E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Daha önce hiç fiziksel gümüş varlığı tutmayan JP Morgan bankası, 2011 yılından itibaren gerçek gümüş stoklarını hızla artırdı.
smaulgld.com tarafından yayınlanan verilere göre, 22 Haziran 2018 tarihinde JP Morgan´ın fiziki gümüş varlığı 140 milyon ons´a (yaklaşık 4354 ton) yükseldi.
Daha önce ünlü yatırımcı Warren Buffet 1997-98 döneminde 129.7 milyon ons Nelson, William ve Lamar Hunt kardeşler ise 1971-1980 döneminde 100 milyon ons gümüş toplamışlardı. Hunt Kardeşler´in gümüş topladığı dönemde altın fiyatları 24 kat gümüş fiyatları ise 38 kat artış göstermişti.
JP Morgan, ABD vadeli işlemler piyasalarında en çok gümüş işlemi gerçekleştiren kuruluş durumunda. Ancak, vadeli işlemlerde kontrat düzenlemek için her zaman elinizde gerçek gümüş olması gerekmiyor. Örneğin, bir banka elinde hiç gerçek gümüş olmasa dahi bir yıl sonrasına bugünkü fiyattan daha düşük fiyata gümüş teslim edebileceğine dair bir vadeli türev kontratı hazırlayıp bunu piyasada satabiliyor. Bireysel yatırımcılar ise büyük bankaların bu yöntemle altın ve gümüş fiyatlarını düşük tuttuğunu iddia ediyor.
JP Morgan, bireysel gümüş yatırımcılarının, fiyatları baskıladığı için en çok şikâyet ettikleri banka konumunda.
JP MORGAN MAHKEMELİK OLDU
2010-2011 yıllarında ABD´de 43 yatırımcı JP Morgan´ı gümüş fiyatlarını manipüle ettiği iddiasıyla mahkemeye verdi. Konu hakkında yayınlanan Jonathan Stempel imzalı Reuters haberine göre Manhattan Bölge Mahkemesi´nde görevli yargıç 18 Mart 2013 tarihinde verdiği kararında yatırımcıların JP Morgan´ın fiyatları 'etkileme´ yeteneğine sahip olduğu görüşünü kabul etti. JP Morgan da bu görüşe karşı savunma yapma gereği görmedi. Ancak yargıç, bankanın kasıtlı olarak olağandışı fiyat oluşmasını sağladığı iddiasını reddetti.
Amerikan internet medyası JP Morgan´ın dolar sisteminde bir sorun beklediğini ve bu nedenle gümüş fiyatlarını türev piyasasında düşürerek çok yüksek miktarda gerçek gümüş topladığını iddia ediyor. Bu teoriye göre, dolar sisteminde yaşanacak ciddi bir sorun, doların alternatifi olan altın ve gümüşe çok yüksek bir talep meydana getirecek.
Gümüş analisti Ted Butler, silverseek.com adlı haber sitesindeki 12 Nisan 2018 tarihinde yayınlanan yazısında, JP Morgan´ın bağlı kuruluşları ve müşterileri yoluyla fiilen kontrol ettiği fiziki gümüş varlığının aslında 700 milyon ons´un da üzerinde olduğunu belirtmişti.
MORGAN´IN TARİHE GEÇEN SÖZÜ
JP Morgan bankasının kurucusu John Pierpont Morgan 18 Aralık 1912´de ABD Kongresi´ne ifade verirken daha sonra çok ünlenecek olan şu sözü söylemişti:
“Sadece altın (ve gümüş) paradır, başka hiçbir şey değil”
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Borsaya girmeyin çökecek Kasım’da borsa 89000
89bin çökmek mi oluyor. Açık yaparuk o zaman
JP Morgan muhtemelen Altın satıyor ve gümüş ile hedge ediyor. Altın/Gümüş rasyosu 2003, 2008, 2016 seviyelerinde 4 lü tepe yapmış, Yani gümüş altına göre ucuz kalmış. Ya altın düşecek ya gümüş yükselecek diyor. XAGUSD 14,65 seviyelerinde ve 2009 dan bu yana en düşük seviyede. Öte yandan 2013 den bu yana yatay gözüküyor, tetikleyici güçlü haber lazım.
Kendi yorumumu terr okuyunca ve grafiklere tekrar bakınca gümüş biriktirme zamanı gelmiş olabilir diye düşündüm. Uzaydan altın getirmek karlı olabilir ama gümüş kurtarmaz, yani arz tarafında sağlam, telep arttığında fiyat yükselir. Gümüşe fakirin altını derler zaten.
borsada gümüş hissesi var mı,,hemen alalım.
Babasının hayrına topluyor. Dağılın.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:35)