E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Enerji krizi, elektrikli araçlar, tedarik zinciri sorunları ve daha niceleri… Küresel ekonomi bu ve benzeri birçok sorunla boğuşurken bir yandan da temiz enerjiye geçiş için anlamlı adımlar atıyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, temiz enerji yatırımlarının orta ve uzun vadeye damga vurması bekleniyor. Dünya fosil yakıtlarla vedalaşmaya hazırlanırken temiz enerjinin kullanım sahasının da giderek artması bekleniyor.
Temiz enerjiye geçişte özel sektörün rolü
Fortune’dan Heather Zichal ve Ramaswamy Variankaval’ın haberine göre, Uluslararası Enerji Ajansı (The International Energy Agency - IEA) yakın zamanda enerji dünyasının yeni bir endüstriyel çağın, temiz enerji teknolojisi üretimi çağının şafağında olduğunu belirtiyor. Enerji güvenliğini geliştirirken ve günümüzün enerji ihtiyaçlarını güvenilir bir şekilde karşılarken bu fırsattan yararlanmak, zamanımızın temel zorluklarından biri olarak öne çıkıyor.
2021 yılından beri yürürlüğe giren üç yasa; Altyapı Yasası (Bipartisan Infrastructure Law), Enflasyonu Azaltma Yasası (Inflation Reduction Act - IRA) ve Çip Yasası (CHIPS and Science Act) ABD'nin bu yeni çağın ön saflarında yer almasını sağlıyor. Dünyanın dört bir yanından ülkeler, temiz enerji yatırımının önünü açmak için benzer yasaları aktif olarak değerlendiriyor.
Düşük karbonlu inovasyonu hızlandıran ve yıllarca süren devlet politikaları sonrası, artık yerel üretimi yeniden canlandırmak, dayanıklı tedarik zincirleri oluşturmak, iyi işler yaratmak ve enerji maliyetlerini azaltmak için gereken ivmeye sahip bulunuyoruz. Tüm bunları bir yandan da iklim mücadelesinde ilerleme kaydetmek anlamına geliyor.
Başta yatırım bankaları olmak üzere özel sektörü bekleyen en önemli görev, Amerikan ekonomisini daha temiz yollarla güçlendirmek için benzeri görülmemiş büyüklükte bir sermayeyi konuşlandırmak ve Amerikalıların uygun fiyatlı ve güvenilir enerjiye erişim ile çevresel ilerleme arasında seçim yapmak zorunda kalmamasını sağlamak olarak öne çıkıyor.
İlk kez fosil yakıt yatırımlarıyla eşit seviyede yatırım
Bu süreçte, küresel bankalar da dahil olmak üzere özel sektörün oynayacağı kritik roller bulunuyor. Bu bankalar arasında yer alan JPMorgan, son iki yılda yeşil girişimlere 170 milyar dolardan fazla finansman sağlıyor ve 2030'a kadar yeşil enerji için ek 800 milyar dolar daha finanse etmeyi hedefliyor.
Aynı zamanda banka, bugün elektrik, ulaşım, petrol ve doğalgaz, imalat ve ağır sanayi dahil olmak üzere hemen hemen her sektöre kritik ve yeterli büyüklükte finansman sağlıyor. Bu nedenle bankanın, müşterilerin karbon geçiş hedeflerine hizmet etmek için özel yatırım ve ticari bankacılık müşteri ekiplerini iki kattan fazla artırdığı gözleniyor.
Bloomberg NEF'e göre, temiz enerji yatırımı 2022 yılında 1,1 trilyon dolarlık rekor bir seviyeye ulaşmış durumda. Bu rakam, temiz enerjiye geçiş sürecinde yapılan yatırımların ilk kez, fosil yakıtlara yapılan küresel yatırıma eşit olduğu anlamına geliyor.
Başta yatırım bankaları olmak üzere özel sektörü bekleyen en önemli görev, Amerikan ekonomisini daha temiz yollarla güçlendirmek için benzeri görülmemiş büyüklükte bir sermayeyi konuşlandırmak ve Amerikalıların uygun fiyatlı ve güvenilir enerjiye erişim ile çevresel ilerleme arasında seçim yapmak zorunda kalmamasını sağlamak olarak öne çıkıyor.
