E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİyi haberler borsaları kötü etkiliyor---

İyi haberler borsaları kötü etkiliyor

İyi haberler borsaları kötü etkiliyor
16 Ağustos 2023 - 14:42 borsagundem.com

ABD ekonomisinde güçlü perakende satışlar yumuşak iniş görünümünü desteklerken hisse senetlerinin bariyerlere çarpmasına neden oldu.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de perakende satışlardaki artış, her ne kadar ‘yumuşak iniş’ senaryosu için olumlu bir haber olsa da, yatırımcıların gözünde daha yüksek faiz oranlarını tetikleyebilecek bir kötü haber olma özelliği de taşıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar, piyasaların karşı karşıya olduğu iki ucu keskin kılıcın altını çizen ve beklenenden daha güçlü gelen perakende satış raporuyla sarsıldı.

Hisse senetleri barikatlara çarptı

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, güçlü gelen perakende satış verileri yumuşak iniş görünümünü desteklerken hisse senetlerinin bir barikata çarpmasına neden oldu.

Temmuz ayında perakende satışlardaki yüzde 0,7 oranındaki artış, Fed'in bir yılı aşkın süredir yaptığı faiz artırımlarına rağmen dirençli seyreden ABD ekonomisinin durgunluktan kaçınabileceği görüşünü güçlendirmeye yardımcı oluyor. Bununla birlikte veriler, bazı politika yapıcıların bu yılın son dört ayında daha da fazla faiz artışını desteklemek için kullanabilecekleri başka bir bilgi olarak da hizmet ediyor ve 10 yıllık Hazine getirisini 2008 yılından bu yana görülen en yüksek seviyelerinden birine çıkarıyor.

Artan getirilerin genellikle ABD hisse senetleri üzerinde zararlı bir etkisi olduğu biliniyor ancak bu ezberi sürdürülebilir bir temelde değerlendirmek için getirilerin ne kadar yükseğe çıkması gerektiği net değil ve çoğu şey bu oranların ne kadar hızlı yükseldiğine bağlı olarak değişiyor. Daha yüksek getiriler bazen riskli varlıklar için de olumlu olabiliyor. 10 yıllık Hazine getirileri, 16 Ağustos 2022 tarihinde gördüğü 52 haftanın en düşük seviyesi olan yüzde 2,82'den yükselme eğilimine girdiğinde bile, hisse senetlerinin bu yılın ilk yarısında toparlanmayı başardığı görülüyor.

İyi haberler borsaları kötü etkiliyor

Korkulan ise, buradan yüzde 4'ün biraz üzerine sıçrayacak olan 10 yıllık Hazine getirisinin daha da yükselmesinin küçük işletmeler ve tüketiciler için sermaye maliyetini artırmaya devam etmesi ve hisse senetlerini daha sallantılı bir temele oturtması. LPL Financial baş küresel stratejisti Quincy Krosby de, “Bu, iyi haberlerin gerçekten kötü haber olduğu bir durum ve zaten hassas olan Hazine piyasası ve hisse senedi piyasası Salı günkü verilerle sarsıldı” diyor.

GLOBALT Investments’tan kıdemli portföy yöneticisi Keith Buchanan ise, “Herkesin sorduğu sorular şunlar: Tüketicilerin iyi durumda olduğu bir ortamda enflasyon aşağı yönlü bir yörüngede devam edebilir mi ve para politikasının ekonomiye açık bir şekilde zarar vermesi bir zorunluluk mu? Şu andaki hararetli tartışmanın bir kısmı ise para politikası sıkılaştırması tamamlandıktan ve faiz oranları normale dönmeye başladıktan sonra ABD ekonomisi nasıl görüneceğiyle ilgili” şeklinde konuşuyor.

Sadece bir hafta önce, Çin'in derinleşen yavaşlaması ile ilgili endişeler, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin ABD'yi kendisiyle birlikte aşağı çekme riski nedeniyle yatırımcıların cesaretini kırmıştı. Buchanan, yatırımcıların yollarına devam ettiğini söyleyip ekliyor: “Bu haber döngüsü oldukça hızlıydı çünkü Çin'in zorlukları gerçekten de iyi biliniyor ve belgeleniyor” diyor.

Altı ayın en büyük artışı

Temmuz ayında perakende satışlardaki yüzde 0,7'lik artış, altı ayın en büyük artışı olma niteliği taşıyor ve oranlar, The Wall Street Journal'ın yaptığı ankete katılan ekonomistlerin yüzde 0,4'lük beklentisinin üzerinde seyrediyor.

Dün yayınlanan rapor sonrası konuşan JPMorgan’dan ekonomist Daniel Silver da, “Üçüncü çeyrek için yüzde 2,5'lik reel GSYİH büyüme tahminimiz için artık yukarı yönlü riskler bulunuyor” diyor. Atlanta Fed ise şimdi ABD ekonomisinin mevcut çeyrekte yıllık yüzde 5'lik köpüklü bir hızda büyüme yolunda olduğunu tahmin ediyor. BMO Capital Markets'tan oran stratejisti Ben Jeffery de perakende satış verilerini, “Temmuz ayındaki harcamalara güçlü bir bakış ve yumuşak iniş inancını destekleyecek başka bir bilgi parçası” şeklinde nitelendiriyor.

Resesyon olası görünmüyor

ABD'nin üç büyük hisse senedi endeksi de perakende satış raporunun ardından düne düşüşle açıldı ve ardından düşüşünü derinleştirdi. Dow Jones günü 361,24 puanda ve yüzde 1 oranında düşüşle tamamladı.

Fed, Mart 2022'den bu yana beş puandan fazla faiz artırımı gerçekleştirdi ve ana faiz oranı hedefini neredeyse sıfırdan yüzde 5,25-5,5 aralığına çıkardı. Otomobil ve ev kredilerinden öğrenci kredisi geri ödemelerine kadar her şey için bir kıyaslama olarak kullanılan 10 yıllık Hazine getirisi, dün yüzde 4.22'de kapanmadan önce kısa bir süre için neredeyse yüzde 4.27'ye kadar yükseldi. Fed vadeli fon yatırımcıları, dünkü seans devam ederken geri adım atmadan önce, Fed’in Eylül ayında 25 baz puanlık bir faiz artırımı daha yapacağı ihtimalini daha büyük bir olasılık olarak fiyatladı.

Commonwealth Financial Network sabit gelir stratejisti Sam Millette ise, “Temmuz ayında beklenenden daha iyi gelen perakende satış büyümesi, ekonominin etkileyici bir hızla büyümeye devam ettiğinin bir başka işareti. Tüketici harcamaları yıl boyunca dirençli kaldı ve yılın ilk yarısında gördüğümüz sağlam ekonomik büyümeyi hızlandırmaya yardımcı oldu. Yılın ikinci yarısına başlamak için tüketicinin devam eden gücü, ekonominin sağlığı için iyi bir işaret ve tüketiciler harcamaya devam ettiği sürece durgunluk pek olası görünmüyor” şeklinde konuştu.

ABD'de perakende satışlarda güçlü büyüme

 

Fed, resesyondan kaçınmak için bekle gör politikası izliyor

 

FED faiz rotasını değiştirecek mi?

 

Rallide kayıp yüzde 10’u bulabilir

 

Michael Burry ralliyi açığa sattı

 

Rallide ivme tersine dönüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)