E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kart Koruma ve Kimlik Koruma Planı ürünleri ile Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya genelindeki 16 ülkede 11 milyon kişinin hayatını kolaylaştıran İngiltere merkezli CPP, ev ve işyerlerindeki kablosuz internet ağlarıyla ilgili bir araştırma yaptı. Araştırma, hackerların Türkiye’de de her geçen gün yaygınlaşan kablosuz internet ağların şifrelerini 5 saniyeden kısa bir sürede kırdığını ortaya çıkardı.
Türkiye’de “Kart Koruma Planı” ile tanınan İngiltere merkezli CPP, ikinci el cep telefonlarının ardından önemli bir araştırmayı da kablosuz internet ağları konusunda yaptı. İngiltere’de 6 şehirde 40 bin internet ağı üzerinde yapılan araştırma, Türkiye’de de hızla yayılan kablosuz internet ağlarının hackerlara karşı büyük risk altında olduğunu ortaya koydu. İngiltere’deki 6 şehirde CPP adına yasal olarak hacker denemesi yapan araştırmacılar, 40 bin internet ağından 20 bininin şifre ve güvenlik parolası olmadığını da tespit etti.
Bir saatte 350’den fazla şifre ve parola çalınabiliyor
Araştırma sonuçlarına göre hackerların kablosuz internet ağlarının neredeyse yarısının şifresini 5 saniyeden daha kısa bir sürede kırdığını gösterdiğini hatırlatan CPP Kimlik Hırsızlığı Uzmanı Michael Lynch, “Bu araştırmadan İngiltere’deki kişisel internet ağlarının yaklaşık dörtte birinin şifresiz olduğu da ortaya çıktı. Buna karşın İngilizlerin % 82’si kişisel internet bağlantılarının güvenli olduğunu düşünüyor. Ancak yaptığımız araştırmada hackerların güvenlik şifrelerini ve korumalı güvenlik ağlarının parolalarını bile saniyeler içerisinde kırdıklarını gördük. Hackerlar, şehir merkezlerindeki cafe, restoran ve alışveriş merkezlerinin internet ağlarına bağlanarak 1 saat içerisinde 350’den fazla şifre ve parolayı çalabiliyor” diye konuştu.
Kendi kablosuz internet ağınızı kullanın
Türkiye’de de akıllı cep telefonlarının ve kablosuz internet ağı kullanıcı sayısının her geçen gün arttığını ve kimlik hırsızlarının kullanıcı kodlarını ve şifrelerini kırarak kişisel bilgilere ulaşmasının kolaylaştığını vurgulayan CPP Türkiye Ülke Müdürü Recep Duray , “Araştırmalarımız ev ve kamu alanlarındaki kablosuz internet bağlantılarında kullanıcıların kişisel bilgilerinin hackerlar tarafından kolayca ele geçirildiğini gösteriyor. Bu nedenle CPP olarak kişilerin e-mail, dosya indirme, sosyal network siteleri ya da diğer internet işlemleri uygulamalarını kendi şifreli ağları üzerinden yapmalarını öneriyoruz” dedi.
Hackerların işi kolaylaşıyor
Araştırmayı yapan CryptoCard Şirketi’nin üst düzey yöneticilerinden Jason Hart ise şunları söyledi: “İnsanlar, bu tip internet suçlarının ve hacker müdahalelerinin büyük suç örgütleri ve çeteler tarafından organize edildiğini düşünüyor. Halbuki bir hacker bunu çok basit işlemlerle yapabiliyor. Hedeflerindeki kişilere ulaşmaları için ihtiyaç duydukları şeyler sadece bir dizüstü bilgisayar ve yazılım programı. Sayıları her geçen gün artan kablosuz internet ağları ve akıllı telefonlar da hackerların işlerini kolaylaştırıyor. Mağdurlar genellikle kullanıcı adı, sosyal ağ, e-posta ve finansal şifrelerini çaldırıyorlar.’’
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:04)