E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki ayrı depremin binlerce cana mal olduğu ve büyük tahribat yaptığı Türkiye’de çoğu kimse sık sık depremlerle sarsılan ama binaları yıkılmayan Japonya’yı örnek gösteriyor. BBC News Türkçe'den Ilgın Yorulmaz imzasıyla yer alan haberde merak edilen sorular derlendi.
Japonya’da deprem hayatın nasıl içinde?
Dünyanın aktif yanardağlarının yüzde 10’unun yer aldığı fay hatlarının üzerinde yer alan Japonya’da yılda yaklaşık 1500 deprem meydana geliyor.
Dört büyük adadan oluşan ülkede bu depremler okyanusun kıyısında veya altında gerçekleşirse tsunami denen dev dalgalar da oluşuyor.
Japonya’nın sarsıntı şiddetine göre şindo denilen kendi deprem şiddeti ölçme sistemi var. Japonya'nın diğer ülkelerden en önemli farkı, ülkenin deprem gerçeğini kabul etmesi ve ona göre davranıp, hazırlık yapması.
Son 20 yılda Japonya’da 6 ve üzeri şiddetinde en az 28 deprem oldu.
Bunların arasında en ölümcül olanları Ocak 1995’te Kobe’de yaşanan Büyük Hanshin-Awaji Depremi ve Mart 2011’de Fukuşima’yı vuran Büyük Doğu Japonya Depremi idi.
Can kaybının nedeni ilkinde yangınlar, ikincisinde ise oluşan dev tsunami idi.
Az hasarla atlatmak mümkün mü?
Deprem geçmişi nedeniyle Japonya dünyada diğer ülkelere göre depreme en hazırlıklı ülke olarak tanınıyor.
Tokyo Metropol yönetimi, binaları depreme daha da dayanıklı hale getirerek yeni revize ettiği plana göre 2030’a dek Tokyo’yu doğrudan vurması beklenen 9 şiddetindeki çok büyük bir depremde yaşanacak can kaybını ve maddi hasarı bir önceki tahmine göre yüzde 30 indirecek önlemler alacağını açıkladı.
Önceki tahmine göre böyle bir depremde Tokyo’da 61 bin kişinin öleceği ve 194 bin binanın da zarar göreceği tahmin ediliyordu.
Metropol yönetimi, yeni ortaya çıkan risk faktörlerine göre de tedbir almayı sürdürüyor.
Örneğin şehirde gökdelenlerin sayısının artmasıyla bir deprem sırasında elektriğin kesilmesi tehlikesi karşısında her kata jeneratör ve batarya sisteminin kurulması düşünülüyor.
Plana göre toplanma merkezlerinde Wi-Fi noktaları kurulması da var. Son olarak afet zamanında yerel düzeyde liderlik yapabilecek insanların yetiştirilmesi var.
İnşaatlar ve mevzuatlarda neler var?
İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü ve İnşaat Fakültesi öğretim görevlisi Fatih Sütçü, Japonya’da Tohoku Üniversitesi’nde de deprem yalıtımı üzerine çalışmalarına devam ediyor.
Sütçü, Japonya’da arazinin aslında bina inşa etmek için pek elverişli olmadığını anlatıyor. Ancak zemin araştırması ve bunun sonucunda gerekiyorsa zemin düzenlemesine çok önem veriliyor.
Ayrıca öncelikle binaların temelleri atılırken 60-70 metre derinliğe inen kazıklar çakılıyor. Böylelikle binanın neredeyse üçte biri toprak altında sağlam biçimde temellendiriliyor.
Sütçü, ayrıca Japonya’da depreme dayanıklı evler ve binaların depremle beraber sallanacak şekilde inşa edildiğini anlatıyor.
Deprem bilinci ve farkındalık nasıl bu kadar gelişmiş?
Japonya’da afet önleme sistemi hayata entegre olmuş durumda.
Ülkede kullanılan akıllı cep telefonlarının hemen hepsinde deprem vurmadan 5-10 saniye önce insanların kendilerini korumaya almasını sağlayan bir deprem ikaz sistemi kurulu.
