E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kamuya ait maden şirketi LKAB, perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyindeki Lapland bölgesinde "önemli" nadir toprak elementleri rezervleri tespit edildiğini, elektrikli araçlar, rüzgar türbinleri ve diğer yüksek teknoloji ürünlerinin üretimi için kritik önem taşıyan hammadde yataklarının Avrupa'nın Çin'e bağımlılığını azaltabileceğini söyledi.
Başkent Stockholm'ün 960 kilometre kuzeyindeki Kiruna'da demir cevheri çıkaran şirket, 1 milyon tondan fazla nadir toprak oksitleri bulduklarını duyurdu.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, LKAB CEO'su Jan Moström, "Bu, Avrupa'da bilinen en büyük nadir toprak elementleri yatağı. Yeşil geçişi sağlamak için kesinlikle çok önemli olan kritik hammaddelerin üretilmesinde önemli bir yapı taşı haline gelebilir. Bu madenler olmadan elektrikli araçlar da olamaz" diye konuştu.
Avrupa nadir toprak elementleri ihtiyacını büyük ölçüde Çin'den karşılıyor. İsveç'in Enerji ve İş Dünyasından Sorumlu Bakanı Ebba Busch, "Elektrifikasyon, Avrupa Birliği'nin (AB) kendi kendine yeterliliği ve Rusya ve Çin'den bağımsızlığı madende başlayacak" dedi.
Avrupa'nın da en büyük demir cevheri üreticisi olan LKAB, bulunan yatakların kıtanın en önemli hammadde kaynağı olabileceğini, ancak 10 -15 yılda işletilecek hale gelebileceğini belirtti. AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, nadir toprak elementlerini bölge için en kritik kaynaklar arasında değerlendiriyor.
Küresel nadir toprak elementleri rezervlerinin büyük kısmı Çin'de bulunuyor.
Toprak elementleri hangi alanlarda kullanılıyorlar?
Nadir toprak elementi olarak adlandırılan toplam 17 element var. Genelde toprak altında küçük rezervler halinde bulunuyorlar. Ancak nadir toprak elementlerini 'nadir' yapan şey rezervlerin azlığı değil, bu elementleri işlemenin maliyetinin yüksek olması. Bu elementler, akıllı telefonlardan bilgisayarlara, asansör ve trenlerden yüksek teknolojili savaş uçaklarına ve uydulara kadar çok geniş bir alanda imalat süreçlerinin önemli bir parçası. Özellikle yeşil enerji alanında, rüzgar türbinleri ve elektrikli araç motorlarında kritik önem taşıyorlar.
Rezervler hangi ülkelerde?
Dünyadaki nadir toprak elementleri rezervlerinin toplam 115,8 milyon ton olduğu tahmin ediliyor.
Çin: 44 milyon ton
Vietnam: 22 milyon ton
Brezilya: 22 milyon ton
Rusya: 21 milyon ton
Hindistan: 6,9 milyon ton
Avustralya: 4 milyon ton
ABD: 1,8 milyon ton
Grönland: 1,5 milyon ton
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:16)