E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupalı regülatörlerin, bankaların daha fazla sermaye tutması çağrıları, Euro Bölgesi'nin finansal sektörünün sağlığına ilişkin endişeleri artırıyor. Çağrıların istikrarsızlığı artırdığını savunan Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), bunun şirket ve hanehalkına verilen kredilerde sıkışıklığa neden olduğunu belirtti.
Merkez bankalarının bankası olarak da nitelenen BIS, geçtiğimiz Ekim ayında açıklanan, Euro Bölgesi'ndeki bankaların sermaye desteklerini yükseltmeleri, Tier 1 kalemlerini Haziran itibariye yüzde 9 oranına çıkarmalarını kapsayan zorunlulukların, kredi verme korkularını geri getirerek ve varlık satışlarını tetikleyerek, sistemi istikrarsızlaştırdığına dikkat çekti.
Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında tırmanan fonlama sıkıntılarının Avrupalı bankaların varlık satmak ve kredi vermelerini düşüreceğine ilişkin korkuları artırmak suretiyle "reel ekonomik aktiviteyi zayıflattığını" savunan BIS, yeni düzenlemelerin de bu korkuları derinleştirdiğini söyledi.
Euro Bölgesi bankaları 2011'in sonlarında ve 2012'nin başlarında varlık sattı ve özellikle dolar ve risk ağırlığı fazla olan bazı kredilerini azalttı.
Organizasyonun son değerlendirmesine göre, Euro Bölgesi'ndeki finansal kuruluşların kredileri 2011'in son çeyreğinde yüzde 0.5 düştü. Ancak bu etki, diğer bankaların, varlık yöneticilerin ve tahvil yatırımcılarının Avrupalı bankaların işini almasıyla büyük oranda dengelendi.
Yeniden sermayelendirme hamlesinin ardındaki Avrupa Birliği'nin bankacılık regülatörü Avrupa Bankacılık Otoritesi, geçtiğimiz yılın sonunda, bölgenin en büyük bankalarının 30'unun zorunlulukları yerine getirmek için 115 milyar euroluk yeni sermaye yaratmaları gerektiğini söylemişti.
BIS de benzer hamleler talep etti
Diğer yandan Basel Bankacılık Komisyonu BIS de küresel krizin ardından bankalardan benzer talepte bulunmuş, ancak bunun için daha uzun süre vermişti.
BIS, Aralık'ta EBA'nın bankaları yüzde 9 sermaye hedefini tutturmak için varlıklarını yeniden düzenlemelerinden caydıran açıklamasını övmüş, Avrupa Merkez Bankası'nın finansal sisteme ekstra likidite sağlamasını da desteklemişti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:14)