E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bloomberg’in haberine göre, Temmuz ayı itibarıyla, rezervler 420 milyar dolara, yani milli gelirin yüzde 71’i gibi bir düzeye yükselmiş bulunuyor.
Bir SNB sözcüsü, bu yükselişin sebebinin, bankanın daha önce belirlediği asgari kur düzeyini korumak için yapılan döviz alımları olduğunu belirtti.
SNB, frankın euro karşısında aşırı değerlenmesini önlemek için ilk müdahalelerini 2009 Mart ayında yapmıştı. Bu yılın Eylül ayında ise, SNB Başkanı Thomas Jordan, frankın euro karşısında 1.20’nin üzerine çıkmasına izin vermeyeceğini ilan etmişti. Mart 2009’dan bu yana, merkez bankasındaki döviz rezervleri, neredeyse 10 kat artmış bulunuyor.
Eğer Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası milli gelirin yüzde 71’I gibi bir döviz rezervine sahip olsaydı, kasasında 620 milyar doların üzerinde döviz bulunması gerekliydi. Bu da, mevcut rezervlerin altı katından fazla bir miktarı ifade ediyor.
Bloomberg’e konuşan Credit Suisse ekonomisti Maxime Botteron, Euro bölgesinin çökmesi gibi sıradışı bir gelişme olmaması halinde, SNB’nin piyasaya müdahale etme yeteneğini koruyacağını kaydetti. Botteron, “Döviz alımları ile likiditeyi artırdıkça, tek sınırlayıcı unsur enflasyon olarak görünüyor. Ancak bu, şu an için bir sorun değil,” diye konuştu.
İsviçre frangı, Eylül ayındaki merkez bankası politika değişikliğinden bu yana euro karşısında 1.20 ile 1.24 bandında dalgalanıyor. SNB, son aylarda müdahaleleri ile elde ettiği euroları ABD ve Kanada doları gibi para birimleri satın alarak dengeleme çabası içine de girdi.
İhracata bağımlı olan İsviçre ekonomisi, Avrupa’yı sarsan krize direnmeyi sürdürüyor. İşsizlik oranı, Nisan 2011’den bu yana yüzde 3’ün altında. Ancak hükümet, Avrupa’daki sorunların halen ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguluyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:17)