E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Japonya’ya büyük çaplı işçi göçünün yolunu açan yasa 1 Nisan tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. Dünyanın en büyük üçüncü ekonomik gücü olan Japonya, nüfusunun giderek yaşlanması nedeniyle kapılarını kitlesel boyutta işçi göçmenlere açıyor.
Özellikle Çin, Endonezya, Filipinler ve Vietnam gibi komşu ülkelerden işçileri kabul etmeye hazırlanan ve bugüne dek neredeyse mülteci dahi kabul etmeyen Japonya, kültürel anlamda toplumsal homojen yapısını korumaya özen gösteren bir ülke.
Yürürlüğe giren yasayla yabancılara farklı çalışma vizeleri verilecek. Bunlardan ilkine az da olsa Japonca konuşabilen ve aralarında inşaat, tarım ve yaşlı bakımı gibi iş alanlarının da olduğu 14 sektörden birinde en az beş yıl iş deneyimi olanlar başvurabilecek. Ancak bu vizeyi alanlar ailelerini yanlarında Japonya’ya götüremeyecekler. Japon hükümeti önümüzdeki bir yıl içinde yaklaşık 47 bin kişiye bu vizeyi vermeyi planlıyor. Önümüzdeki beş yıl içinde bu sayının 345 bine çıkması bekleniyor. Ancak uzmanlar ülkenin iş gücü ihtiyacının bir milyonun üstünde olduğu görüşünde.
Kalifiye işçilere ayrıcalıklar
Söz konusu yasa, müteahhitlik ve gemi inşaatı gibi alanlarda çalışacak iyi eğitimli kişilere ise beş yılın ardından Japonya’da ikamet etme, çalışma iznini uzatma ve ailelerini de yanlarına alabilme olanağı sağlıyor. Japonya bu tarz vizeleri bugüne dek sadece üniversite mezunlarına ve doktor, avukat ile öğretmen gibi meslek dallarında uzun yıllara dayanan tecrübeye sahip kişilere veriyordu.
Nüfusun hızla yaşlanması ve doğum oranlarının düşmesi sonucu bozulan demografik yapı nedeniyle ekonomi dünyasından uzun süredir misafir işçilere izin verilmesi yönünde talepler geliyordu. Diğer yandan 126 milyon nüfuslu ülkede, kitlesel yabancı işçi göçüne karşı çıkan kesimler de var. (DW)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:19)