E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
JPMorgan, gelecek yıl temmuz ayına kadar Türkiye'nin yurtdışından sağladığı 179 milyar dolar tutarında borcun vadesinin dolacağını belirterek, ülkenin gayrı safi yurtiçi hasılasının (GSYH) dörtte birine denk gelen bu tutarın ekonomide keskin bir daralmaya işaret ettiğine dikkat çekti.
JPMorgan tarafından bugün yayımlanan değerlendirmede vadesi dolacak borcun 146 milyar dolarlık bölümü bankalar ve özel sektörün aldığı borçlardan oluştuğu belirtildi.
Devletin ödemekle veya çevirmekle yükümlü olduğu tutar sadece 4.3 milyar dolar düzeyinde bulunurken, geri kalan borç kamuya ait kurum ve işletmelere ait.
Türkiye'nin dış borcu TL'nin bu yıl dolar karşısında yüzde 40 değer kaybetmesinin ardından yatırımcıların gündemine taşındı. Türkiye'de para politikasına siyasetin müdahalesi ve ABD ile ilişkilerde bozulma TL'nin değer kaybetmesinde rol oynadı.
TL'deki hızlı ve keskin değer kaybı şirketlerin döviz borçlarını ödemekte zorlanacağı kaygılarını ortaya çıkarırken, Türkiye'de faaliyet gösteren Avrupa bankalarının hisselerinin değer kaybetmesine yol açtı.
Raporda Türkiye'nin dış borç stokunun GSYH'ye oranının geçen yıl itibarıyla 2001-2002 finansal krizinden hemen önce görülen rekor düzeye yaklaştığı belirtildi.
Raporda, "Gelecek 12 aydaki finansman gereksinimi yüksek ve piyasaya erişim problemli hale geldi" denildi.
"Önümüzdeki 3 ay yüklü tutarlarda ödemeler yapılacak"
JP Morgan'ın Merkez Bankası verilerine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, bu yılın kalanında 32 milyar dolar tutarında borcun vadesi dolacak. Eylül, ekim ve aralık aylarında yüklü tutarlarda ödemeler yapılacak.
Raporda, "Uluslararası bankaların Türkiye'de maruz kaldıkları (tutarları) en azından kısmen azaltmak isteyecekleri düşünüldüğünde, ana parayı çevirmek bazı kuruluşlar için zor hale gelebilir" denildi.
Buna karşılık şirketlerin döviz yükümlülüklerini karşılayacak kadar yabancı varlığı olduğunun görüldüğü ifade edilen raporda, vadesi dolacak yaklaşık 47 milyar dolar borcun ticari kredi niteliğinde olduğu ve görece kolay yenilenebileceği ifade edildi.
JPM hesaplamalarına göre, Temmuz 2019'a kadar vadesi dolacak yaklaşık 108 milyar dolar tutarındaki borç, çevirme riskine maruz kalacak.
Raporda, "Sermaye akımları aniden durursa (borç) çevirme riski artacak ve cari açığın finansmanı zorlaşacak." denildi. (Reuters)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bence kazma küret alıp herkes evinin bahçesini kazsın... ya petrol, ya altın... güzel yasalarda çıksında devlet bu alanı teşvik etsin. yeraltından maden bulmadan bukadar borç sıfırlanmaz... haa alırsın x kredi kartından 179 usd çekersn.... z kartına yatırırsın borç kapanır 179 milyar usd... ama z kartın temerrute düşer borç olur 185 milyar usd... bu sarmal böyle gide gide büyüdü... bide 1 tl x7 olunca bir mal üretsek 1 tl ye 1, 30 tl satmaa onu en az 8 tl ye satacaksın ki en ucuza, 1 tl kar yapıp borcunu ödemek için kullanacaksın. matematik.matematik yanlış söylemez
kendi haline bıraksan bu kadar borç olmaz ya ne yapmış bunlar hiç mi işten anlayan yok boş beleş adamlar biryerlerde
bu millet bu borcuda öder fakat biraz da tasarrufu siyasetçilerden bekliyor. --milletin destek duygusu ölüyor--- çünkü siyaset cephesinde savurganlık devam ediyor. kesinlikle değişiklik yok. belediyeler hala var olan asfaltı var olan kaldırımı değiştirme çabasında... makam arabası yarışında...v.s
Bundan sonra şu israfı durdursak,ne olur,Bakan beyler tarifeli uçaklarla uçsalar,son model araba kiralamadan vaz geçseler.Temsil masrafı için yılbaşından bu yana 85 milyon harcanmış ,zıkkım yesinler ,içsinler.Kim beytülmale göz dikiyorsa Allah belasını versin.
Yaprağı yemişiz
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:08)