E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yatırımcılar, piyasalardaki belirsizlik nedeniyle güvenli liman olarak nakite dönüyor. Ancak yatırım bankası JPMorgan, nakitin bir tuzak olduğunu ve uzun vadeli düşünmek gerektiğini söylüyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, JPMorgan'dan David Kelly, “Nakit bir tuzaktır” diyerek yatırımcıları uyarıyor.
Yatırımcılar köşeye sıkışmış durumda
MarketWatch’tan Christine Idzelis'in haberine göre, uzun süredir piyasalara hakim olan belirsizliğin yatırımcıları nakit konusunda fazla rahatlatmış olabileceği düşünülüyor. Ancak JPMorgan’a göre, geleneksel hisse senedi ve tahvil portföyündeki para 10 yıldan biraz fazla bir süre içinde iki katına çıkabileceğinden, piyasaların toparlanmasını kenardan izlerken nakit riskiyle karşı karşıya kalan yatırımcılar köşeye sıkışıyor.
J.P. Morgan Asset Management baş küresel piyasa stratejisti David Kelly, New York’ta, uzun vadeli sermaye piyasalarına ilişkin en son yıllık görünümüne ilişkin verdiği medya brifinginde, “Nakit bir tuzaktır. Uzun vadeli bir bakış açısına sahip olmak önemlidir” dedi.
JPMorgan'ın 2024 Uzun Vadeli Sermaye Piyasası Varsayımları raporunda, yüzde 60'ı hisse senedi ve yüzde 40'ı tahvillerden oluşan geleneksel bir portföyün gelecek 10-15 yıl içinde yıllık yüzde 7 getiri sağlayabileceği tahmin ediliyor. Bu arada nakit yatırımcıların ilgisini çekiyor; ultra kısa vadeli Hazine bonoları, bu yılki tahvil kayıpları ve hisse senetlerinde yakın zamanda yaşanan düşüş nedeniyle şu anda yüzde 5'ten fazla getiri sağlıyor.
Nakit toparlanmıyor
J.P. Morgan Global Wealth Management'ın çoklu varlık ve portföy çözümleri küresel başkanı Monica Issar, medya brifinginde, “Nakitte kalmanın rahat bir yer olduğunu anlıyoruz fakat nakit toparlanmıyor” diyor.
Hisse senedi piyasasının Hazine getirilerindeki hızlı yükseliş nedeniyle sarsılması nedeniyle üçüncü çeyrekte yaşadığı kayıplardan sonra ABD hisse senetleri bu yıl da yükselişini sürdürüyor. S&P 500 Endeksi, Ağustos ve Eylül aylarındaki düşüşün ardından bugün itibariyle 2023 yılında şu ana kadar yüzde 13 civarında artış gösterdi.
FactSet verilerine göre, iShares 20 Yıllık Hazine Tahvili bu yıl toplam getiri bazında yüzde 12,2'lik bir kayıp bildirdi. Getirilerdeki artış hisse senetlerine zarar verirken uzun vadeli tahvilleri de düşürdü.
10 yıllık Hazine tahvili oranları ise Temmuz 2007'den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 4,846'ya tırmandı. Dow Jones Piyasa Verilerine göre, 30 yıllık Hazine tahvilinin getirisi Ağustos 2007'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 4,951 seviyelerine ulaştı.
Nakit benzeri hazine bonoları ise nispeten iyi bir performans sergiledi. iShares 0-3 Aylık Hazine bonosu, Fed'in agresif faiz oranlarının ardından temel varlıkların yüksek getiri sağlaması nedeniyle bu yıl yaklaşık yüzde 4'lük toplam getiri elde etti. Yürüyüş döngüsü 2022'nin başlarında başladı. FactSet verileri, üç aylık hazine bonolarının yüzde 5,5 oranında getiri sağladığını gösteriyor.
'Nefret ettiğin şeye sahip olmak'
Kelly, uzun vadeli bir strateji kapsamında varlıkları çeşitlendirmenin bazen 'nefret ettiğiniz şeylere sahip olmak’ anlamına geldiğini söylüyor ve ekliyor: “JPMorgan raporuna göre hisse senetlerine gelince, ABD marjları dirençli olsa bile, diğer gelişmiş piyasalardaki getirilerle kıyaslandığında cazip kalıyor. ABD şirketlerinin 2010'larda elde ettiği pazar hakimiyeti, özellikle Avrupa ve Japonya'nın rekabetiyle karşı karşıya durumda.”
JPMorgan, yatırımcıların Çin'in görünümü hakkında giderek daha fazla şüphe duymaları ve yüksek katsayılar ödemeye isteksiz olmaları nedeniyle gelişen piyasa hisse senetlerine ilişkin görünümün ‘ılımlılaştığını' söylüyor.
FactSet verilerine göre, ABD hariç tutularak gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalardaki uluslararası hisse senetleri endeksini izleyen iShares MSCI hisseleri, geçen yıl yüzde 18,2 düştükten sonra bu yıl itibariyle yüzde 3,5 oranında arttı.
ABD'de S&P 500 Endeksi de, 2008 küresel mali krizinden bu yana en kötü yıllık performansına işaret eden geçen yılki yüzde 19,4'lük düşüşün ardından 2023'te toparlanıyor. Endeks bu yıl şu ana kadar yükselişte olsa da geçen ay yüzde 2'den fazla düşüş yaşadı.
60/40 portföyü hala harika bir başlangıç
JPMorgan raporunda, hem hisse senetleri hem de tahviller son 50 yılın sadece üçünde satıldı: Enflasyonun iki yılda ikiye katlandığı 1969; 1974, enerji krizi nedeniyle enflasyonun yüzde 12 gibi rekor bir seviyeye ulaştığı 1974 ve modern tarihin en uzun aralıksız enflasyonla mücadele dönemi olan 1982-2022 arasının sona erdiği 2022 yılı olduğu belirtiliyor.
J.P. Morgan Asset Management'a göre 60/40 portföyü ‘nakitten geniş bir fırsat setine doğru genişlemek için hâlâ harika bir başlangıç noktası’na karşılık geliyor.
BofA: Yatırımcılar nakite akın ediyorlar
Yatırımcılar için büyük soru: Nakit mi, hisse mi?
Nakit fonlara en büyük sermaye girişi
Larry Fink: Uzun vadeli yatırımcıların adresi hisse senetleri olmalı
Mike Wilson: Hisse senetlerinde yıl sonu yükseliş ihtimali azaldı
Morgan Stanley: Hisse senetleri dördüncü çeyrek rallisine hazır
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yer gök nakıt karşılıksız paralar.. Böyle durumlarda uzun vade nakıt yerıne, ciddi koklu firmalara ortak olmak daha mantıklı. yani bir hava yolu firması kurma, ama değeri düşen hava yolu firmasına ortak ol... ama gelecekte ne olacak bu kestırım zor... şöyle, hava yoluna ortak oldun fakat, belkide silah sanayi gleişecek ve savaş çıkacak, svaş çıktıgında ise hava yolu zarar edecek petrol malıyetı artacak eeee budurumda ağır silah zanayı para kazandıracak ... :D dunya denklemini kestirmekte çok önemli... eee o zamane olsun altın mı alalım kardeşş ?? eee hadi bunuda cevaplasın uzmanlar :D yatım yapar iken? dunya liderlerinin savaş stratejılerını de izlemeden nasılyatırımy apalım şimdi ?
Doğru söylemiş dolar çöp oldu, altına ve gümüşe geçin ekranlara hiç bakmaya gerek yoktur bile.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:48)