E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiJaponya resesyon tehdidinde---

Japonya resesyon tehdidinde

Japonya resesyon tehdidinde
01 Ağustos 2013 - 00:47 borsagundem.com

Hayalkırıklığı yaratan veriler sonrasında dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin yeniden resesyona sürüklenebileceğine dikkat çekiliyor

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya'ya ilişkin resesyon korkuları giderek artıyor. Perşembe günü açıklanan ekonomik indikatörler hayalkırıklığı yarattı. Sanayi üretimi ile hanehalkı harcamalarında meydana gelen beklentilerin üzerinde yavaşlama, ülke ekonomisine ilişkin soru işaretlerini de beraberinde getirdi.
Haziran ayında sanayi üretimi yüzde 1,8'lik düşüş beklentisinin üzerinde yüzde 3,3 oranında gerilerken, hanehalkı harcamaları aylık bazda yüzde 2 oranında düşüş gösterdi. Beklentiler yüzde 0,7 yükseleceği yönünde idi. Ülkede işsizlik oranı yüzde 3,9'a gerileyerek 2008 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini test etti.
Japan Macro Başekonomisti Takuji Okubo, asıl soru işareti yaratan konunun, 2004 Nisan'dan itibaren tüketim vergisinin artırılmasıyla Japonya ekonomisinde büyümenin devam edip etmeyeceği olduğunu söyledi.
Söz konusu aşağı yönlü riskin giderek büyüdüğüne dikkat çeken Okubo, vergilerin artırılmasıyla 2014'ün ikinci yarısında ülke ekonomisinin resesyona girebileceğini belirtti.
Mal ve hizmetlerden alınan tüketim vergisinin gelecek Nisan ayında yüzde 5'den yüzde 8'e, 2015 yılındaysa yüzde 10'a yükseltileceğini bildiren Okubo, vergi artışının Japonya'nın borç yükünü azaltmada önemli bir faktör olarak görülmesine karşılık ülkeyi resesyona sürükleme riskinin bulunduğunun altını çizdi.
Okubo, Japon ekonomisinin 2014 yılında büyümeye devam etmesi durumunda, mali gevşemenin kayıplarını telafi etmek için birtakım taleplerin söz konusu olacağını ve talepleri karşılamak için bir kaynağın bulunmadığını söyledi.
Özel yatırımların ekonomiyi kurtarmak için yeterli düzeyde olmadığına dikkat çeken Okubo, ihracata olan talebin her ne kadar umut vaat etse de, Çin ile Avrupa'nın durumu göz önünde bulundurulduğunda ihracatta patlama beklenememesi gerektiğini dile getirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)