E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİsviçre Merkez'in farkı ne?---

İsviçre Merkez'in farkı ne?

İsviçre Merkez'in farkı ne?
20 Ocak 2015 - 06:40 borsaningundemi.com

İsviçre Merkez Bankası'nın ortaklık yapısı bireysel kişiler ve kantonlardan oluşuyor

Orcam Financial Group kurucusu Cullen Roche, İsviçre Merkez Bankası (SNB) hakkında bir değerlendirme yaptı. Roche, SNB’nin diğer merkez bankalarından bir yönüyle kritik şekilde farklı olduğunu öne sürdü.

İşte Cullen Roche’un o değerlendirmesi: 

"Birçok ekonomist bilanço kayıplarının merkez bankası için alakasız olduğuna, dolayısıyla politikada rol oynamaması gerektiğine inanıyor. Fakat SNB’nin yüzde 45’i, bankadan temettü alan pek çoğu bireysel yatırımcı olan özel hissedarlara ait. Geri kalanı ise bir süredir SNB’den gelen yetersiz nakit transferlerinden şikayet eden kantonlara ait.

Bu sahiplik yapısı, tamamen hazine (ve doğal olarak vergi mükellefleri) tarafından sahip diğer merkez bankaları ile keskin bir tezat teşkil ediyor. İsviçre’deki bu yapı SNB’yi bilanço zararları konusunda duyarlı hale getiriyor zira vatandaşlar referandum yoluyla para ve rezerv politikasında değişiklikler yapmaya bankayı zorlayabilir.

Bu durum SNB’nin kur tavanı nedeniyle zarara uğrama ihtimali hakkında neden endişeli olduğunu açıklıyor.  

Bu noktada bireysel hissedarların kalıcı kayıplara uğrayacağı bir bilanço genişlemesini rasyonalize etmek biraz daha zor oluyor.

Bir merkez bankasının iflas etmesinden endişe duymak teorik olarak rasyonel değildir. Çünkü sistemin yasal yapısı bazı kurumların "iflas" edemeyeceği üzerine kurulur. Sadece zarar yazarlar ya da kamu tarafından desteklenirler…

Ama özel hissedarların bir kurum üzerinde farklı etkisi olacaktır. Kayıplar topluma yansıtılırsa ya da hissedarlar tarafından finanse edilecek olursa o zaman özel hissedarların baskısını görebilirsiniz. Örneğin ben SNB’nin yüzde 45’ine sahip olsam bilanço genişlemesinin ardından gelebilecek potansiyel kayıplar kişisel olarak benim kaybım olacaktır.

Elbette bir merkez bankası "para tükendi" diyemez ama teori gerçekliğe dokunduğu oranda yararlıdır ve burada, özel bir şekilde, temel gerçekleri gölgede bırakan bir teori hayata geçmiş durumda.

Görünüyor ki birtakım politikalar her ülkede kendine özgü biçimde uygulanabiliyor ve buradan hareketle bir merkez bankasının iflas etmeyeceği, bazı durumlarda tamamen uygulanabilir bir siyasi pozisyon olmayabilir. Özellikle ihtiyatlı olmakla övünen bir merkez bankası hakkında..."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)