E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Roma merkezli Uluslararası Politikalar Çalışma Merkezinin (CeSPI), IXE araştırma şirketine kasım - aralık 2021 döneminde yaptırdığı Türkiye'de iş yapan İtalyan şirketlerine yönelik araştırma anketinin sonuçları "İtalya-Türkiye: Asya ve Afrika'ya doğru bir köprü" başlıklı çevrim içi toplantıyla paylaşıldı.
Farklı sektörden 95 şirket temsilcisinin katıldığı ankette, İtalyan yatırımcıların Türkiye'de iş yapmaktan yüzde 79 oranında memnun olduğu belirtilirken, Türkiye'de yatırım yapılmasını diğer İtalyan şirketlerine tavsiye edenlerin oranı da yüzde 86 olarak ölçüldü.
Ankete katılanların yüzde 86'sı, Türkiye pazarını sağlam bulduğunu belirtti.
Türkiye bağlamında çalışmanın bölgedeki veya Afrika kıtasındaki diğer ülkelere erişimi kolaylaştırabileceğine inananların oranı yüzde 93 olarak ölçüldü. Yüzde 93'lük dilimde yer alanların yüzde 88'i de bir İtalyan-Türk ortaklığının üçüncü bir pazara girmesini olumlu karşılayacağını bildirdi.
Toplantıda moderatörlüğü üstlenen CeSPI Türkiye Gözlemci Koordinatörü Valeria Giannotta, İtalya ve Türkiye ilişkilerinin dostluktan daha öte derin tarihi bağ ve diplomatik ilişkilere sahip olduğunu belirterek, "Farklı sektörlerde önemli tamamlayıcı unsurlara dayanan bir ilişkiden bahsediyoruz ve bu tamamlayıcılığın çekirdeğini iş dünyası oluşturuyor." dedi.
İtalya Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Piero Fassino da bu anketin iki noktayı öne çıkardığını ifade ederek, "Üzerinde birleşilen bir görüş var ki; İtalyan şirketlerinin Türkiye'yi stratejik ve güvenilir bulduğudur. Tabii bir diğer yandan da para politikası, Türk lirasının değer kaybı gibi endişeyle bakılan mevcut zor duruma işaret ediyor." yorumunu yaptı.
Fassino, "İtalyan şirketlerin, Türk partnerlerle beraber üçüncü ülkelerde iş yapma konusundaki isteği enteresan biçimde yüksek." ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Furkan Karayaka da Kovid-19 salgının yol açtığı küresel sağlık krizinin pek çok alanda etkisini gösterdiğini buna karşın Türkiye'nin ekonomik açıdan bundan az etkilendiğini ve 2021'de çift haneli büyüme beklediklerini söyledi.
İtalya'nın önemli bir ticaret ortağı olduğunu vurgulayan Karayaka, "1600 kadar İtalyan şirketinin Türkiye'de yatırımı var. CeSPI'nin bu anketi, bizim İtalyan şirketlerine yönelik bundan sonraki faaliyetlerimiz için son derece değerli." dedi.
Türkiye'de kısa süre önce görevine başlayan İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Giorgio Marrapodi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a güven mektubunu sunduğu törende, Cumhurbaşkanı'nın iki ülke ticaret hacmini 30 milyar dolar seviyesine çıkarma hedefinden bahsettiğini aktardı.
Marrapodi, İtalyan şirketlerinin Türkiye'deki yatırımlarıyla ilgili olarak, "Hem Ankara'da hem İstanbul'da görüştüğüm şirketlerin temsilcilerinde buradaki işleriyle alakalı son derecede tatmin olduklarını gözlemledim." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük de Türkiye ve İtalya arasındaki ikili ticaret hacminin salgın sonrası dönemde tarihi rekorunu kırarak 23 milyar dolar seviyesine ulaştığını ve iki ülkenin 30 milyar doları hedeflediğini belirtti.
Gücük, "İtalya, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içinde 2. ticaret ortağı." dedi.
Büyükelçi Gücük, bu yıl içinde hükümetlerarası zirvenin üçüncüsünü ve ayrıca Türkiye-İtalya Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) toplantısını düzenlemeyi amaçladıklarını söyledi.
İtalya'da kenevir ekimine izin yok
İtalya'da belediyeler ışık kapattı
Şişecam, İtalyan Refel'i 22 milyon euroya satın alıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:15)