E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıJPMorgan: Petrol fiyatlarındaki artış uyku kaçıracak düzeyde olmayacak---

JPMorgan: Petrol fiyatlarındaki artış uyku kaçıracak düzeyde olmayacak

JPMorgan: Petrol fiyatlarındaki artış uyku kaçıracak düzeyde olmayacak
15 Eylül 2023 - 16:49 borsaningundemi.com

JPMorgan stratejisti, petrol fiyatlarındaki artışın 2023 yılı içinde can acıtıcı olmayacağını öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Petrol fiyatları yeni zirveleri görmeye devam ediyor. Bunda arz kısıtlama kararlarının büyük etkisi bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, başta enflasyon olmak üzere birçok alanda olumsuz bir etkiye sahip olan yüksek petrol fiyatları, JPMorgan için endişe verici düzeyde değil ve bu yıl içinde de olması beklenmiyor.

Endişe verici boyutta değil

Fortune’dan Eleanor Pringle’ın haberine göre, JPMorgan'ın küresel baş stratejisti David Kelly, petrol fiyatlarındaki artışın 2023'te uykuları kaçıracak cinsten olmayacağını söylüyor.

Pompadaki fiyatlar Amerikalı ailelerin en çok dikkat çeken maliyetleri arasında yer alıyor. Fiyatlar düşerse mahkemelere akın oluyor ve eğer daha yükseğe çıkarsa da Amerikalılar için hiç bitmeyen bir sohbet konusu ortaya çıkmış oluyor. Bu nedenle, Ağustos ayında  çekirdek enflasyonun yüzde 0,6 oranında artmasına neden olan benzin fiyatlarında yaşanan yüzde 10,6 oranında artışın heyecan yaratması sürpriz değil. Bunda ABD nüfusunun tahminen yüzde 84,1'inin ehliyet sahibi olmasının da etkisi bulunuyor.

Ancak JPMorgan küresel baş stratejisti David Kelly, herhangi bir konuda endişelendiğini açıkça ifade eden biri olduğunu itiraf ediyor ve kendisinin bile yakıt fiyatları konusunda paniğe kapılmadığını söylüyor.

Kelly, petrol fiyatlarındaki artışın ekonomik veya yatırım açısından bakıldığında 2023'te uyku kaçırmaya gerçekten değmeyeceğini yazıyor. Paylaştığı notta Kelly, kendisinin uzun bir endişeler silsilesinden geldiğini, doğuştan gelen bir özellik olarak herhangi bir akşam kendisini rahatsız eden şeylerin kapsamlı bir kataloğunu derlediğini ancak bazı şeylerin endişelenmeye değmeyeceğini dile getiriyor.

Amerika'nın ‘öcü’sü

Petrol gerçekten de bu kategoriye giriyor ancak Kelly, varlığın onlarca yıldır Amerika'nın ‘ekonomik öcüsü’ olduğunu kabul ediyor. Fiyatları yukarı çeken yabancı faktörler, yıllar içinde ABD tüketicilerinin cüzdanlarını sıkıştırıyor ve küçültüyor. 1973'teki Arap petrol ambargosu, 1979'daki İran devrimi ve 1990'daki ilk Körfez Savaşı… Tüm bunlar maliyetleri artıran gelişmeler olarak öne çıkıyor.

2023 yılındaki fiyat artışları da bundan farklı değil. Nisan ayında OPEC üyeleri, piyasayı istikrara kavuşturmak amacıyla üretimi kısıtlamaya başlayacaklarını ve günde yaklaşık 1,15 milyon varil kesintiye gideceklerini duyurdu.

Bu arada, OPEC'in bir parçası olmasa da petrol zengini bir diğer ülke olan Rusya’nın, Ukrayna'yı işgalinin ardından ABD'ye tavan fiyat uygulamasının ardından ürününü doğrudan veya dolaylı olarak ABD'ye satmayacağını söyledi. Başkan Biden zaten Rusya'dan ABD'ye petrol ithalatını yasaklamış olduğundan bu misillemenin fiyatlara daha fazla zarar vereceği düşünülmüyor.

Şu anda Ekim ayı Brent ham vadeli işlemleri varil başına 85,86 dolardan işlem görüyor. ABD Batı Teksas Internediate ham vadeli işlemleri ise 81,63 dolara yükselmiş durumda.

Hem talep hem arz kısmında baskı azalıyor

Bu artışları kontrol edememeleri, tüketicilerin dalgalanmalardan bu kadar korkmasının da bir nedeni. Bu nedenle, Kelly’nin yazdığı tamamen anlaşılabilir bir durum: “Amerika'da bir galon benzinin fiyatından daha iyi bilinen bir fiyat yoktur. Amerikalılar bu yükselişi genellikle kontrolden çıkan enflasyonun bir işareti olarak görüyor ve bu da tüketici güveninin azalmasına ve iş dünyasının daha fazla tedbir almasına yol açıyor. Üstelik birçok düşük ve orta gelirli Amerikalı için benzine daha fazla harcama yapmak, başka yerlerde daha az harcamak anlamına geliyor ve bu da Amerikan ekonomisinin temel itici gücü olan tüketimi baltalıyor.”

Ancak Kelly, hem talep hem de arz tarafında baskının azaldığının altını çiziyor. Kelly, örneğin enerji geçişine yönelik uzun vadeli yatırımların talebi azaltacağını, Amerika'nın artan yurt içi petrol arzının ise artmaya devam ettiğini vurguluyor. Kelly, “Bu nedenle ABD kendisini net petrol ithalatçısı olmanın kısıtlamalarından kurtarıyor ve böylece tüketicileri dış etkilerden koruyor. On yıllar boyunca ABD net bir petrol ithalatçısıydı, dolayısıyla petrol fiyatları yükseldiğinde Amerikalı tüketiciler kendilerini daha fakirleşmiş bulurken yabancı petrol üreticileri kendilerini daha zenginleşmiş buluyordu” diyor.

"Ancak hidrolik kırma teknolojisinin başarısı nedeniyle, 2019'un sonundan bu yana ABD büyük ölçüde net petrol ihracatçısı oldu ve 2023'ün ilk yarısında petrol ve petrol ürünleri ticaret fazlası GSYİH'nın yüzde 0,1'inden fazlasına ulaştı.”

Fed, gizli silah

Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki samimi ilişkinin önemli bir enflasyon faktörünü daha da yukarı ittiğine dair anlaşılır endişelere rağmen Kelly, Fed'in gizli bir silah olabileceğini ekliyor.

Kelly, “Gelecek yıl enflasyonun yavaşlamasını bekliyoruz ve ekonomi kaçınılmaz olarak sarsıldığında Fed'in son agresif sıkılaştırmasının önemli bir kısmını tersine çevirmesini bekliyoruz” diyor.

Kelly son olarak, “Her zaman olduğu gibi, hükümetin çalışmalarını askıya alması ve otomotiv işçilerinin grev olasılığı da dahil olmak üzere, gelecek haftalarda yatırımcıların endişe duyacağı bazı konular yok değil. Ancak şimdilik yatırımcıların petroldeki son yükseliş konusunda çok fazla endişelenmemesi gerekiyor” şeklinde konuşuyor.

Petrol fiyatlarında 'Çin' etkisi

 

Petrol fiyatlarında yükseliş eğilimi sürüyor

 

ABD'nin ticari ham petrol stokları yükseldi

 

ABD petrol fiyatı tahminini yukarı yönlü revize etti

 

IEA küresel petrol talebi tahminini revize etti

 

Petrolle yeni enflasyon dalgası mı geliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)