E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİsveç ve Finlandiya’ya ikinci veto sinyali---

İsveç ve Finlandiya’ya ikinci veto sinyali

İsveç ve Finlandiya’ya ikinci veto sinyali
19 Mayıs 2022 - 10:05 borsaningundemi.com

Türkiye’nin ardından bir NATO ülkesinden daha Finlandiya ve İsveç’in üyeliğine veto sinyali NATO içinde Finlandiya ve İsveç’in üyeliğiyle ilgili çatlak büyüyor.


Hırvatistan Devlet Başkanı Zoran Milanovic, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliğini veto etmek için ülkesinin askeri ittifaktaki temsilcisine talimat vermeyi planladığını açıkladı.

Hırvatistan'ın NATO Büyükelçisi Mario Nobilo'ya iki ülkenin NATO'ya katılımının engellenmesi emri vereceğini belirten Milanovic, bu yolla uluslararası toplumun dikkatini Bosna Hersek'te etnik Hırvatların yaşadığı sorunlara çekmeyi ve seçimlerde gereken hakları elde etmelerini sağlamayı amaçladığını belirtti.

Gazetecilere yaptığı açıklamada Milanovic, “Bosna'daki Hırvatlar benim için Rusya-Finlandiya sınırından daha önemli bir konu” dedi.

“Türkiye ulusal çıkarlar için nasıl savaşılacağını gösteriyor"

Finlandiya ve İsveç'in yıllardır sürdürdükleri tarafsızlık politikasından vazgeçerek NATO'ya katılma başvurusu yapması, askeri ittifak içinde büyük destek görüyor. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta iki ülkenin üyeliğiyle ilgili yaptığı “Olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri terör örgütü misafirhanesi gibi” açıklaması ittifakta şok etkisi yaratmıştı.

Hırvatistan lideri, Türkiye'nin açıklamalarına destek vererek “Türkiye ulusal çıkarlar için nasıl savaşılacağını gösteriyor. İstediğini elde etmeden tavrını değiştirmez” diye konuştu.

Finlandiya ve İsveç'in olası NATO üyeliği, Hırvatistan içinde de çatlak yaratmış durumda. Yerel medya, Devlet Başkanı Milanovic'in açıklamalarına rağmen hükümetin iki ülkenin üyeliğini kabul etmeye hazır olduğunu aktardı.

NATO toplantısında anlaşma sağlanamadı

Associated Press haber ajansı, dün Brüksel'de bir araya gelen NATO temsilcilerinin Finlandiya ve İsveç'in üyelik sürecini başlatma konusunda bir anlaşmaya varamadığını aktardı. İsimlerini açıklamayan diplomatik kaynaklar, hangi ülkelerin itirazda bulunduğunu açıklamadı.

Kaynaklar, dün NATO’da büyükelçi seviyesinde yapılan toplantıda Türkiye’nin müzakerelerin devam etmesine karşı oy kullandığını öne sürmüştü. Litvanya'nın NATO temsilcisi Deividas Matulionis, toplantıda ülkelerin ulusal güvenlikleriyle ilgili konuları gündeme getirdiğini belirterek “Bu, Türkiye'nin yorumuna bağlı” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün yaptığı açıklamada tüm konuların gündeme alınacağını ve hızlı bir sonuca ulaşılacağını söylemişti.

Rusya'nın Ukrayna işgali sonrasında NATO'yla işbirliğini artıran Finlandiya ve İsveç'in üyelik sürecinin 8-12 ay arasında sürebileceği belirtiliyor ancak bunun için NATO'nun 30 üyesinin de onayı gerekiyor.

Finlandiya ve İsveç resmi olarak NATO’ya üyelik başvurusunu yaptı

 

NATO krizinde yeni perde: İsveç geri adım attı

 

Adım adım NATO süreci: Türkiye izin vermezse ne olur?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)19 Mayıs 2022 16:42

    Bizler için 2 ülke natoda olmasada olur. Gerçekten nato koruması istiyorlarsa, öncelikle asli nato devletleri ile var olan ilişkilerini yazılı kağıt üzerinde mutabakata sağlamaktır. sonuçta Rusya yok olursa Nato gücü ve işlevi değişecektir. Rusların varlığı da Bizler için önemlidir. Denge iyi kurulmalı

  • Ali19 Mayıs 2022 16:23

    Fillandiya ya evet İsveç e hayır diyecekler gibi his var içimde doğrusu da bu olur.

  • Taki19 Mayıs 2022 13:19

    Rusya en büyük ticari (olmamalıydı, şartlar böyle) partner iken İsveç ve Finlandiya'ya evet demek büyük hata olur. Ret kararını sade bir vatandaş olarak destekliyorum.

  • Game Teory19 Mayıs 2022 12:54

    Finlandiya ve isveçin nato üyeliği Türkiye'nin lehine. Böylece rusya dikkat ve gücünün bir kısmını kuzeye kaydırır Karadeniz ve güneyde daha rahat olunur. Asıl konu Suriyedeki abd destekli terörist ordunun pasifizasyonu. Taşeron abd sadece oylamaya devam eder güvencelerinin anlamı sıfırdır sahada aktivite şart. Oyunu iyi oynamak ve batıda sempatiyle bakılan dış destekli terör örgütlerine karşı dış dünyayı etkileyecek profesyönel propaganda birimi kurmak şart.

  • ANDRE FLO19 Mayıs 2022 12:33

    "Refet Paşa, Lozan görüşmesi sırasında Tanner’e “kader uluslarımızı coğrafi olarak ayırmış olsa da sizi temin ederim ki ortak kanımız Finlere karşı büyük bir sempati duymamızı sağlar. İçtenlikle umut ediyoruz ki yakın dostluk ilişkilerimiz halklarımız arasında sonsuza kadar muhafaza edilecektir” şeklinde açıklama yaptı."

  • Mucise Reis ;)19 Mayıs 2022 16:40

    Eeee  ya şimdi ne oldu ? terör örgütlerine can siper oldu. Senin neyine orta doğudaki terör gruplarına kanat ve kucak açıyorsun ?