E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiJeremy Siegel: Fed alarm durumuna geçmeli---

Jeremy Siegel: Fed alarm durumuna geçmeli

Jeremy Siegel: Fed alarm durumuna geçmeli
07 Kasım 2023 - 12:30 borsagundem.com

Wharton profesörü Jeremy Siegel, Fed’in faiz indirimleri noktasında alarm konumuna geçmesi gerektiğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan Merkez Bankası Fed’in Kasım ayında faizleri sabit tutma kararı alması, piyasaların Fed’in faiz artırım kampanyasında sona geldiği ve bundan sonra faizlerde indirime gideceği görüşünü kuvvetlendirdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wharton profesörü Jeremy Siegel da bu görüşe yakın olan isimler arasında yer alıyor. Siegel, Fed’in faiz indirimlerini piyasanın düşündüğünden çok daha erken düşünmesi gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Powell alarma geçmeli.”

Enflasyonda olduğu gibi geç kalmamalı

Yahoofinance’ten Matthew Fox’un haberine göre, Wharton profesörü Jeremy Siegel, yaptığı son açıklamada, Fed'in esnek kalması ve faiz indirimlerini piyasanın beklediğinden çok daha erken değerlendirmesi gerektiğini söylüyor.

Siegel’a göre bunun nedeni, zayıf ekonomik verilerin ardından yakın bir durgunluk tehdidinin mevcut olması ve enflasyonun büyük ölçüde kontrol altına alınmış olması. Siegel, “Bence Jerome Powell, yüksek düzeyde tetikte olmalı çünkü işsizlik başvuruları başta olmak üzere iş gücü piyasasına ilişkin bazı zayıf veriler aldık. Fed, enflasyonda yaptığı gibi, bir yıl daha bir şey yapmadan bekleyerek bugüne kadar yaptığı işi berbat edemez. Bir durgunluk yaşayacağımızı söylemiyorum ama yavaşlama konusunda çok dikkatli olunması gerekiyor” şeklinde konuşuyor.

Ekonomik aktivitede daralma

Ekim ISM imalat endeksi geçen hafta 46,7 ile ekonomistlerin 49,0 olan tahminlerinin oldukça altında geldi. Son okumalar aynı zamanda 50 seviyesinin altındaki üst üste 12. aya işaret ediyor ve bu da ekonomik aktivitede bir daralmaya işaret ediyor. Bu arada Ekim ayı iş raporu, ekonomiye 180.000 seviyesindeki tahminlerin altında kalarak 150.000 iş eklendiğini gösteriyor. Aynı zamanda, işsizlik oranının da yüzde 3,9'a yükseldiği görülüyor.

Siegel, enflasyon sabit kalsa bile Powell'ın gelecek yıl faiz oranlarını düşürmeyi düşünmesi gerektiğini çünkü bugünkü ekonomik ortamın Fed'in en kötü kabusu olan 1970'lere hiç benzemediğini savunuyor. Siegel, "Bugün 1970'lerde değiliz. Ve Fed’in enflasyon konusunda olduğu gibi gecikmesini istemiyorum. Esnek olmalı, gerçekten iki taraflı olmalı çünkü şu anda iki taraflı risklere sahibiz ve olumsuzluk kesinlikle bir hafta önce olduğundan çok daha büyük şekilde ufukta görünüyor” diyor.

Resesyon göstergesi ve 1970'ler

Siegel'in radarında güvenilir bir resesyon göstergesi bulunuyor. Bu, işsizlik oranının döngünün en düşük seviyesinden 50 baz puan sıçradığı zaman gerçekleşiyor ve işsizlik oranının Nisan ayındaki yüzde 3,4'lük döngüsel düşük seviyesinden yüzde 3,9'a yükseldiği Cuma günü bu göstergenin koşullarının gerçekleştiği görülüyor.

Siegel, “Bu, gelecekte olası bir resesyonun sinyalini veriyor. Henüz orada değiliz ancak Fed'in enflasyon tarafında olduğu gibi inatçı olmasını istemiyorum” diyor.

Fed siyası baskı altında kalabilir

Son olarak Siegel, ABD’deki 2024 yılı başkanlık seçimlerinden hemen önce bir resesyonun yaklaşması durumunda Fed'in kısa süre içinde Demokratlar tarafından yoğun siyasi baskı altına girebileceğinin altını çiziyor. Sonuçta Siegel, Fed’in bir sonraki faiz oranı hamlesinin artıştan ziyade indirim olmasını bekliyor ve bu hamlenin 2024'te gerçekleşmesi bekleniyor.

Siegel, “Fed'in işini bitirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir sonraki hamlenin kesinti olacağını düşünüyorum ve veriler göz önüne alındığında bu indirim, düşündüğümüzden daha erken gelebilir” şeklinde konuşuyor.

Fed fonlarının vadeli işlem verilerine göre piyasa şu anda ilk faiz indiriminin Mayıs 2024'te olmasını ve gelecek yılın sonuna kadar dört adet 25 baz puanlık indirimin gerçekleşmesini bekliyor.

Fed faiz artırımında sona mı geldi?

 

JPMorgan CEO’sundan 75 baz puan uyarısı: FED’in işi bitmedi

 

Fed faiz kararını açıkladı

 

Fed'in faiz kararı hangi riskleri beraberinde getiriyor?

 

Borsalardaki FED rallisi ne kadar gerçekçi?

 

Jeremy Siegel: Hisse senedi piyasası yıl sonu rallisine hazır

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)