E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiJCR'dan Türkiye ekonomisine uyarı---

JCR'dan Türkiye ekonomisine uyarı

JCR'dan Türkiye ekonomisine uyarı
07 Ağustos 2018 - 11:33 borsaningundemi.com

JCR Başkanı Ökmen, Türkiye ekonomisine ilişkin yayınladığı yazılı notta ''Türkiye'nin makro ekonomik ve dış finansman alanlarında yapısal sorunları bulunmaktadır'' dedi

JCR Eurasia Ratting Başkanı Orhan Ökmen, Türkiye'nin kamu finansmanının sürdürülebilir olduğunu, mali finansal esnekliğin sağlığını koruduğunu, politik risk ve belirsizlik alanlarındaki oynaklığın yüksek olmasına rağmen iş ortamının ve rekabetçilik alanlarının hala istikrarlı olduğunu düşündüklerini belirterek, "Ancak Türkiye’nin makro ekonomik ve dış finansman alanlarında yapısal sorunları bulunmaktadır. " dedi.

Yazılı bir değerlendirmede bulunan Ökmen, şunları söyledi:

"Kamu finansmanının sürdürülebilir olduğunu, mali finansal esnekliğin sağlığını koruduğunu, politik risk ve belirsizlik alanlarındaki oynaklığın yüksek olmasına rağmen iş ortamının ve rekabetçilik alanlarının hala istikrarlı olduğunu düşünüyoruz. Ancak Türkiye'nin makro ekonomik ve dış finansman alanlarında yapısal sorunları bulunmaktadır.

Bankacılık sektörü, kazanç/karlılık kalitesi, likidite/sermaye yeterliliği, piyasa risklerine karşı duyarlılığı açılarından ülke notuna tampon olma gücünü ve yatırım yapılabilir seviyedeki mali yapısını topyekün olarak korumaya devam etmektedir. Ancak, bankacılığın finansal sağlamlığı istikrarını korumakla ve finasal kırılganlığa dayanma gücü hala yüksek olmakla beraber ABD yaptırımlarının sebep olacağı fonlara erişim engeli önemli bir tehdit olacaktır.

Politik risk ve belirsizlik alanlarındaki oynaklığının yüksek olmasının temel sebebi ise Türkiye ekonomisinde yapısal, siyasal ve yargı ile ilgili sorunlarının bulunmasıdır. Siyasi ve jeopolitik gelişmeler ekonomik performansı ve kurumsal bağımsızlığı zayıflatmaktadır.

Türkiye ekonomisi seçim öncesinden bu yana çok boyutlu bir çalkantının içerisine girmiştir. Seçim öncesi rekor kıran kamu harcamaları, genişletilen krediler, ertelenen kamu zamları ve tüm bunların bir sonucu olarak zirveye çıkan enflasyon, sürekli artan cari açık, TL varlıklarına yönelik risk iştahının azalması, devam eden sermaye çıkışları Türk ekonomisinin seçim sonrasına sarkan özetidir.

ABD tarafından Türkiye'ye karşı şimdilik sembolik olarak uygulanan yaptırımların devam etmesi ve daha da genişletilmesi, Türkiye ekonomisinin ödeme krizine ve durgunluğa girme olasılığını yükseltmektedir. Türkiye'nin batı yaptırımlarına maruz kalmış olması, parasal aktarım mekanizmalarının işlevsizliğini ve ödemeler dengesi ile para krizini kaçınılmaz kılacaktır. Net döviz rezervlerinin yetersiz olduğu, ekonominin aşırı ısındığı, bağımsız kurumların ve teknokratların kurumsal ve operasyonel bağımsızlıklarının azaldığı, dış borç seviyelerinin ve uluslararası sermaye hareketlerine bağımlılığın oldukça yüksek olduğu bir konjonktürde, Türkiye'nin batı yaptırımlarına maruz kalmış olması, ekonomik sonuçlarının yanından sosyal ve toplumsal yansımaları da olan ciddi bir ödemeler dengesi ve para krizi kaçınılmaz bir sonuç haline gelecek, parasal aktarım mekanizmaları daha da bozulacaktır.

Türkiye'nin, olası bir sosyo ekonomik krizden kaçınması için bir an evvel ABD ve AB ile ilişkilerini düzeltmesi gerekmektedir: Türkiye'nin, olası bir sosyo ekonomik bir krizden kaçınmak için bir an evvel ABD ve AB ile ilişkilerini düzeltmesi, AB ve ABD karşıtlığına ilişkin iç ve dış politikalarda yer alan hususları yeniden analiz etmesi, yatırımcı güvenini yeniden kazanması ve Merkez bankası'nın ve kabine üyelerinin bağımsızlık güçlerinin kurumsal olarak garanti altına alınması gerekmektedir.
Türkiye'nin temel fonlama ihtiyacının tamamını, batı piyasalarının dışında kalan ülkelerden sağlama olasılığı bulunmamaktadır: Ayrıca yerel işletmelerin dış borçlarını yeniden finanse etmelerine yardımcı olma konusunda Merkez Bankası'nın kabiliyeti sınırlı ve batı dışında kalan ülkelerden yeterli düzyede kredi-fonlama sağlanma olasılığı ise düşüktür.

Türkiye uluslararası hukuktan uzaklaştığı algısı bitmeden piyasalardan çıkış ve TL üzerindeki baskı sürecektir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Btmra07 Ağustos 2018 14:38

    Malesef hukumet kendisini dev aynasinda goruyor. Ekonomi gerceklerle yonetilir hayallerle değil

  • Okie Dokie07 Ağustos 2018 11:49

    Türkiye'de böyle bir merkez bankası varken İsrail'in müdahale etmesine gerek yok. Ekonomiyi kendiliğinden çökertecektir. Maaşallak maaşallak.

  • mehmet yılmaz07 Ağustos 2018 11:48

    bizden size KRİTİK uyarı önünüzden yeğin çakallar artık hiçbir hükmünüz kalmamaıştır çünku artık sahnede KURT VAR.

  • Yorum07 Ağustos 2018 11:46

    Bu sene kışı battaniyeyle geçirecek birileri dolarları savursun biz ceremesini çekelim merkezin kasasında 400 milyar dolar olsaydı bunların hiçbiri olmazdı

  • enayi07 Ağustos 2018 11:40

    ekonomi emin ellerde meraka gerek yok imamhatip mezununa teslim ettik

  • Gezizekalilar..15 Ağustos 2018 05:45

    Yiğidi öldür hakkını yeme. Senin o imamhatipli dediğin suan sadece türkiye değil bütün dünyayı saran küresel krizi iyi bir şekilde yonetiyor. Yoksa eski hükümetler olsaydı çoktan batmış gitmiş ülke kaosa girmişti. Ama tabi sizin gibi gezizekali zihniyetinde olanlar onu ister o ayrı...