E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJeremy Siegel: Yapay zeka rallisi 'teknoloji balonu'na dönüşmek üzere---

Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi 'teknoloji balonu'na dönüşmek üzere

Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi 'teknoloji balonu'na dönüşmek üzere
28 Şubat 2024 - 11:50 borsaningundemi.com

Jeremy Siegel, ‘dot-com balonu’ döneminde uyarıda bulunduğu gibi şimdi de ‘yapay zeka balonu’ konusunda yatırımcıları uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ralli güçlü şekilde yoluna devam ediyor olsa da yükselişin ne zaman bir düzeltmeye evrileceği yatırımcıların merak ettiği konuların başında geliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzmanlar, yapay zeka güdümlü rallinin yaşayacağı düzeltmenin bir çöküş mü yoksa bir geçici bir gerileme mi olacağı noktasında ise kararsız.

Yapay zeka balonu ihtimali

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, ‘dot-com balonu’ hakkında uyarıda bulunan piyasa bilgesi Jeremy Siegel, şu anda yapay zeka üzerinde bir başka balonun 'oluşuyor olabileceğini' söylüyor.

Jeremy Siegel'e göre, borsa henüz balon bölgesinde değil. Bu yıl teknoloji hisseleri yapay zekanın yükselişine duyulan coşkunun ortasında yükseliyor ancak 2000 yılında ‘dot-com balonu’ patlamadan önce hisse senetlerinin ‘aldatıcı bir bahis’ olduğu konusunda uyarıda bulunan deneyimli piyasa gözlemcisi, piyasaların yatırımcıları tanıdık ve potansiyel olarak tehlikeli bir yola sokmasından korktuğunu belirtiyor.

Siegel, “Spekülatif bir balonun başlangıcı oluşuyor olabilir ancak bunun ne zaman biteceğini söylemek imkansız” diye yazıyor.

45 yıllık finans profesörü kariyerinin ardından geçen hafta Wharton'dan emekli olan Siegel, yapay zeka devriminin ‘kazma ve küreklerinin' satıcıları olarak görülen yarı iletken hisse senetlerindeki hızlı yükselişe balon benzeri piyasa davranışına anlamlı bir örnek olarak dikkat çekiyor. ABD'de listelenen çip hisse senetlerini takip eden iShares Semiconductor ETF, yalnızca son 12 ayda yüzde 57'nin üzerinde artış göstermiş durumda.

Siegel şöyle yazıyor: “Yarı iletkenlerin bugünkü hareketinin 1997-98 ‘internet’ yükselişine mi, yoksa teknoloji boğalarının düşündüğü gibi 1995'e mi benzediğini söylemek imkansız. Ya da ayıların düşündüğü gibi 2000.” Siegel, çip teknolojisi odaklı hisse senetlerinin mevcut yükselişini ‘dot-com' dönemindeki internet yükselişiyle karşılaştırıyor.

Siegel, teknoloji hisselerinin genel olarak ‘pahalı’ olduğunu kabul ediyor ancak bunun bir nedeninin de olduğunu belirtiyor: ‘Kazanç artışı.' Geçen hafta itibariyle S&P 500 bileşenlerinin yüzde 80'inin dördüncü çeyrek kazançlarını bildirmesinin ardından Fisher Investments'a göre, teknoloji sektörü yıllık bazda yüzde 20'den fazla kazanç artışı görmüş durumda. Charles Schwab ise, Wall Street’in analistlerin 2024 yılında sektör için yıllık bazda yüzde 17 hisse başı büyüme ve yüzde 9,1 gelir artışı öngörmesiyle bu eğilimin devam etmesini bekliyor.

Nvidia’nın ayrıcalıklı konumu

Güçlü teknoloji kazançlarına rağmen bazı analistler, yarı iletken ve grafik işleme birimi devi Nvidia'nın hızlı yükselişinin, bir teknoloji balonunun zaten burada olduğunun kanıtı olduğunu öne sürüyor. Ancak Siegel bu iddiasını geri çekiyor ve şöyle diyor: “Nvidia'ya çok fazla ya da az değer verildiğini düşünmüyorum. Bu özel bir şirketti ve güçlü yatırım döngüsünün çipleri desteklemesi ve yeni yapay zeka modellerini eğitmesi nedeniyle yarı iletkenlere olan talebin görünüşte sınırsız olduğu özel bir zamandayız.”

Siegel, Nvidia'nın yalnızca ‘daha da yükselebileceğini' değil, aynı zamanda ‘teknoloji ivmesinin çoğunun bir süre daha devam edebileceğini' savunuyor.

Yine de iniş çok hızlı olabilir

Siegel’ın yorumları, geçen hafta ‘teknoloji balonunun içinde değiliz’ diyen milyarder girişimci Mark Cuban'ın yorumlarını yansıtıyor. ‘Dot-com balonu’ patlamadan önce 7,2 milyar dolarlık servetinin büyük bir kısmını ‘broadcast.com'u satarak elde eden Cuban, günümüz borsasıyla 1990'ların sonundaki borsa arasında pek fazla benzerlik olmadığını söylüyor.

Big Tech'in değerlemeleri her ne kadar yüksek olsa da Cuban'ın iddiasını destekliyor gibi görünüyor. Mart 2000'de, ‘dot-com balonu’ patlamadan hemen önce, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite'teki ilk yedi hisse senedi ortalama olarak vadeli kazançlarının neredeyse 90 katı seviyesinde işlem görüyordu. Bugün bu oran 35'in altında seyrediyor.

Yine de günün sonunda Siegel, ‘teknoloji hisselerindeki ivmenin eninde sonunda tükeneceği’ uyarısında bulunuyor ve şöyle diyor: “Böyle bir rallide 'merdivenle yukarı, asansörle aşağı' deyimi kullanılır ve asansör yolculuğu oldukça hızlı olabilir!”

Yatırımcılar için ise Siegel, teknoloji balonunun patlaması tehlikesine rağmen uzun vadeye odaklanmanın önemli olduğunu savunuyor ve sonuçta, ’çıkışlara zaman ayırmanın çok zor olduğunu’ ve hiç kimsenin balon şiştiğinde gelen büyük getirileri kaçırmak istemediğini belirtiyor.

Jeremy Siegel: Yapay zeka çılgınlığının sonu iyi bitmeyecek

 

Yapay zeka balonu nasıl hasarsız atlatılır?

 

Hisse senedi yatırımcılarının önceliği Fed değil yapay zeka

 

Teknoloji hisseleri geri çekilmeye hazırlanıyor

 

Borsalarda Muhteşem Yedili’nin ötesindeki fırsatlar

 

Muhteşem Yedili’nin hegemonyası borsalar için risk mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)