırken, ülkelerinin önemli kurumlarından Avusturyalı Erste’nin ardından Saxo’nun da Türkiye iştiraklerine kilit vurması sermaye piyasaları açısından düşündürücü. Bölgesel finans merkezi olmanın bölgenin önemli finans kurumlarının Türkiye’de faaliyet göstermesi demek olduğunu belirten sektör temsilcileri ,“Erste ve Saxo gibi sektörde dünyanın en önemli kurumlarının Türkiye’de fiilen bulunmasında fayda vardı. Bu tür yabancı kurumları Türkiye’de tutmak gerek. Yetkililerin burada kalmaları için neler yapılabileceğine bakmaları gerek” değerlendirmesinde bulundular.

UMUTLA GELDİLER NEDEN GİDİYORLAR?

Faaliyet durduran yerli şirketlerin büyük çoğunluğu yeni rekabet koşullarına ayak uyduramadığı için kapanıyor. Sektör temsilcilerinin anlattığına göre, büyük ümitlerle Türkiye piyasasına giren ve özellikle yatırım bankacılığı alanında önemli işler yapacaklarını düşünen yabancı aracı kurumlar ise son 1-2 yıldır Türkiye’nin böyle bir pazar olmadığını gördüler.

Önümüzdeki 1-2 yılda da olmayacağını düşünüyorlar. Sektörde son 3 yıldır sadece bir tane büyük halka arz olması, büyük özelleştirme projelerinin olmaması ve yurtdışından gelişmekte olan ülkelere eskisi gibi bir fon akışı olmaması aracılık sektörünün geldiği durumun nedenleri olarak sıralanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahallenin Delisi01 Temmuz 2017 06:41

    Karanlık oda saçmalığı, derinlik ekranının ücrete tabi olması, 15 dak. gecikmeli veri vs. bunu yapanlar sözüm ona küçük yatırımcıyı koruyor. Aracı kurumların kapanmasının sebebi, borsaya yeni yatırımcı gelmiyor sebep düzenleyici, denetleyici kurumların görevini yapmaması, patron satışlarına, şirket içini boşaltmalarına, hikaye uydurmalarına çanak tutulması.

  • Osman Araklı01 Temmuz 2017 05:38

    Borsada her hisse için , her bir emir için maximun alım satım limitlerini kaldırdılar. borsa oldu Teksas Tommiks.Adam tek emirle sınırsız alım satım yapabiliyor.Borsacılar benim ne demek istediğimi anlar.Küçük yatırımcıyı öldürdüler.Borsa nastakla birleşince robotlar algoritmik yazılımlar vs.Borsa işgal altında.

  • kim01 Temmuz 2017 02:33

    şarküteri açsınlar.

  • defolup gitsinler 30 Haziran 2017 22:11

    adı bile gıcık, düşük sermaye ile milleti soyma peşinde olan kurumlardan bir tanesiydi. hesaplardan çeşitli kesintiler yaparak milletin parasının ortağı oluyordu. mesala boşta kalan parayı fona yatırıp gelirin %25 kesmek nedir arkadaş, sabit olmayan emir iptal ücretleri kesiyordu.

  • :)30 Haziran 2017 17:53

    piyasayı kuruttular. bilinçsizce milleti soudular. eee sen bilinçli yatırımcı oluştursan kalıcı olurdun. vur kaç yaptılar sadece. telefonlarıma kaç kere aradılar. saçma sapan konuşuyolardı eğitimsizce :)) neyseki ben borsacıyım etki altına girmedim

  • Kazanan kim30 Haziran 2017 16:03

    Kimse Ne sektor Ne yatirimcilar Ne sektor Ne calisanlar

  • aKIN30 Haziran 2017 16:00

    Arkasında banka olmayan aracı kurumların işi çok zor.

  • taner30 Haziran 2017 14:22

    Umutla gelmişler :) ne umuduyla geldiler, forex'te milletin ocağını söndürdünüz, şimdi ekmek bitti diyemiyorlar :) hadi yolunuz açık olsun...

  • mercan dede30 Haziran 2017 14:17

    parayı vuran kapatıyor..olan k.yatırımcıya oldu.. 50 binin üzerinde borsa hesabı olan 100 bin kişi civarıymış.ne oldu ..ne yaptılar batırdılar millet gelmiyor.. yeni dönemde yni kerizler aranıyor..**

  • Adam30 Haziran 2017 13:02

    Kendi düşen ağlamaz.

  • D.demirkan 30 Haziran 2017 12:51

    HEPSİNİN KÖKÜ KAPANSIN İNŞALLAH.MEMLEKETE BATIRAN BUNLAR.VATANDAŞA SOYAN BUNLAR.

  • Araci kurum Birlik 30 Haziran 2017 12:45

    2016 bilancosunda 27 personel 5,400,000 tl Yorumsuz

  • Cingoz30 Haziran 2017 12:41

    Yiktilar borsayi eylediler viran

  • fatih,islambul30 Haziran 2017 12:30

    soyacak keriz kalmadı soyacakları kadar soydular