E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yunanistan, İrlanda, Portekiz ve İspanya… Kontrol edilemeyen Avrupa krizi, sinsi bir hastalık gibi ‘Euro Bölgesi’ni kemiriyor. Ve sıra İtalya’ya geliyor.
İrlanda, Portekiz ve Yunanistan’a aktarılan 400 milyar euroluk kaynak, yangını söndüremedi. Aksine iyi yönetilemeyen süreç krizin giderek derinleşmesine neden oldu. Son olarak İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos bankalar için Euro Bölgesi'nden 100 milyar euro isteyeceklerini söyledi. İspanyol bankalarının kötü varlıklardan ötürü 180 milyar euro açığı bulunuyor. Yani bu para şimdilik yetersiz! Avrupa Birliği de çaresiz… Listeye bir de İtalya eklenirse o zaman dünyayı çok sıkıntılı günler bekliyor diyebiliriz. Almanya Başbakanı Merkel de bundan korkuyor ki, ilk günden bu yana defansif tavrını koruyor.
Peki İtalya nasıl bir ekonomi?
2007 yılından bu yana gelişmiş ülkeleri kıskacına alan krizin temelinde aşırı şişmiş emlak fiyatları yatıyor. Emlak balonunun patlamasıyla aşağı gelen fiyatlar bankaları uçuruma sürüklüyor. İspanya’da benzer bir durum yaşandı ve emlak fiyatlarının yüzde 40 oranında gerilemesi bir anda ülkenin dev bankaları mali açıdan büyük sıkıntıya soktu!
Ancak, Euro Bölgesi’nin en büyük üçüncü ekonomisi olan İtalya, Yunanistan ya da İrlanda’nın durumunda değil. Ciddi bir konut balonu patlamadı ya da bankacılıkta ciddi bir sorun yok şimdilik. İtalya’nın durumu, ABD ve krize sürüklenen diğer Avrupa ülkelerinden farklı. İtalya, konut ve bankacılık problemleri olmayan fakat çok yavaş büyüme sebebiyle vergi gelirleri yükümlülüklerini karşılamaya yetemeyecek olan Portekiz’in durumunda.
1998-2008 yılları arasında büyüme Almanya’da yüzde 22, Fransa’da yüzde 18 artarken İtalya’da sadece yüzde 3 arttı. Eğer üretkenlik büyümesi hızlanmazsa İtalya ekonomisi belki de yılı daralma ile kapatacak. Bu süreç birkaç yıl daha devam edecek gibi görünüyor. Bu durumda da vergi gelirleri düşecek ve İtalya açık hedeflerini tutturamayacak.
İtalya 2 trilyon euroluk borcu ile Yunanistan ve Japonya'nın ardından gelişmiş ekonomiler arasında en yüksek borca sahip 3. ekonomi konumunda. İtalyan ekonomisinde çarklar yavaşladıkça, milli gelirin yüzde 120’sine ulaşan kamu borcu azaltılamayacak hatta artmaya devam edecek.
Faizler yükseliyor, tahviller satılmıyor
Çünkü Yunanistan, İrlanda, Portekiz ve İspanya, 10 yıl vadeli Almanya tahviline göre yüzde 5-7 ve üzerinde prim ödüyor. Riski gören yatırımcılar reel olarak eksi getiriye sahip olan ABD ve Almanya tahvillerini satın alırken İtalya ve İspanya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinin kağıtlarına itibar etmiyor. Bu durum da kısa bir süre zarfında İtalya’nın uçuruma sürüklenen ülkeler listesinde üst sıralarda yerini alacağının sinyalini veriyor.
10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi, Avrupa borç krizinde şimdi sıranın bu ülkeye geldiği endişeleri ile son bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı.
10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi yüzde 6 seviyelerine yaklaşmış durumda. Gözler İspanya’dan sonra İtalya’ya çevrilmiş durumda, giderek derinleşen krizin İtalya’ya sıçraması halinde Euro Bölgesi’nin dağılma noktasına gelebileceği öngörülüyor. Zaten son dönemde İngiltere başta olmak üzere AB’nin önde gelen ülkeler, para birliğinin dağılması görüşünü savunuyor. Her ne kadar İspanya İtalya’dan iki kat büyük bir ekonomiye sahip olsa da İtalya Avrupa Birliği’nin geleceği için büyük önem taşıyor. (BorsaGündem/ÖZEL)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:21)