E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
JPMorgan Varlık Yönetimi CEO'su, ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif parasal sıkılaştırma programı ardından ticari gayrimenkullerin küresel piyasalardaki kritik risk alanlarından biri olduğu konusunda uyardı.
Financial Times’ın haberine göre 2,5 trilyon dolarlık varlığın yöneticisi konumundaki CEO George Gatch Avrupa Medya Zirvesi’nde “FED frene bastığında ön camdan bir şeyler fırlayacak” dedi.
Gatch ünlü teknoloji fonu yöneticisi Cathie Wood’un yatırımlarına işaret ederek, “Biz bunu daha önce Ark Yatırım’ın spekülatif balonunun patlamasıyla gördük” dedi. Ark Yatırım’ın amiral gemisi fonu Ark İnovasyon’un hisse fiyatı geçtiğimiz yıl üçte iki oranında değer kaybetmişti. Fon son dönemde bir miktar geri dönüş yakalayabildi.
CEO, İngiltere’deki emeklilik fonlarını da kapsayan tahvil krizini işaret ederek, “Benzeri bir durumu sabit gelir piyasalarında büyük çaplı yeniden fiyatlandırmalar döneminde de gördük” dedi. Ünlü fon yöneticisi Kaliforniya merkezli Silicon Valley Bank’in bu ayın başlarında iflas etmesini ve hafta sonu Credit Suisse’in acil bir anlaşmayla UBS’e satılmasını örnek göstererek artan faiz oranların stresinin ekonomide hissedilmeye devam ettiğine dikkat çekti.
Gatch, tüm bu krizlerin ardından yatırımcıların ve para politikası yöneticilerinin bir sonraki sanıcının nerede olacağını merak ettiğini söyledi. CEO, “Ticari gayrimenkul endişe verici bir alandır. Mülk geliştiricileri için daha yüksek faiz oranları mevcut. Bu durum emlak piyasasını ve bu alandaki bankaları nasıl etkiliyor?” sorusunu sordu.
JPMorgan üst düzey yöneticisine göre, özel piyasalardaki varlıkların borsa varlıklarındakine benzer bir şekilde fiyatlarında düzeltmeye uğraması riski var. Gatch, "Kıyamet ve karamsarlık tahmini yapmıyorum. Ancak bunlar endişeleneceğim alanlar olurdu" ifadelerine yer verdi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel çaptaki ticari gayrimenkullerin değeri son aylarda düşmeye başladı. Artan borçlanma maliyetleri yatırımcıların işlem yapabilme kabiliyetlerini olumsuz etkiledi.
Yatırımcılar, özel sermaye şirketi Blackstone'un Blackstone Gayrimenkul Gelir Tröstü (BREIT) gibi emlak fonlarını yakından takip ediyorlar. Ticari gayrimenkul piyasasının sağlığına ilişkin bir barometre haline gelen BREIT aynı zamanda para çekme işlemlerini sınırlamak zorunda kalan fonlar arasında en yüksek profilli örneklerden biri. Zira yükselen faiz oranları yatırımcıların fonlarını çekmesine sebep oluyor.
Bir diğer Wall Street devi Goldman Sachs de salı günü yayınladığı bir notta, ticari gayrimenkul sektörünün "zorlu" bir ortam karşı karşıya olduğu belirtildi:
"Bankacılık sektöründeki son kriz, etkinin ticari gayrimenkul endüstrisinde de yayılması konusundaki endişeleri artırdı. Banka bilançolarında yer alan 5,6 trilyon dolarlık ödenmemiş ticari kredilerin yarısından fazlasını oluşturan banka kredileri, sektör için birincil finansman kaynağı olmaya devam etmektedir. Endişeler özellikle de ödenmemiş kredilerdeki aslan payını ele geçiren küçük bankalar için geçerlidir.”
Bank of America da benzeri yönde bir endişeye işaret etti. Bankanın salı günü açıklanan fon yöneticileri anketinde yatırımcıların eylül ayından bu yana ticari gayrimenkullerde temkinli bir pozisyon aldığı görüldü. Ekim 2020’den bu yana ayı piyasası görünümünün en fazla arttığı dönemin yaşandığı belirtilen anket raporunda, “Ticari ve ofis gayrimenkulleri konusundaki endişeler, sektörün tamamına etki eden kaygını artmasına sebep oluyor" denildi.
Citigroup'tan Avrupa bankacılık endeksine dair yorum
‘Güvercin’ Powell’a rağmen Wall Street neden düştü?
Borsaların yükselmemesinin üç nedeni
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Atagy ihlas brlsm hrsızlar yalamacilar deprem yagmacisindan farkı yok bunların
kesinlikle katılıyorum. fiyatların böyle yüksek seyretmesi krizin oluşmasına neden olacak ve yakın zamanda ortaya çıkabilir. YTD
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:10)