E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Başta Suriye olmak üzere Ortadoğu coğrafyasında her geçen gün tırmanan jeopolitik gerginlik, petrol fiyatlarında yukarı yönlü dalgalanmaya yol açıyor. Küresel piyaslarda yatırımcılar, geride kalan haftayı ABD’nin Suriye’ye bir askeri müdahaleye başlayabileceğini gösteren herhangi bir işaret için Beyaz Saray’ı ve Başkan Donald Trump’ın Twitter hesabında paylaştığı mesajları yakından izleyerek geçirdi. Uluslararası petrol standardı olan Brent tipi ham petrolü, bir önceki aya göre yüzde 0,8 artışla 72,58 dolar seviyesine yükseldi ve Kasım 2014’ten bu yana en yüksek kapanış seviyesine ulaştı. Batı Teksas (WTI)tipi ham petrolü ise mayıs ayı teslimatı için cuma günkü seansı temmuz ayından bu yana en iyi haftalık performansı göstererek 67.39 dolar seviyelerinde kapadı. Bu rakam 4 Aralık 2014’ten beri en yüksek gün içi seviyesi anlamına geliyordu.
Bazı petrol uzmanı analistler geçtiğimiz haftayı üç yılın zirvesinde kapatan ham petrol fiyatlarının fren yapmadan daha da yükselebileceğini öngörüyor. Petrol konusundaki öngörüleri ile bilinen Stratejist John Normand liderliğindeki JP Morgan Anallistleri müşterilerine gönderdikleri notta, “Suriye’deki Batılı güçlerin askeri müdahale kapsamının genişletmesi ile ABD ve Avrupa Birliği’nin İran’a yaptırımları tekrar devreye sokması durumunda Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 80 dolar ve üstünü test edebilir” ifadeleri yer aldı.
Kimi petrol uzmanı gelinen süreci döngüsel varlıklardan kaçınmak için bir zaman dilimi olarak değerlendiriyor. Ayrıca Trump ve ekonomik kurmaylarının Amerikalı şirket ve tüketicilere sunduğu “vergi hediyesi” de petro varlıklara sahip olma fırsatını cazip hale getiriyor. ABD’li yatırım bankası JP Morgan stratejistleri tarafından hazırlanan analizde, “İran’a uygulanacak ekonomik yaptırımlar yoluyla bu yaz gerçekleşmesini öngördüğümüz risklerin, Suriye’deki gelişmeler nedeniyle beklenenden daha hızlı gerçekleşiyor. Mayıs’ta İran’a uygulanan yaptırımlar ile ilgili olası bir karar daha yüksek fiyatlar ve ortalamanın üzerinde volatilite ile petrol piyasaları üzerindeki stresi muhafaza eden bir sürecin başlangıcı olabilir” ifadeleri yer aldı.
Analizde İran’a olası yaptırımların devreye girmesi sonrası petrol piyaslarında oluşacak dalgalanma 1973, 1979 ve 1990’daki büyük petrol şoklarından ziyade 2011 Arap Baharı ile kıyaslanıyor. Zira dünyanın en fazla petrol tüketen ülkeleri arasında olan ABD İran’dan ham petrol ihraç etmiyor. Ancak Avrupa Birliği ve Asyalı müşterilerin yaptırımlar doğrultusunda İran’dan petrol satın almaması piyasaların neşesini kaçırabilir.
Petrolde 'yükseliş' pozisyonları rekor seviyede
Yatırım bankalarının önde gelen bazı stratejistleri gelinen süreci enerji stoklarına sahip olmak için iyi bir zaman olarak adlandırıyor. Amerikalı yatırım bankası Morgan Stanley’nin Stratejisti Andrew Sheets, hafta sonunda müşterilerine gönderdiği notta, “Enerji, tarihsel olarak istikrarlı bir geç döngülü üstün performansa sahip olmuştur” diye yazdı. Yatırım danışmanlığı şirketleri Brian Barish of Cambiar Investors ve James Paulsen of Leuthold Weeden Capital Management da son yıllarda enerji hisselerinin iyi performans gösterdiğine dikkat çekiyor. Bu arada Brent vadeli işlemlerdeki net yükseliş pozisyonları 10 Nisan’da sona eren haftada rekor seviyesine ulaştı. JPMorgan’ın stratejistleri de ABD kaya gazı üreticilerinin karşı hamlesi öncesi üç ila altı ay sürecek daha yüksek petrol fiyatları için pozisyon aldı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yeni zamlar yolda
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:21)