E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJeremy Siegel: Yılın ikinci yarısı borsalar için iyi geçmeyecek---

Jeremy Siegel: Yılın ikinci yarısı borsalar için iyi geçmeyecek

Jeremy Siegel: Yılın ikinci yarısı borsalar için iyi geçmeyecek
27 Haziran 2023 - 11:01 borsaningundemi.com

Wharton profesörü Jeremy Siegel, borsaların yılın ikinci yarısında hafif bir durgunluğu fiyatlayacağını söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 2023 yılının başından bugüne beklentilerin üzerinde bir performans gösterdi. Birçok stratejist ve ekonomisti yanıltan hisse senetlerinin bu yüksek performansı, Wharton profesörü Jeremy Siegel için sürpriz olmadı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Jeremy Siegel şimdi de yılın ikinci yarısı için borsalarda yüksek bir performans beklemediğini belirterek genel kanaatin dışında bir tahminde bulunuyor ve yatırımcıları şaşırtmaya devam ediyor.

İyimserlik sona eriyor

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, yaşayan en iyi borsa gözlemcilerinden biri olan Jeremy Siegel, büyük S&P 500 geri dönüşü olarak adlandırdığı yüksek borsa performansının şimdi tatillere kadar ‘hafif bir durgunluk' göstereceğini söylüyor.

2023 yılının başında Wall Street'te çok fazla boğa yoktu. Analistler, stratejistler ve CEO'lar, S&P 500 Endeksi'nin yaklaşık yüzde 20 düştüğü ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite'in yüzde 33 oranında düştüğü acımasız bir yılın ardından peki umutlu değillerdi. Çoğu kişinin morali düşüktü ancak Wharton profesörü Jeremy Siegel bu süreçte iyimserliğiyle diğerlerinden ayrılıyordu.

Insider'a göre, yıl başında verdiği haftalık WisdomTree yorumunda, “ABD piyasalarının yüzde 15 ila yüzde 20 oranında artmasıyla hisse senetleri için çok iyi bir yıl geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum” diye yazan Siegel, şunları ekliyordu: "Çoğu kişi bu kazanımların yılın ikinci yarısını beklemesi gerektiğini düşünüyor ancak ben bunun ilk yarıda gerçekleşeceğini görebiliyorum."

Hafif bir durgunluk

Siegel'in haklı olduğu ortaya çıktı. S&P 500 Endeksi, yılbaşından bugüne kadar yüzde 13'ün biraz üzerinde yükseldi ve bu arada Wall Street’te düşüş bekleyen isimlerin çoğu ise düşüş beklentilerini revize etmek zorunda kaldı. Ancak Siegel tam tersini yaparak bir kez daha kalabalığın arasından sıyrıldı.

Pazartesi günü CNBC'ye verdiği demeçte Siegel, “Bu yılın ikinci yarısında piyasa için pek çok yukarı yönlü katalizör görmek zor” dedi. Siegel, birçok döngüsel hisse senedinin zaten ‘hafif bir durgunluğu fiyatlandırdığının' da altını çizdi.

İşsizlik başvuruları, öğrenim kredileri ters rüzgarlar

İşsizlik oranı geçen ay pandemi öncesi düşük seviyelere yakın kalsa da Siegel, ekonominin Fed'in faiz artırımlarının ağırlığı altında yavaşladığının kanıtı olarak özellikle son birkaç haftadır artan işsizlik başvurularına işaret etti. Siegel, “İşsizlik başvuruları iyi görünmüyor” dedi. Çalışma İstatistikleri Bürosu'ndan alınan verilere göre, haftalık ilk işsizlik başvuruları bu ayın başlarında 264.000 ile Ekim 2021'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Siegel ayrıca ‘kazançlardaki yumuşaklığa’ ve öğrenci kredisi ödemelerinin yeniden başlamasının tüketici harcamaları üzerindeki etkisine, hisse senetleri için potansiyel ters rüzgarlar olarak işaret etti. Yatırım bankası Jefferies'in bir tahminine göre, öğrenci kredisi ödemeleri 1 Eylül'de yeniden başladığında, Amerikalılar ayda ortalama yaklaşık 18 milyar doların pençesinde olacak. Ekonomistler ise bu maliyetin, yüksek enflasyon ve artan faiz oranları karşısında şaşırtıcı derecede dayanıklı olan tüketici harcamalarını yavaşlatacağı konusunda defalarca uyarıda bulunuyor.

16 ve 19 Haziran tarihleri arasında Morgan Stanley, öğrenim kredisi alan yaklaşık 2.000 kişiyle anket yaptı ve katılımcıların yüzde 37’si zamanı geldiğinde aylık kredi ödemelerini yapmak için diğer alanlardaki harcamalarını kısmaları gerekeceğini söylerken yüzde 34'ü ise ödemelerini hiç yapamayacaklarını söyledi.

Siegel, “Öğrenim kredisi ödemelerinin yeniden başlamasına ve artan işsizlik başvurularına baktığımda, felaketten bahsetmiyorum, ancak insanlar 'Peki, olumlu olan ne?' dediğinde, o kadar çok faktör görmüyorum” diyor.

Hafif bir resesyonun iyi tarafı

Wharton profesörüne göre, artan ev fiyatları ve ipotek oranları da GSYİH büyümesinin kabaca yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamalarını yavaşlatıyor ve durgunluk olasılığını artırıyor. Siegel, “Ev sahibi olma maliyeti son üç yılda üç katına çıktı. Peki reel gelirlere ne oldu? Durgun” dedi ve birçok ev alıcısının ‘seyahatler, arabalar ve ekonomiyi ayakta tutan diğer şeyler' için yeteri kadar birikime sahip olamayacağını savundu.

Geçen yıl boyunca Fed'in enflasyonla mücadelesini tutarlı bir şekilde eleştiren Siegel, Fed’in faiz oranlarını çok hızlı ve beklenenin üzerinde yükselterek durgunluk ihtimalini artırdığını savunarak yaklaşmakta olan ‘hafif durgunluğa’ olumlu bakmanın birkaç yolu olduğunu belirtti. Siegel, “Hafif bir resesyonun iyi tarafı, sadece faiz artırımı olmayacak olması değil, aynı zamanda, bunu kimsenin böyle bir olasılığa ihtimal vermediğini bilerek söylüyorum, yıl sonuna kadar bir faiz indirimi şansını sıcak tutması” dedi.

Yapay zekâ rallisi borsadaki kötü haberleri saklıyor

 

Yılın ikinci yarısında borsaları neler bekliyor?

 

Piyasalarda son durum

 

Wagner krizi piyasaları nasıl etkiler?

 

Bundesbank, Alman ekonomisindeki resesyon için bitiş tarihi verdi

 

ABD borsaları resesyonla yüzde 23 düşebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Alpertunga27 Haziran 2023 11:31

    amca Türk borsasına gelen millet avuçluyor.sende gel.bizde de ekonomi diplerde ama borsamız uçuyor.ahali başka burda