E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, Japon firmalarının Türkiye'de satın alma ve birleşme yatırımlarını yakından takip ettiğini belirterek, "Japon yatırımcılar açısından Türkiye'nin vazgeçilmez bir alternatif olduğunu düşünüyoruz. Zaten Japon firmaları mega projelerde mutlaka konsorsiyumlarda yer alıyorlar. Japon firmalarının Türkiye ilgisinin artarak devam edeceği kanaatindeyim." dedi.
TYDTA'nın 24 Şubat'ta Tokyo'da yaptığı ve 27 Şubat'ta da Osaka'da düzenleyeceği yatırım seminerlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ermut, özellikle 2010'dan sonra Japonya'ya ağırlık vermeye başladıklarını ve Japon yatırımcıların Türkiye'ye ilgisi açısından bu dönemden sonra ciddi gelişmeler kaydettiğini anlattı.
Ermut, kendilerinin de bu doğrultuda çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını ve Japon bankası Mizuho, Japon Dış Ticaret Teşkilatı (JETRO) danışmanlık firması Pragma ve hukuk firması Baker McKenzie gibi çözüm ortaklarıyla Japonya'da yatırımcı seminerleri düzenlediklerini aktardı.
'Türk firmalarla da ilerlemek istiyorlar'
Tokyo'da 24 Şubat'ta düzenledikleri toplantıda 200'ün üzerinde Japon yatırımcısına Türkiye'deki satın alma ve birleşmeler ile yatırım ortamını anlattıklarını söyleyen Ermut, "Toplantılarımızı satın alma ve birleşme başlığı ile yapmamızın sebebi de Japon firmaların bu noktadaki ilgisinin çok yoğun olması. Japon firmaların hepsi neredeyse global olarak rekabet edecek konumdalar ama Japon pazarı artık tıkanmış durumda. O yüzden, global düzeyde rekabetçi olabilmek adına dünyanın çeşitli bölgelerinde genişleme ve faaliyet alanları bulmak zorundalar. Bunun da bir kısmını potansiyel gördükleri firmalara yatırım yaparak, satın alma ve birleşmeler ile üçüncü ülkelerdeki pazarlara hitap edebilmek için yapıyorlar. Aynı şekilde Türk firmalarla da ilerlemek istiyorlar. Son dönemde gıda, teknoloji, bilişim sektörlerinde, makine ve sağlık alanlarında satın alma ve birleşmeler gerçekleşti Japon firmalarla." bilgisini paylaştı.
Japonlar, Türkiye'yi Batı medyasından takip ediyor
Ermut, toplantıda bir şekilde Türkiye'de yatırım yapmış çözüm ortaklarının başarı hikayelerini Japonca anlattıklarını ve bu anlatımların Japonya'daki yatırımcılar açısından çok önemli olduğunu dile getirdi.
"Çözüm ortaklarımız Baker McKenzie ve Pragma'nın her ikisi de 15 Temmuz sonrası boş otururuz diye beklerken tam tersine işlerinin arttığını söylediler" diyen Ermut, Japon yatırımcıları Türkiye'yi Batı medyası üzerinden takip ettiğine ve bu şekilde de çok olumlu bir algılarının oluşmadığına dikkati çekti.
'JCR'nin Türkiye not pozitif'
Japon yatırımcılardan ciddi bir ilginin başlayacağını ve önümüzdeki dönemde de devam edeceğini düşündüğünü söyleyen Ermut, Türkiye ve Japon ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı özelliklere sahip olduğunu dile getirdi.
Ermut, Japon firmalarının karar verme süreçlerinin biraz uzun olduğunu belirterek, "Japon yatırımcılar açısından Türkiye'nin vazgeçilmez bir alternatif olduğunu düşünüyoruz. Zaten Japon firmaları mega projelerde mutlaka konsorsiyumlarda yer alıyorlar. Japon firmalarının Türkiye ilgisinin artarak devam edeceği kanaatindeyim. Japon kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye ile ilgili notu hala 'yatırım yapılabilir düzeyde pozitif'. Bu kuruluşun Türkiye ile ilgili notu da Batılı kuruluşlara göre Japon ekonomisinin daha rasyonel olduğunu gösteriyor. Tek dezavantajları karar verme süreçleri yavaş ve güvenlik algıları fazla ama Türkiye'ye geldikleri veya Türkiye'deki vatandaşlarını aradıkları zaman Türkiye ile ilgili doğru bilgiler alabileceklerinin altını çizdik." değerlendirmesinde bulundu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
MAALESEF ÜLKEMİZDE PİL ÜRETEN MİLLİ PİL FABRİKAMIZ YOK JAPONLAR,ALMANLAR PİL ÜRETEN FABRİKA KURARLAR İSE KARLI ÇIKARLAR (ülkemize ambargo uygulansa pili biten araç/cihazlarımızı takacak pilimiz olmayacak )
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:13)