E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Amerikan Merkez Bankası Fed’in Kasım ayında faizleri sabit tutma kararı alması, piyasaların Fed’in faiz artırım kampanyasında sona geldiği ve bundan sonra faizlerde indirime gideceği görüşünü kuvvetlendirdi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wharton profesörü Jeremy Siegel da bu görüşe yakın olan isimler arasında yer alıyor. Siegel, Fed’in faiz indirimlerini piyasanın düşündüğünden çok daha erken düşünmesi gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Powell alarma geçmeli.”
Enflasyonda olduğu gibi geç kalmamalı
Yahoofinance’ten Matthew Fox’un haberine göre, Wharton profesörü Jeremy Siegel, yaptığı son açıklamada, Fed'in esnek kalması ve faiz indirimlerini piyasanın beklediğinden çok daha erken değerlendirmesi gerektiğini söylüyor.
Siegel’a göre bunun nedeni, zayıf ekonomik verilerin ardından yakın bir durgunluk tehdidinin mevcut olması ve enflasyonun büyük ölçüde kontrol altına alınmış olması. Siegel, “Bence Jerome Powell, yüksek düzeyde tetikte olmalı çünkü işsizlik başvuruları başta olmak üzere iş gücü piyasasına ilişkin bazı zayıf veriler aldık. Fed, enflasyonda yaptığı gibi, bir yıl daha bir şey yapmadan bekleyerek bugüne kadar yaptığı işi berbat edemez. Bir durgunluk yaşayacağımızı söylemiyorum ama yavaşlama konusunda çok dikkatli olunması gerekiyor” şeklinde konuşuyor.
Ekonomik aktivitede daralma
Ekim ISM imalat endeksi geçen hafta 46,7 ile ekonomistlerin 49,0 olan tahminlerinin oldukça altında geldi. Son okumalar aynı zamanda 50 seviyesinin altındaki üst üste 12. aya işaret ediyor ve bu da ekonomik aktivitede bir daralmaya işaret ediyor. Bu arada Ekim ayı iş raporu, ekonomiye 180.000 seviyesindeki tahminlerin altında kalarak 150.000 iş eklendiğini gösteriyor. Aynı zamanda, işsizlik oranının da yüzde 3,9'a yükseldiği görülüyor.
Siegel, enflasyon sabit kalsa bile Powell'ın gelecek yıl faiz oranlarını düşürmeyi düşünmesi gerektiğini çünkü bugünkü ekonomik ortamın Fed'in en kötü kabusu olan 1970'lere hiç benzemediğini savunuyor. Siegel, "Bugün 1970'lerde değiliz. Ve Fed’in enflasyon konusunda olduğu gibi gecikmesini istemiyorum. Esnek olmalı, gerçekten iki taraflı olmalı çünkü şu anda iki taraflı risklere sahibiz ve olumsuzluk kesinlikle bir hafta önce olduğundan çok daha büyük şekilde ufukta görünüyor” diyor.
Resesyon göstergesi ve 1970'ler
Siegel'in radarında güvenilir bir resesyon göstergesi bulunuyor. Bu, işsizlik oranının döngünün en düşük seviyesinden 50 baz puan sıçradığı zaman gerçekleşiyor ve işsizlik oranının Nisan ayındaki yüzde 3,4'lük döngüsel düşük seviyesinden yüzde 3,9'a yükseldiği Cuma günü bu göstergenin koşullarının gerçekleştiği görülüyor.
Siegel, “Bu, gelecekte olası bir resesyonun sinyalini veriyor. Henüz orada değiliz ancak Fed'in enflasyon tarafında olduğu gibi inatçı olmasını istemiyorum” diyor.
Fed siyası baskı altında kalabilir
Son olarak Siegel, ABD’deki 2024 yılı başkanlık seçimlerinden hemen önce bir resesyonun yaklaşması durumunda Fed'in kısa süre içinde Demokratlar tarafından yoğun siyasi baskı altına girebileceğinin altını çiziyor. Sonuçta Siegel, Fed’in bir sonraki faiz oranı hamlesinin artıştan ziyade indirim olmasını bekliyor ve bu hamlenin 2024'te gerçekleşmesi bekleniyor.
Siegel, “Fed'in işini bitirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir sonraki hamlenin kesinti olacağını düşünüyorum ve veriler göz önüne alındığında bu indirim, düşündüğümüzden daha erken gelebilir” şeklinde konuşuyor.
Fed fonlarının vadeli işlem verilerine göre piyasa şu anda ilk faiz indiriminin Mayıs 2024'te olmasını ve gelecek yılın sonuna kadar dört adet 25 baz puanlık indirimin gerçekleşmesini bekliyor.
Fed faiz artırımında sona mı geldi?
JPMorgan CEO’sundan 75 baz puan uyarısı: FED’in işi bitmedi
Fed'in faiz kararı hangi riskleri beraberinde getiriyor?
Borsalardaki FED rallisi ne kadar gerçekçi?
Jeremy Siegel: Hisse senedi piyasası yıl sonu rallisine hazır
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:00)