E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-Magazinİşyerinde dekolte kuralları---

İşyerinde dekolte kuralları

İşyerinde dekolte kuralları
11 Mart 2011 - 09:11 borsaningundemi.com

Çalışma ortamında, dekolteye ne kadar yer var? Hangi düğme ne mesaj veriyor? Sanılanın aksine dikkat çekici giyinmek, iyi bir kariyer hamlesi değil

Moda haftalarının tamamlanmasıyla anladık ki, dekolte önümüzdeki yıl gardırobumuza pek uğramayacak. Frapanlığın merkezi Milano’yu saymazsak, New York, Paris ve Londra podyumlarında gördüğümüz tasarımlar, seksapelden oldukça uzaktı. Bu özellikle işkadınları için iyi haber; Biliyoruz ki çoğu işyerinde yazılı bir kanun olmamakla birlikte, dekolte kapıdan dönüyor; içeri sızmayı başarsa bile, pek beğenilmiyor. Yine de bu durumu ülkemizdeki ‘mahalle baskısına’ yormak, doğru bir saptama olmaz. Zira yurtdışında da işverenler, seksapel konusunda işi sıkı tutarak, yönetmelikler hazırlıyorlar. Buna son örnek İsviçre’den geldi. 65 bin personeli olan İsviçre merkezli banka UBS, giyim-kuşam ile ilgili 44 sayfalık bir rehber hazırladı. Rehberde, çorap renginden, topuk boyuna hatta saç modeline varana kadar uyulması gereken pek çok detay yer alıyor. Kurallara uymadığınız taktirde, kınama alabiliyor hatta işinizden olabiliyorsunuz.
Başka bir örnek de İngiltere’den; Financial Times’ın haberine göre 3 bin yönetici arasında yapılan bir araştırmada, giyim kuşamın terfi ve zam konularında etkin olduğunu ortaya koydu. Ancak genel tahminlerin aksine, seksapel başarının anahtarı değil: Yöneticilerin yüzde 43’ü gereğinden frapan giyinen personeli terfi etmeden önce tekrar tekrar düşündüğünü söylerken, yüzde 20’si yükseltmek bir yana, gerekirse işten çıkarabileceğini söyledi. Türkiye’de ise çoğu firmada ‘yazılı’ dekolte kanunları olmasa da, sessiz kurallar işliyor. Dekoltenin inisiyatifi elinizde olsa da, vamp bir stile sahipseniz, işyerinde stilinizi törpülemeniz öneriliyor.
Kimse Lady Gaga gibi gelmedi
Sinan Öncel (Twigy Yönetim Kurulu Başkanı): Dekolte konusu zaman yer ve etkinlikle bütünleşir. Çırağan’daki bir davete sırtı açık bir elbiseyle gidebilirsiniz, ama söz konusu olan bir iş yemeğiyse elbise bir anda ‘dekolte’ olarak adlandırılır ve hoş karşılanmaz. Her ne kadar kişinin inisiyatifine kalmış bir durum olsa da, iş yerinde ‘iş’le meşgul olacağımızdan, ona göre giysi seçmek daha yerinde olur. Şimdiye kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadığım için bir sınırlandırma getirme ihtiyacı hissetmedim. Kimse işe Lady Gaga gibi gelmedi. Böyle bir durumla karşılaşsaydım, belki bir yaptırım uygulama ihtiyacı hissedebilirdim. Belki de gülüp geçerdim, bilemiyorum.
Giyim tarzı öne geçmemeli
Süleyman Orakçıoğlu (Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı): Giyim de kişinin sorunluluklarıyla, bulunduğu pozisyonla alakalı bir durum. Dolayısıyla bu durumu da çalışma disiplini olarak değerlendiririm. Kişi kendisini nasıl iyi hissediyorsa, ona göre giyinmeli tabii. Ancak işinden çok giyim tarzıyla konuşuluyorsa tatsız bir durum olur. Frapanlık bir ölçüde tolere edilebilir, fakat seksapelin iş ortamında bence hiç gereği yok. Böyle bir çalışanımız olursa sanki ‘suçluymuş’ gibi uyarmam, yakışık almaz. Ancak stilinin sorumluluklarının önüne geçtiğiyle ilgili uygun bir dille kendisiyle konuşabilirim.
Kural yok ama...
Yılmaz Yılmaz (Koton Yönetim Kurulu Başkanı): Bizim işyerimizde bununla ilgili herhangi bir kural yok. Zaten moda alanında çalıştığımız için, daha liberal davranıyoruz. İsteyen başını örter, isteyen de dikkat çekici tasarımlar giyer. Ancak tüm bunlar ‘işyeri kuralları’yla sınırlıdır. Nasıl şort giyen bir erkek personel garip karşılanıyorsa, moda olduğu için parmak arası terlikle işe gelen bir çalışana da ihtiyacımız yok. Şık, temiz ve modern olduğu sürece, bizim için bir sorun yaratmaz.

ASLI BARIŞ - RADİKAL

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)