E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İşsizlik fena yükseliyor. Kasım ayındaki oranın yüzde 12.1 ile son 80 ayın en yüksek düzeyine çıkması çok önemli. Belli ki aralık ve ocak aylarında da yükselme göreceğiz.
Daha önce de dile getirmiştik, ocak ayında yüzde 13’lük bir gerçekleşme olursa buna şaşmamak gerek. Gidişat oraya doğru.
İşsizliği aşağı çekme amaçlı seferberlik çağrıları da zaten gidişatın iyi olmadığının bir işareti.
Bu seferberlik ne kadar işe yarayacak, zaman içinde göreceğiz. Ama, şunu unutmamak gerekir, bu çağrı umulan etkiyi tümüyle gösterse bile etki bir seferlik olacaktır.
Eğer bir ülkede nüfus artıyorsa, buna bağlı olarak işgücü artıyorsa, ama istihdam işgücü kadar artırılamıyorsa işsizliğin artış göstermesi kaçınılmazdır. Türkiye’de olan da budur.
15 yaş üstü çalışma çağındaki nüfus ve istihdama ilişkin temel veriler 2005 yılından bu yana nasıl mı değişti, özetleyelim: (Yıllık verilerin yıl ortalamasını gösterdiğini, 2016 verisinin ise kasım ayına ait olduğunu vurgulayalım.)
2006-2016 döneminde 15 yaş üstü çalışma çağındaki nüfus yıllık ortalama 974 bin kişi arttı.
Bu dönemde işgücünde ortalama 826 bin kişilik artış oldu. Çalışmak isteyenlerdeki 826 bin kişilik artışa karşılık, ancak 676 bin kişi istihdam edilebildi. Dolayısıyla bu on bir yıllık dönemde her yıl ortalama 151 bin kişi işsiz kaldı.
Bir milyon artışla yerimizde sayarız
Nüfusumuz her yıl daha da artacak. Dolayısıyla çalışmak isteyenlerin sayında da artış olacak. Yüzde 33 ile Batı ekonomilerinin halen çok altında olan kadınlardaki işgücüne katılma oranı da günden güne artacak, hem artmalı da. Bu da her geçen yıl daha fazla insanın çalışma hayatına girmesi, iş araması demek.
Bütün bu verilerin söylediği gerçek şu: Her yıl ortalama bir milyon kişilik istihdam yaratmalıyız ki işsizlik oranımızı bu düzeylerde sabit tutabilelim. Bırakınız işsizliği azaltmayı, bir milyon kişilik istihdam ancak be ancak bulunduğumuz yerde kalmamızı sağlayacak.
Mevcut durumda yılda bir milyon dolayında artı istihdam sağlama olanağımız olduğunu söylemek çok zor. Hem son istihdam seferberliği de bir anlamda olanakları bir seferlik zorlama operasyonu. İstenilen sonuç alınsa bile bir yıl sonra aynı operasyonu bir kez daha yapma şansımız yok ki...
Biz şimdi mevcut işletmelerin daha fazla eleman istihdamın etmesini sağlamak yoluyla işsizliği aşağı çekmeyi öngörüyoruz. Ama biliyoruz ki sorunun temeline inebilmek, ancak yeni yeni işletmeleri devreye almakla mümkün. İşsizliğin kalıcı biçimde aşağı çekilebilmesi ancak böyle mümkün olacak.
İnşaat yatırımıyla olmuyor
Türkiye, inşaat sektöründe büyük bir atak gerçekleştiriyor. Bir yanda konut sektöründe atılımlar yapılıyor, diğer yanda yollar, köprüler, tüneller inşa ediliyor. Her ne kadar konutta belirgin bir sıkıntının içine düşülmüşse de en azından inşaat yönüyle uzunca bir süredir canlılık var.
Ancak inşaat sektöründeki bu canlılık istihdama pek katkı vermiyor. Dahası, inşaat bittiğinde istihdam da sona eriyor.
Bir üretim gerçekleştirmek üzere kurulan bir tesis ise sürekli bir istihdam kaynağı. İşte sıkıntımız burada.
Ekonomi Bakanlığı’nın son üç yılda teşvik belgesi verdiği projelerin gerçekleşmesiyle oluşacak istihdama bakıyoruz, Türkiye’nin dişinin kovuğuna bile yetecek bir sayı yok. 2014 yılında verilen teşvik belgeleriyle 143 bin, 2015’te verilenlerle 142 bin, geçen yıl verilenlerle ise 141 bin kişilik istihdam öngörülüyor. Yıllık rakam neredeyse aynı ve 150 bini bile bulmuyor.
Oysa bize işsizliği azar azar da olsa aşağı çekebilmemiz için yıllık bir milyonu aşan istihdam gerekiyor. İşimiz zor, bayağı zor.
Seferberlik ne kadar etkili olacak?
İşsizliğin artış eğilimi içinde olduğunu elbette hükümet de görüyor. Hatırlanacaktır, zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan da işsizliğe karşı seferberlik başlatırken işsizlik oranının birkaç ay daha yüksek geleceğine işaret etmişti.
İş alemine çağrılar yapıldı, onlar da bu çağrılara olumlu yaklaştıklarını ve destek vereceklerini ifade ettiler. Aslında işlerin gerektirdiği istihdam artışı zaten kendiliğinden yapılırdı. Şimdi bu çağrılara uyularak istihdamın daha da artırılacağı dile getirilir oldu.
Bu seferberlik çağrısına uyacağını belirtenlerin ne kadar istihdam sağlayacaklarını zaman içinde göreceğiz. Ama bu konuda kamuoyuna açıklama yapılmadığı takdirde bilgi sahibi olmak da pek mümkün değil.
Şimdi ocaktan sonra işsizliğin azalmasına bakıp bunu istihdam seferberliği çağrısının sonucu diye okuyamayız. Çünkü işsizlik ocak ayından sonra zaten azalacak, bu belli. Mevsimsel bir durum söz konusu çünkü.
O zaman görev, “Biz ek olarak şu kadar kişiyi istihdam edeceğiz” diye kamuoyu önünde söz verenlere düşüyor. Onların çıkıp, “Şu zaman diliminde şu kadar işçiyi istihdam etmeye başladık” diye açıklama yapmalarını bekleyeceğiz.
Bu açıklamalar yapılmazsa istihdam seferberliğine destek verdiklerini ifade edenlerin sözleri havada kalmış demektir.
Ama dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İstihdam sözü verip yerine getirmeyeni tüm Türkiye’ye ifşa edeceğim” çıkışından sonra ne olur, bilinmez.
Hem ayrıca şu soru da yanıtsız gibi görünmektedir: “Madem böyle yüz binleri bulan artı istihdam olanağı vardı, neden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı beklendi ki?”
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:53)