E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de hem uzmanlar hem piyasalar ekonominin geleceğine dair, farklı nedenlerle de olsa, iki ayrı kampa ayrılmış durumda. İyimserlerin en baskın öngörüsü olan ‘Goldilocks’ senaryosu, şu an daha fazla alıcı buluyor gibi gözüküyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ancak bu senaryoyu gerçekçi bulmayan isimler de bulunuyor. Bu isimlerin başında gelen JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, buna gerekçe olarak ekstra paranın tükenmesini gösteriyor.
Wall Street’in aykırı sesi
Fortune’dan Eleanor Pringle’ın haberine göre, konu Wall Street'teki çok sesli korolara gelince, Jamie Dimon genellikle kalabalığın içindeki uyarıcı ses rolünü üstleniyor. Wall Street heyecanla 2024'teki faiz indirimlerini izler ve beklerken JPMorgan CEO’su, Fed'in durgunluk korkularını tamamen ortadan kaldırdığına ikna olmadığını belirtiyor.
Birçok büyük banka, resesyonun hafif olacağına inanıyor. Örneğin Bank of America, ABD ekonomisinin yumuşak iniş yapacağına inanıyor; Citi, ‘resesyon ihtimali’ olduğunu söylüyor; ve Goldman Sachs resesyon olasılığını sadece yüzde 15 olarak tahmin ediyor. Ancak Dimon, ekonominin ne çok sıcak ne de çok soğuk olduğu sözde Goldilocks büyümesi çağrılarını reddederek meslektaşlarını sahte bir güvenlik duygusuna kapılmamaları konusunda uyarıyor.
Goldilocks, Wharton profesörü Jeremy Siegel tarafından da desteklenen bir teori olarak öne çıkıyor: “Veriler, Fed'i sıkılaştırmaya teşvik edecek kadar güçlü değil ve kesinlikle kurumsal karlarda bir yavaşlama başlatacak kadar da zayıf değil.” Dimon ise bu görüşe katılmıyor ve bir dizi arka plan sorununun gelecek 12 ay içinde ön plana çıkabileceğini söylüyor.
Dimon, “Şu anda piyasa yumuşak bir inişi fiyatlıyor. Hisse senedi fiyatlarında kredi marjlarının çok dar olduğunu görüyorsunuz. Ancak tüketicilerin Kovid sırasında elde ettiği ekstra para, trilyonlarca dolar, bir nevi tükeniyor. Hükümetin piyasaları etkileyecek büyük bir açığı var. Bu nedenle Goldilocks senaryosuna biraz şüpheyle yaklaşıyorum. Yumuşak iniş olmama ihtimalinin hâlâ diğer insanlara göre daha yüksek olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.
Amerika'nın ulusal borcu, pandemi sırasında ve sonrasında yaşanan mali sıkıntılar sonrasında dramatik şekilde aratarak 34,01 trilyon dolara yükseldi. Rekor kıran bu rakam, analistleri, Sorumlu Federal Bütçe Komitesi (Committee for a Responsible Federal Budget) Başkanı Maya MacGuineas'ın bu seviyeyi ‘gerçekten iç karartıcı bir başarı' olarak tanımlamasıyla korkutmaya başladı.
Resesyonda yol almak da mümkün
Ancak JPMorgan'ı yaklaşık 20 yıldır yöneten Dimon, bakış açısı diğerlerinden daha az iyimser olmasına rağmen, liderlerin resesyonda yol alabileceklerinin altını çiziyor.
Dimon, ister hafif ister ağır bir durgunluk olsun, sonucun ‘korkunç olmayacağına' inanıyor ve şunları söylüyor: “İş dünyasında hepimiz ekonomideki iniş ve çıkışlarla başa çıkmayı öğrenmeliyiz. Ancak çapraz akımların oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum: Para tükeniyor, oranlar yüksek ve niceliksel sıkılaştırma henüz gerçekleşmedi.”
Dimon ayrıca endişe duyduğu ‘çapraz akımların’ hükümet veya Fed'in eylemleriyle sınırlı olmadığına dikkat çekerek jeopolitik gerilimlerle ilgili noktaların altını çiziyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve İsrail-Hamas çatışmasının ‘dünya çapında petrolü, gazı, gıdayı, göçü ve ekonomik ilişkileri etkilediğini’ söyleyen Dimon bunu ekliyor: “Jeopolitik meseleler hiçbir etkisi olmayacağını söyleyebileceğiniz şeyler değil.”
1970'lere dönüş mü?
2023'ün sonunda analistler, anılar arasında bir yolculuğun tadını çıkarıyorlardı: Birçoğu bu durumların günümüz ekonomistlerini nasıl bilgilendirebileceğini görmek için geçmiş yıllardan ilham alıyordu. Örneğin Deutsche Bank, enerji fiyatlarındaki artış ve artan jeopolitik gerilim nedeniyle 2020'lerin 1970'lere benzediğini söylüyordu. UBS, ekonominin hareketli 1990'lardaki Clinton benzeri bir döneme geri döndüğünü söyleyerek çok daha olumlu bir görünüme sahipti. Goldman Sachs ise, dönemler arası karşılaştırmayı tamamen reddediyordu.
Dimon’ın bakışı, senaryolar arasında Deutsche Bank'ın 1970'lerdeki bakış açısına uyuyor: “2 trilyon dolarlık mali açık, altyapı yasası, yeşil ekonomi, dünyanın yeniden askerileştirilmesi, ticaretin yeniden yapılandırılması, hepsi enflasyonisttir. Bu bana biraz daha 1970'li yılları hatırlatıyor” diyor.
Tüketiciler iyi görünüyor ancak bu değişebilir
Genel olarak ekonomistler ABD’li tüketicilerin dayanıklılığı karşısında hem şaşırıyor hem de heyecanlanıyor.
Harcamaların sona ermesine ve harcama merdiveninin alt uçlarında ‘çatlakların’ ortaya çıkmaya başlamasına ilişkin korkulara rağmen, tüketicilerin Muhteşem Cuma ve Noel tatilinde kararlı bir şekilde harcama yapmaya devam ettiği görülüyor.
Dimon, Bank of America'nın CEO’su Brian Moynihan'ın tüketicilerin oldukça iyi durumda olduğunu söylediğini yineliyor ve sarkastik şekilde ekliyor: "Yani iyi haber şu ki tüketicilerin işleri var. Ücretler nihayet alt uçta daha da artıyor; ev fiyatları arttı, bu da bilançolar açısından iyi bir şey; kredi normalleşiyor ancak hâlâ düşük seviyede ve hisse senedi fiyatları yükseldi. Yani tüketicinin durumu iyi. Ancak unutulmamalı ki bu durum değişebilir” diyor.
Goldilocks senaryosu borsa yatırımcılarına kaybettirebilir
Goldilocks senaryosu gerçekleşmeye devam ediyor
New York Fed Başkanı Williams: Kısıtlayıcı politika duruşu devam ettirilebilir
Wall Street’in kaderi FED beklentilerine bağlı
Fed’in Mart’ta faiz indirimine gideceği beklentisi fazlasıyla iyimser olabilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:25)