E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemJuncker'dan Çipras'a soğuk duş---

Juncker'dan Çipras'a soğuk duş

Juncker'dan Çipras'a soğuk duş
08 Haziran 2015 - 04:49 borsagundem.com

AB Komisyonu Başkanı Juncker Yunan Başbakan Çipras’ın telefonuna çıkmadı

AVRUPA ile Yunanistan arasında esen soğuk rüzgarlar dinmiyor. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker kendisini telefonla arayan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’a cevap vermedi.

Juncker “Çipras dostum ama dostluğun da bazı kuralları olmalı” dedi.  Geçen çarşamba günü Brüksel’de Çipras ile görüşen ve kreditörlerin (AB ve IMF) Yunanistan’a mali yardımı sürdürmeleri için 5 sayfalık anlaşma taslağını sunan Juncker, Yunan Başbakanı’ndan “Perşembe ya da cuma cevap vereceğim. Atina’nın karşı önerilerini bildireceğim” sözü aldı. Ancak Çipras cevabını göndermedi. Çipras cumartesi günü de telefonla Juncker’i aradı. AB Komisyonu Başkanı, Yunanistan Başbakanı’nın sözünü tutmamasına kızarak telefona cevap vermedi. Juncker  G-7 Zirvesi sırasında düzenlenen basın toplantısında, Çipras’a kızgınlığını gizlemedi. Çipras hakkında “Aleksis ile özel bir sorunum yok ama biraz düş kırıklığına uğradım”dedi. 

TAVŞAN ÇIKARAMAM

Juncker ayrıca, Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkmasını istemediğini söyleyerek “Ancak bu benim elimde değil. Sihirbaz gibi şapkamdan tavşan çıkaramam” diye konuştu. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da Yunanlı bakanların kreditörlerin anlaşma taslağına tepkilerinden şikayet etti.  Tusk “Aslında Yunanistan konusu gayet basit. Yunanistan’ın paraya kreditörlerin de verecekleri paranın geri ödeneceğine dair teminatlara ihtiyacı var. Bizler acımasız baronlar değiliz. Kreditörler her zaman serefsiz değil” diye konuştu. Buna karşı Yunan Maliye Bakanı Yanis Varufakis “içeriği neredeyse hakaret edici ve provokatif” olarak tanımladığı kreditörlerin anlaşma taslağına imza atmayacağını belirterek, Yunanistan’ın sorunun 320 milyar Euro’luk borcunun bir şekilde silinmesi ile çözülebileceğini söyledi. Yunanistan ile kreditörler arasında geçen şubat ayında imzalanan 4 aylık uzatma anlaşması temmuz başında sona eriyor. Geçen sürede taraflar arasındaki teknik heyetler düzeyinde mutabakat sağlanamadığından Yunanistan’a tek bir Euro bile kredi verilmedi. Yunanistan’ın eylül sonuna kadar 10.2 milyar Euro borç ödemesi gerekiyor. Sadece haziran ayında ödenmesi gereken borç miktarı ise 2.8 milyar Euro.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)