E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de büyüme verilerindeki yavaşlama, stagflasyon riskinin daha sık konuşulmasına neden oluyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, JPMorgan, borsa rallisinin, GSYİH raporunun ortaya çıkardığı stagflasyon riskini kamufle ettiğini söylüyor.
Piyasa son verileri doğru algılamadı
Insider’dan Yuheng Zhan’ın haberine göre, JPMorgan, yaptığı açıklamada, hisse senedi piyasasındaki iyimser kazanç dalgasıyla desteklenen son yükselişin, son ekonomik verilerin ortaya çıkardığı bir dizi riskin göz ardı edilmesine yol açtığını belirtiyor.
Kazanç sezonu, bir hafta süren gerilemenin ardından teknoloji devleri Alphabet ve Microsoft'un yanı sıra diğerlerinin de güçlü ilk çeyrek raporlarıyla ivme kazandı. Ancak JPMorgan'dan Marko Kolanoviç, ilk çeyrek GSYH'sindeki son ‘aşağı yönlü sürpriz’ ve enflasyondaki ‘yukarı yönlü gidiş’in piyasadaki birçok kişinin benimsediği ‘yumuşak iniş’ görüşlerine meydan okuduğunu söylüyor.
JPMorgan ekibi, paylaştığı notta, “Risk piyasalarına yönelik endişe, faiz indirimini tehlikeye atacak kadar aşırı ısınırken aşırı ısınma hikayesinin aksine, son GSYİH piyasa beklentilerine göre stagflasyonist bir yöne doğru gidiyor” diye yazıyor.
Analistler, yumuşak iniş umutlarının güçlü ekonomik büyümeye dayandığını ve başta kira enflasyonu ve otomobil sigortası olmak üzere birkaç önemli ve sorunlu sektörün yeniden sakinleşmesiyle enflasyonun sakinleşeceği beklentisine dayandığını açıklıyor. Ancak son ekonomik veriler bu umutları boşa çıkarmış durumda ve Kolanoviç, düşük büyüme ve yüksek enflasyon yani stagflasyona giden yolu işaret eden bu durumun işaretlerinin piyasa tarafından doğru algılanmadığının altını çiziyor.
Dezenflasyon eğilimi durma noktasında
Son rel gayri safi yurtiçi hasıla endeksi yıllık bazda yüzde 1,6 oranında artış göstererek tahmin edilen yüzde 2,5 seviyesinin altında kaldı. Bu arada, Fed'in enflasyon göstergesi, Mart ayında tahmin edilen yüzde 2,7 seviyesini aşarak yüzde 2,8 olarak gerçekleşti.
Banka, dünya çapındaki dezenflasyon eğiliminin durma noktasına geldiğine dair sağlam kanıtların bulunduğunu söylüyor. JPMorgan analistleri, kazanç cephesinin bile bu sezon şu ana kadar ‘fazla etkileyici olmadığının’ altını çiziyor.
S&P 500 şirketlerinin yaklaşık yüzde 42'sinin raporladığı şirketlerin yüzde 75'i hisse başı kazanç tahminlerini geçiyor ancak yalnızca yüzde 59'u gelir tahminlerinin üzerinde seyrederek yüzde 63'lük ortalamanın altına düşüyor.
Diğer Wall Street sesleri de son zamanlarda stagflasyon riski üzerine seslerini yükseltiyor. Jamie Dimon ve diğer uzmanlar, ABD'nin borsanın çöküşüyle tamamlanan 1970'ler tarzı bir senaryoya doğru gidebileceğini söyleyerek alarm veriyor.
ABD’de stagflasyon korkusu yeniden canlanıyor
Dev ABD bankasından 'stagflasyon' uyarısı
JPMorgan: Yatırımcılar, 70’ler tarzı bir stagflasyona hazırlıklı olmalı
JPMorgan CEO'su Dimon: ABD ekonomisi 1970'lere dönebilir
Jamie Dimon: Faiz oranları yüzde 8 seviyesine yükselebilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:56)