E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiJeopolitik durgunluk işletmeler için ne ifade ediyor?---

Jeopolitik durgunluk işletmeler için ne ifade ediyor?

Jeopolitik durgunluk işletmeler için ne ifade ediyor?
15 Ocak 2024 - 15:47 borsaningundemi.com

Dünyanın yaşadığı jeopolitik durgunluk piyasalar ve ekonomiler için giderek daha faiz endişe yaratıyor. Bu durumun işletmeler üzerinde de olumsuz etkileri bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya, birçok coğrafyada yaşana çatışmalar nedeniyle jeopolitik bir durgunluk dönemi yaşıyor. Tüm dünya ekonomilerinin etkilendiği bu olumsuzluğun işletmeler üzerinde de bir baskı unsuru olduğu görülüyor.

Jeopolitik durgunluk

Insider’dan Aruni Soni’nin haberine göre, jeopolitik atmosfer, ABD-Çin gerilimi, Rusya-Ukrayna Savaşı ve Orta Doğu'da yoğunlaşan çatışmalarla kaynıyor. Goldman Sachs podcast’ine konuk olan Siyaset Bilimci Ian Bremmer, jeopolitik kargaşadaki artışın piyasalar ve ekonomi için giderek daha fazla endişe yarattığını söylüyor.

Bremmer’ göre, küresel liderlik değişirken ve güç dinamikleri çarpık hale gelirken artan çatışma düzeyi dünyayı ‘jeopolitik durgunluğa' sürüklüyor. Bremmer, Goldman Sachs ‘Exchanges’ podcast’inde, “Bunu jeopolitik durgunluk olarak değerlendiriyorum. Küresel olarak sahip olduğumuz ve bir yönetim düzeyi yaratmayı amaçlayan kurumlar artık dünyanın temel güç dengesiyle uyumlu değil” şeklinde konuşuyor.

İşletmeler jeopolitiğin çapraz ateşinde

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, jeopolitik gerilemenin itici gücü Çin ve Küresel Güney'in yükselen gücü olurken, Japonya ve Avrupa düşüşe geçiyor. Üstelik bu siyasi dram, ekonomiler arasında giderek daha fazla ve dalga dalga yayılıyor.

Goldman Sachs’ın küresel ilişkilerden sorumlu başkanı Jared Cohen, şöyle konuşuyor: “Her coğrafyadaki her işletme, kendisini jeopolitiğin çapraz ateşinde buluyor; bu yeni bir şey. Enerji sektörü veya teknoloji sektöründe değilseniz, bu jeopolitik dinamiklerden büyük ölçüde muafsınız.”

Cohen, küresel ekonomiye yön veren hiper-küreselleşme çağında ‘jeopolitik ağırlık merkezi’nin büyük ölçüde Orta Doğu'da olduğunu açıklıyor  ve ekliyor: “Ancak Kovid-19'un ardından bu gerilimin odağı Washington-Pekin anlaşmazlığına kaydı.”

Petrol fiyatları ve küresel enflasyon

Cohen, ayrıca, “Küresel ölçekteki belirsizliği artıran bir başka şey de, en öngörülebilir devlet aktörlerinin ‘senaryodan çıkmış’ olması ve bunun da güvenilirlik açığı yaratmasıdır” diyor ve ekliyor: “Eskiden ABD ve Çin'in ekonomik çıkarlarının jeopolitik sonuçlara yön vereceğine güvenebilirdik. Artık durum tersine döndü. Her iki ülkedeki iç koşullar, jeopolitik arzuları yönlendiriyor ve bu da orta ve uzun vadeli ekonomik durumları etkiliyor.”

Bu, jeopolitiğe, işletmeleri tarihteki diğer zamanlardan daha fazla vuran yeni bir değişkenlik kazandırmış durumda. Jeopolitik zorluklar gerçekten de piyasaları sarsmaya devam ediyor; Orta Doğu'daki son gelişmeler Cuma günü petrol fiyatlarında keskin bir artışa neden olurken Kızıldeniz saldırıları, nakliye maliyetlerini yükselterek küresel enflasyonun yeniden tetiklenmesi riskini taşıyor.

Petrol fiyatları jeopolitik endişe ve kesintilerle yükselişte

 

Savunma ve havacılık hisselerine 'jeopolitik risk' desteği

 

Jeopolitik krizler yatırımcı için fırsat mı?

 

Jeopolitik risk piyasalarda volatiliteyi artırdı

 

Jeopolitik riskler tekrar sahnede

 

Jeopolitik risk yükseliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)