E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de piyasalar ekonomik verilerin başrolü oynadığı senaryolara göre şekilleniyor. Bu senaryolar verilere göre zaman zaman olumlu zaman zaman ise karamsar tablolar sunabiliyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, stratejistler, borsa yatırımcılarının hâlâ 1970'ler tarzı bir 'stagflasyon'a hazırlıklı olmaları gerektiği konusunda uyarıyor.
Goldilocks değil, stagflasyon
MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, 1970'lerdeki üç enflasyon dalgasının ortasında hisse senetleri zorlanmış ve tahviller daha iyi performans göstermişti. Ancak yatırımcılar bugün ‘Goldilocks’ senaryosuna adeta aşık gibi davranıyor ve bunun bir yanılgı olma ihtimali düşük olmayabilir.
JPMorgan stratejisti Marko Kolanoviç liderliğindeki bir ekip, paylaştığı notta, “Piyasa makro rejimi sorununa geri dönecek olursak, anlatının Goldilocks'tan 1970'lerdeki stagflasyona benzer bir şeye dönüş riski olduğuna inanıyoruz; bu da varlık tahsisi üzerinde önemli sonuçlar doğuracaktır” diye yazıyor.
1970'lerdeki bu senaryo geçen yılın ikinci yarısında bir tartışma konusuydu ancak daha yakın zamanda ‘Goldilocks tipi’ sonuçlar lehine bir kenara atıldı.
Üç ayrı dalga
Peki 1970'ler neyle ilgiliydi? Stratejistler, bunların başında, her biri bir şekilde jeopolitik gelişmelerle zamanlanan üç ayrı dalga halinde gelen yüksek enflasyonun geldiğini gözlemliyor.
Bunlar arasında Vietnam Savaşı'nın yanı sıra Ortadoğu'daki savaşlar ve devrimler de yer alıyordu. İkincisine, enerji krizleri ve nakliye kesintileriyle sonuçlanan petrol ambargoları eşlik etti ve bu artan hükümet bütçe açıklarına zemin hazırlandı.
JPMorgan ekibi, bunların bugün yatırımcılara bir şekilde tanıdık gelmesi gerektiğini söylüyor ve hisse senedi piyasalarının 1967'den 1980'e kadar nominal olarak temelde sabit kaldığını, tahvil ve kredilerin ise önemli ölçüde daha iyi performans gösterdiğini belirtiyor. Ekip, “Günümüzle pek çok benzerlik var. Zaten bir enflasyon dalgası yaşadık ve politikalar ve jeopolitik gelişmeler bu yolda devam ederse ikinci bir dalgadan kaçınılıp kaçınılamayacağına dair sorular ortaya çıkmaya başlayacak” diyor.
Üç çatışma bölgesi
Stratejistler, günümüz ile 1970'lerdeki jeopolitik ortam arasında paralellikler görüyor ve üç çatışma bölgesine dikkat çekiyor: Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Güney Çin Denizi.
Bu çatışmalarla bağlantılı olarak, yatırımcılar halihazırda bir enerji krizi dalgasına tanık oldular ve dünya, Kızıldeniz'de mevcut bir dizi nakliye kesintisine de katlanmak durumunda.
Ekip, şu ana kadarki en büyük riskin, küresel ekonomi üzerinde çok daha büyük bir etkiye sahip olabilecek ve ikinci bir enflasyon dalgasını ve piyasada satışları tetikleyebilecek gerginlikler veya Çin ile ticaret savaşı etrafında döndüğünü söylüyor. Bu arada mali açıklar da sürdürülebilir bir yolda ilerlemiyor.
JPMorgan ekibi, “Bütün bunlar, 1980'lerin sonlarından 2000'lere kadar hakim olan dinamiğin, Soğuk Savaş'ın sonunda gelen ‘barış temettüsü’nün ortadan kalktığı ve ‘çatışma vergisi' ya da ‘çatışma enflasyonu’ ile karakterize edilen bir makro zemine dönüştüğü dinamiğin tersine dönmesini sağlıyor olabilir” diyor.
Varlıklar açısından ne anlama geliyor?
Kolanoviç ve ekibi, “Eğer böyle olumsuz bir geri bildirim döngüsü 1970'lerde olduğu gibi yeniden ortaya çıkarsa, yatırımcılar hisse senetlerinden çıkıp sabit getirili varlıklara yönelecekler; yani şirketlerin ve hükümetlerin fon sağlamak için ödemeleri gereken yüksek getirileri elde etmeye çalışacaklar” diye yazıyor.
Hisse senetleri 1967'den 1980'e kadar sabit kalırken, tahviller önemli ölçüde daha iyi performans gösterdi ve ortalama yüzde 7'nin üzerindeki getiri bıraktı. Bu, özel kredi tarafından sağlanan herhangi bir getiri artışının uzun vadeli portföy performansında büyük bir fark yaratacağı anlamına geliyordu.
Yatırımcılar şu ana kadar 1970'lere tekrar dönecek ruh halinde görünmüyor. S&P 500 Endeksi’nin kritik 5.000 puan sınırını aşmasıyla hisse senetleri 2024 yılında toparlanırken Dow Jones’un da bir dizi rekor seviyeye ulaştığı görülüyor. Ayrıca, hisse senetlerinin dün yatırımcıların Fed'in Ocak ayındaki politika toplantısının tutanaklarını tartmasıyla birlikte kazançlarını artırdığı görüldü.
UBS: Goldilocks senaryosu borsaların daha da yükselmesini sağlayabilir
Wall Street’te ‘Goldilocks’ masalı bitti
JPMorgan CEO'su Jamie Dimon 'Goldilocks' senaryosuna şüpheyle yaklaşıyor
Goldilocks senaryosu borsa yatırımcılarına kaybettirebilir
Goldilocks senaryosu gerçekleşmeye devam ediyor
Deutsche Bank: 1970’ler stagflasyonu tekrarlanabilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ben endişe etmiyorum bizim borsa yıl sonunda 50 000 rahat olacaktır.
Bize bir şey olmaz başımızda RTE ve BAHÇELİ var. Sonsuz para basarlar faizleri sıfırlarlar enflasyonu patlatırlar bir türlü biz atlatırız.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:57)