E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yatırımcı stratejilerinde portföyün %60’ının hisse senetlerinde kullanılması ve geri kalan %40’lık dilimin güvenli limanlarda değerlendirilmesi en fazla önerilen yöntemlerden birisidir. Bu klasik stratejinin geçerliliği bu yıl içerisinde de doğrulandı. Fakat JP Morgan stratejistleri 60/40 stratejisinin gelecek yılda bir anlamının kalmayacağını öngörüyor.
Para yöneticileri ve banka stratejistleri ABD hükümet tahvilleri ve mortgage destekli borçlar satın almanın düşen verimlilikleri nedeniyle güvenli liman görevini yerine getiremediği konusunda eleştiriler getiriyor. Marketwatch’un haberine göre JP Morgan stratejistleri Jan Loeys ve Shiny Kundu ABD Hazinesi tahvilleriyle ilgili yaptıkları açıklamada, “Uzun bir süre bizimle kalmaya devam edecek sıfır getirili ortamda tahviller hisse senetlerinin düşmesi karşısında ne getiri ne de koruma sağlıyor” ifadelerinde bulundular.
Şu ana kadar klasik 60/40 stratejisi geçtiğimiz 4-5 yıl içerisinde yıllık ortalama %10 gelirle oldukça iyi bir performans gösterdi. Aynı stratejiyi kullanan fonlar bu yıl içerisinde dahi kayıplarını karşılamayı başardılar. Vanguard denge fonu 30 Haziran tarihine kadar yıllık %1’den daha az düşerken aynı süreçte S&P 500 endeksinin performansı ise %3,3’lük kaybı işaret etti.
Ancak uzun vadeli tahvil getirileri tarihin en düşük seviyelerine yakın seyrederken, yatırımcılar daha fazla devlet tahvilinin ve diğer "güvenli" sabit gelirli varlıkların ne kadar değerlendirilebileceği konusunda şüpheli.
Yatırım danışmanlığı şirketi Gateway’in Baş Yatırım Stratejisti David Jilek, "Getiriler bu kadar düşükken ve bu denli sert bir biçimde azalan faiz oranı ortamında tahviller son kırk yıldır yatırımcılar açısından üstlendikleri görevi artık yerine getiremiyorlar" dedi. JP Morgan da benzer bir biçimde 60/40 oranlı portföyler için yıllık getirilerin önümüzdeki on yıl içinde %3,5 civarında bir ortalamaya sahip olacağını tahmin etti.
Yatırımcılar ne yapmalı?
JP Morgan analistleri bunun yerine yatırımcıların portföy dengelerini devlet tahvillerinden veya diğer güvenli varlıklardan uzaklaştırıp, teminatlı kredi borçları, gayrimenkul yatırım fonları, mortgage destekli ticari menkul kıymetler ve hatta alt yatırım sınıfı kurumsal borçlar veya önemsiz nominal tahviller gibi "hibrit" varlıklar olarak nitelendirdikleri ve ek getiri sağlayan ancak borsadaki düşüşler sırasında değerlerinin çoğunu elinde tutan varlıklara yönelik değişiklik yapmaları gerektiğini savunuyorlar.
Analistlerin tahminine göre, tahvillere %20, hibritlere %40 ve hisse senetlerine %40 oran biçiminde portföy inşa eden yatırımcılar, geleneksel 60/40 oranlık portföyüne göre 50 baz puan daha fazla getiri sağlayabilir.
JP Morgan analistleri "Bu değişim şimdilik büyük bir fark gibi görünmeyebilir, ama bu yıllar içinde birikerek önemli hale gelecektir" dedi.
Borsaya yeni girenlere önemli uyarı
Yılın ikinci yarısında borsalarda kazanç cesaret gerektirecek
Borsa İstanbul yönünü yeniden yukarı çevirdi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:11)