E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ülkelerinde neredeyse sıfır faizle borçlanabilen Japon ev kadınları, yatırımlarında yeniden yüksek faizli Türk tahvillerini tercih etti. Financial Times, 2000’lerde ‘Bayan Watanabe’ olarak anılmaya başlanan kimonolu kadınların, 6 ayda 2 milyar dolarlık Türk Lirası cinsi bono satın aldığını yazdı. Barclays, yılsonunda bu rakamın 6 milyar dolara çıkacağını açıkladı. Brezilya’da faizlerin düşmesi, Türkiye’yi yine Japonya’da popüler yaptı.
Durgunluk korkusuyla faizlerin neredeyse sıfıra indiği Japonya’da yatırımcıların TL tahvillere ilgisi alevlendi. Avrupa Bölgesi’ndeki borç krizi nedeniyle yatırımcılar parasını nereye yatıracağı konusunda net bir karar veremezken, Türk Lirası cinsi tahviller yine Japon ev kadınlarının gözdesi oldu. Geçmiş yıllarda Japonya’daki düşük faizlerden borçlanarak yüksek faizli Türk tahvillerine yatırım yapan (carry-trade) yatırımcıların TL cinsi tahvillere ilgisi, hatırı sayılır seviyelere geldi. Financial Times gazetesinin haberine göre, 2000’li yıllarda başlayan ‘Bayan Watanabe’ furyası yeniden hortladı.
Kimonolu Japon ev kadınlarının artan Türkiye iştahı ile 2010’dan sonra 136 milyon dolar düzeyinde olan TL cinsinden bono satışı bu yılın ilk 6 ayında 2 milyar dolara kadar çıktı. Gelişmekte olan ülkeler arasında Bayan Watanabe’nin Türkiye’yi tercih etmesindeki en önemli etken, yüzde 8’e yakın getiri sağlayan faiz ve 2011 başından bugüne kadar TL’nin yen karşısında yüzde 20’den fazla değer kazanmış olması. Barclays, ilk 6 ayın ışığında Japon kadınların Türkiye’ye olan ilgisinin daha da artacağı düşüncesinde. Analistler, 2 milyar dolarlık TL cinsinden bono satışının yıl sonunda 5-6 milyar dolara yükseleceğini öngördü.
Barclays, raporunda Japon yatırımcılar için Türkiye’nin önemli bir hedef olduğunu bildirdi. Japon yatırımcının Türkiye’ye olan ilgisinde yeniden ciddi bir canlanma olduğu belirtilirken, Türk tahvillerinin gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek getiriyi sağladığı ifade edildi. Barclays, döviz tarafındaki dalgalanmanın Merkez Bankası tarafından en iyi şekilde kontrol edildiği kaydedildi. Japon yatırımcının portföy yatırımları 8 milyar dolar düzeyinde. Yatırımcıların yüzde 1.2’lik kısmı gelişmekte olan ülke portföylerini tercih ediyor.
Brezilya’dan kaçan Türkiye’ye geliyor
Türkiye’nin tahvil getirisinde en yakın takipçileri Rusya ve Brezilya oldu. Her iki ülkede de büyüme konusunda sıkıntılarının baş göstermeye başlaması Türkiye’nin bir adım öne çıkmasını sağladı. Brezilya tarafında ekonomiyi desteklemek amacı ile 400 baz puanlık faiz indirimi sonrasında faizler yüzde 1.9’dan 1.5’e geriledi. Japonların faiz düşüşü öncesi Latin Amerika ülkesine yaptıkları yatırımın miktarı 102.9 milyar dolara ulaşmıştı. Brezilya Reali’nin sermaye girişleri ile 12 yılın zirvesine çıkması ile rekabet gücünü kaybetmesi Bayan Watanabe’yi Brezilya’dan uzaklaştırarak, Türkiye’ye yaklaştırdı.
Düşük faizle borçlanıp Türk tahvili alıyorlar
Dünyanın en büyük ekonomilerinde resesyon korkusuyla faizleri tarihinin en düşük seviyelerinde tutmaları, yatırımcıların Türkiye gibi güvenli ve yüksek faiz veren ülke tahvillerine (uridashi) yönelmesine neden oluyor. Şu anda Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) politika faizleri yüzde 0-0.2 aralığında bulunuyor. Dolayısıyla Japon yatırımcılar, Türkiye gibi görece olarak yüksek faiz veren ülke tahvillerine yatırım yapmayı tercih ediyor. Düşük faizden borçlanıp yüksek faiz veren ülke tahvillerini almak (carry-trade) Japon ev kadınlarının da en çok tercih ettiği yatırımların başında geliyor.
Kitabını yazdı
JAPON kadınların idolü yabancı bonolara yaptığı ytırımlardan 150 bin Dolar kazanan Mayumi Torii. Tecrübelerini kitap haline de getirdi.
Babacan ilk sinyali Tokyo’da verdi
Kimonolu kadınların Türkiye’ye olan yoğun ilgisinin ilk sinyali, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Haziran ayı sonundaki Japonya gezisinde gelmişti. Bakan Babacan, “Benim Tokyo ziyaretimden sonra tahvil ihracı yaptık ve çok yüksek talep geldi. Japon ev hanımları artık Türk kağıdı almak istiyor, Türkiye’nin algısının olumlu olmasının bir sonucu olarak” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:23)