Ayrıca isteyenler Safety Tips veya Yurekuru adlı erken uyarı sistemi uygulamalarını da indirebiliyor.
Japonya’da kurallara göre her evde afet öncesinde acil durum kiti bulunduruluyor. Daha okul öncesinden itibaren çocuklara doğal afet tatbikatları yaptırılıyor. Deprem sırasında herkes ne yapacağını biliyor. Örneğin, masa gibi sağlam bir eşyanın altına girmeleri ya da en azından başlarını yastıkla korumaları öneriliyor.
Deprem bitene dek hareket etmemeleri veya dışarı fırlamamaları öneriliyor. Aynı şekilde yüksek bir binada iseniz sarsıntı bitene dek binadan çıkmamanız ve camlardan uzak durmanız, asansördeyseniz her katın düğmesine basıp hemen inmeniz gerekiyor.
Depreme dışarıda yakalananların ise açık alanda durmaları gerekiyor. Deprem sonrasında ise insanlara bölgesel toplanma ve acil durum merkezlerine gitmeleri salık ediliyor.
Japon deprem uzmanından korkutan Marmara ve Ege uyarısı
Depremden 122 saat sonra gelen mucize! 70 yaşındaki kadın kurtarıldı
Ağır bilanço: Depremde can kaybı 20 bini geçti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ahlaklilar
namuslu şerefli çalmayan yöneticileri var evleri inşaa edenlerinde vicdanı dürüstlüğü ve onurları varr yani bu memleket insanında olmayan şeyler bunlar.
Önce akım ve bilimin istediğini yapacaksın sonra dua edeceksin.bizde yani muhalefet iktidara gelse ne yapacak hepsi aynı bunların.
Japon ne dedi ?...Biz önce dua ediyoruz.. Sizlerde dua ediyorsunuz... Bin son teknolojık ımkan , analizler jeolojık yapı ve bölgeye özel bina inşa ediyoruz... Sizde ediyorsunuz... Biz sonra olan herşeye Kader diyoruz... Sizde kader diyorsunuz...
Önce o yere çakılan kazıkların malzemesine bak. Japonların oturdukları evler 60 80 m kareyi geçmez. Bir de içinde ki çelik oranına bak. Bir de bu son depremin Japonya da olmadığını Türkiye de iki defa olduğunu anla ve idrak et. Aptal oğlan. Ne idrak var ne teknik konuları anlama! Hemen insanların inancına getiriyor. Hayvanat bak Fukişama nüklüer santarlını da çok sağlam yaptıklarına inanıyorlardı ama bir tsunami dalgası her şeyi bitirdi. Kimse her şeyi tam ve mükemmel yapamaz. Hatay da 500 600 yılldır ayakta duran eserler yıkıldı. Müeahhirler bir bir yakalanıyor sen de boş boş konuşma! Sersem geldin ahmak gidiyorsun! Kendi adına çok ağlamalısnı.
vd Yorum değil, Ah haber izlediğin için görmemişsin : ) Milyonlar izledi be gülüm... Enkaz zedesin ve çadırdamı bekliyorsun ? orada internet çekniyor diyorlar... Benim yorumum değil bu... İlgili konuşan, japon' a aynen yorumlarını yaz ve ilet. Böylece evlerini senin taleplerine göre 2023 de inşa ederler. : )
Bu ne saçma yorum boş kafa
Japonlar deprem gerçeğini kabul ettiklerinden biliminden yararlanıyorlar, alın yazısıyla ve kaderle işleri olmadığından 7 büyüklüğündeki depremleri sinek vızıltısı görüyorlar.
Japonyada depremler deniz dibinde meydana geliyor bizde hemen karada yüzeyde meydana geliyor yıkıcı etkisi daha büyük bu yüzden boş konuşmalarla yanlış konuşmaları doğru olanı ayırt edelim lütfen sağlıklı değerlendirin
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:57)