İki hayati alanda iş fırsatı
IRA, iki hayati alanda iş fırsatları ortaya çıkarıyor: Enerjiyi nasıl ürettiğimiz ve onu nasıl kullandığımız. Üretim tarafında, temiz enerji çözümleri geliştirmek ve uygulamak ve geleneksel enerji üretiminin karbon yoğunluğunu azaltmak için sermayeye ihtiyaç bulunuyor. Bu tür çabalar önemli çünkü uçaklar ve ağır sanayi de dahil olmak üzere uzun yıllar boyunca hidrokarbon arzına bel bağlayacak olsak da ilgili emisyonları en aza indirmenin geçiş sürecinde bile ısınma oranını yavaşlatabileceği öngörülüyor.
Enerjiyi nasıl kullandığımız, iklim bilmecesinin başka bir kritik parçasını oluşturuyor ve bu alan ekonomiyi yeniden yapılandırmak için 'sermaye yoğun bir alan' olarak öne çıkıyor. Örneğin, pil üretiminden araç montajına ve şarj noktası kurulumuna kadar elektrikli araçların benimsenmesini mümkün kılan değer zinciri, bu alanların başında geliyor ve bu alanda yapılacak ilerlemeler için önemli büyüklükte sermayeye ihtiyaç duyuluyor.
2030 yılına kadar 1 trilyon dolar yatırım
Bu gelişmelerin ve hidrojen ve sürdürülebilir havacılık yakıtlarından jeotermal ev tadilatlarına kadar daha fazlasının, yalnızca şu anda kitaplarda yer alan yasaların iddialı ve becerikli bir şekilde uygulanmasıyla değil, gerektiğinde dikkatli ek kamu politikaları ile de gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Örneğin, büyük ölçekte düşük karbonlu bir ekonomi inşa etmek, uzun mesafeli elektrik iletim hatları ve açık deniz yenilenebilir üretim tesislerinden doğal gaz boru hatlarına kadar yüzlerce projenin başarıyla gerçekleştirilmesine bağlı bulunuyor. Bu nedenle, iş dünyası liderlerinin yatırım yapmasına yardımcı olmak için gereken hızı ve kesinliği sağlarken aynı zamanda toplulukları da dahil ederek ve çevresel hususlara saygı duyarak yasal zeminde de birçok reform yapmak gerekiyor.
Başarılı IRA uygulamasının bir diğer anahtarı da, sorumlu bir şekilde yerel kaynakları ve yabancı müttefikler ve ticari ortaklarla işbirliğini geliştirmek dahil olmak üzere güvenli tedarik zincirleri oluşturmak olarak öne çıkıyor. Bu süreç daha çok diplomasi, ortaklık ve sağlıklı rekabet ile öne çıkan bir yarış peşinde olmak anlamına geliyor.
Ayrıca, IRA'nın vergi kredilerinin nasıl alınıp satıldığı konusunda çığır açtığı göz önüne alındığında, hükümetin piyasa katılımcılarına hak kazanmaları için ne yapmaları gerektiği konusunda net rehberlik sağlaması ve aynı zamanda vergi iştahı olan şirketler ve yatırımcılar için gereken güveni uyandırması da önemli olacağa benziyor.
Bu yeni çağda, müşteriler, topluluklar ve hissedarların yararına olacağı düşüncesiyle JPMorgan, enerji geçişini finanse etmeye devam ediyor. Temiz enerjiyi çok büyük bir yatırım fırsatı olarak gören ABD’li dev yatırım bankası JPMorgan, 2030 yılına kadar yeşil enerji için 1 trilyon dolar finanse etmeyi planlıyor. Bu süreçte ABD’nin, istihdam yaratırken ve enerji geçişini ilerletmede pazar odaklı genişleme sağlarken, inovasyon yoluyla ekonomik büyümeyi yönlendirme fırsatını yakalayabileceği düşünülüyor.
Macron'dan yeşil sanayiye destek açıklaması
Avusturyalı firmaların yeşil teknoloji yatırımında Türkiye’ye ilgisi artıyor
Yeşil dönüşümle iş birliği hamleleri artacak
Temiz enerjide kutsal kase, nükleer füzyon şirketlerinde
Avrupa çareyi nükleerde arıyor: Temiz enerji sayılsın!
Cemal Güzelci: Temiz enerjide alacağımız çok yol var
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:22)