E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisJackson Hole’un müthiş sırrı ---

Jackson Hole’un müthiş sırrı

Jackson Hole’un müthiş sırrı
30 Ağustos 2012 - 16:15 borsagundem.com

Paranın patronları ekonomiyi kurtarmaya mı gidiyorlar, avlanmaya mı…

Jackson Hole toplantıları
Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) 12 şubesi var. Şubelerin hepsi FED’in aldığı kararları etkileyebilmeye yönelik olarak oldukça güçlü araştırma bölümlerine sahip. Bu bölümler iyi üniversitelerin ekonomi bölümleri kadar kaliteli iktisatçılar barındırıyorlar.
Akademik tartışmalara zemin hazırlamak için Kansas City FED 1970’li yıllarda Kansas City’de her yıl bir sempozyum hazırlamaya başladı. Her yıl bir konu seçilir, konuyla ilgili akademisyenler, kanaat önderleri, dünyanın dört bir tarafındaki merkez bankacıları ve diğer devlet görevlileri davet edilir. Başta FED Başkanı olmak üzere birçok merkez bankası başkanı bu toplantılara katılır.
Paul Walker FED Başkanı olduğunda sempozyumun Kansas City’de yapılmasına itiraz etmiş. “Madem bizleri iki gün bir otele kapatıyorsunuz, tabiatı iyi olan bir yerde, balık tutabileceğimiz bir yörede bu toplantıları yapalım” önerisini getirmiş. Bunun üzerine sempozyum Wyoming Eyaleti’nin Jackson Hole kasabasına taşınmış. Jackson Hole, Grand Teton ve Yellowstone milli parklarının köşesinde dünya harikası bir kasaba. Nüfusu 10 bin kişi. İçinden geçen Snake River da balık tutmaya elverişli. Sempozyumun bir öğleden sonrası katılanların zevkine göre yörenin sunduğu güzellikleri tatmaya ayrılıyor.
MEDYATİK OLDU
Jackson Hole toplantıları ilgililer için her zaman heyecanla izlenen bir faaliyetti. Dünyanın önde gelen akademisyenleri, uygulayıcıları için bir arada dinlemek, tartışmalara katılmak her zaman ufuk açan bir uğraştı. Bazı toplantılara katılan gazeteciler dahi orada konuşulanları gazetelerine yansıtmazlardı. Sempozyum mesleki bir faaliyetti.
1990’lı yılların ikinci yarısında çıkan Güneydoğu Asya ve Rusya krizleri Jackson Hole toplantılarının da yapısını değiştirdi. Toplantılar medyatik oldu. Özellikle gelişmiş ülke merkez bankası başkanlarının yaptıkları konuşmalar ya da katıldıkları tartışmalarda öne sürdükleri görüşler medyaya yansımaya başladı. Artık ekonomi kanalları Jackson Hole’dan doğrudan canlı yayın yapmaya başladılar. Sempozyumun kendisini yayınlamıyorlar, ama ismi bilinen katılımcılarla mülakatları canlı yayınlıyorlar. Bu mülakatlardan da sempozyumda nelerin tartışıldığını biraz anlayabiliyorsunuz.
İKİ KİŞİ TAKİP EDİLİYOR
Bu yılki Jackson Hole toplantıları yarın başlıyor. FED Başkanı Ben Bernanke‘nin açış konuşması ve dünya ekonomisi konusundaki görüşlerini iletmesi bekleniyor. Bu kadar medyatik olan bir toplantıda dünya çapındaki uzmanların önünde FED Başkanı’nın yapacağı konuşma elbette merakla bekleniyor. Bernanke’nin konuşması aynı zamanda sempozyumdaki tartışmaları da yönlendirebilecek nitelikte olabilir.
Bir sonraki gün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi konuşacaktı. Euro krizi nedeniyle gezisini iptal etti. Büyük bir olasılıkla, piyasaları tatmin edecek bir şey söyleme durumunda olmadığından sempozyuma katılmıyor. Piyasalar bu iki başkanın konuşmalarından bir ipucu yakalamaya çalışıyor: Amerika ve Avrupa’da yeni bir parasal genişlemeye gidilecek mi? Gidilecekse de, gidilmeyecekse de, bunun tartışılacağı ya da karar verileceği yer elbette Jackson Hole değil. Ama, toplantıların bu düzeye indirilmiş olması işin akademik ve felsefi tarafının hafiflemesine, toplantıların merkez bankacıların bir iletişim aracı haline gelmesine neden oldu. Çok önemli bir tartışma ortamı yok edildi.
Bernanke’den başka merkez bankası başkanları da Jackson Hole’da olacak. Onlar da bir şeyler söyleyecekler. Katılıp katılmadıklarını bilmiyorum, ama İngiltere Merkez Bankası Başkanı King‘in, Brezilya Merkez Bankası Başkanı Tombini‘nin, Çin Merkez Bankası Başkanı Xiaochuan‘ın katkıları en az Bernanke veya Draghi’nin konuşmaları kadar önemli. Katılıyorsa, Erdem Başçı da sempozyuma önemli katkılar yapabilir. Ama, büyük bir olasılıkla onların ne dediğini bilmeyeceğiz. Toplantılar medyadan izleyenler için küresel parasal genişlemeye odaklanmış gibi görünecek.
Zafer Bayramı hepimize kutlu olsun. (Ercan Kumcu/Habertürk)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)