E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TÜİK'in dün açıkladığı verilere göre ocak ayındaki toplam işgücü 30 milyon 688 bin kişidir.
Bu işgücünün 26 milyon 672 bini istihdam edilmekte, yani çalışmaktadır.
Ocak ayı itibariyle işsiz sayısı 4 milyona dayanmıştır; sayı 3 milyon 985 bin kişidir.
İşsizlik oranı da son yedi yılın en yüksek düzeyine çıkarak yüzde 13 olmuştur.
İşsizlik oranında daha önce yüzde 13'lük düzey, yüzde 13.6 ile 2010 yılının ocak, yüzde 13.5 ile yine aynı yılın şubat ayında aşılmıştı. Ama bir kez daha vurgulamakta yarar var; 2008-2009 dönemi küresel kriz yaşanan bir dönemdi ve bu krizin tortusu 2010'a da sarkmıştı. Bu yüzden 2010'un ilk iki ayında da yüksek işsizlik oranlarıyla karşılaşılmıştı.
26 milyon 672 binin önemi
TÜİK'in ocak ayı verisi olarak açıkladığı ve bizim de biraz önce özetini aktardığımız sayılar; aralık, ocak ve şubatın ortalamasını gösteriyor. İstihdamla ilgili bütün veriler böyle oluşturuluyor. Daha önce aralık verisi olarak açıklanan sayılar da kasım, aralık ve ocak aylarının ortalamasını gösteriyordu.
Yani biz ya aralık ayının ortalamasını biliyoruz ya ocak ayının. 31 Aralık ya da 1 Ocak sayılarını bilme şansına sahip değiliz. Aralık ve ocak verisi olarak açıklanan sayıların ortalamasını almak da pek doğru bir yaklaşım olmaz.
Neyse ki istihdama ilişkin sayılarda aralıktan ocak ayına geçişte neredeyse hiç fark yok. İstihdam aralıkta 26 milyon 669 bindi, ocakta 26 milyon 672 bin.
Dolayısıyla 26 milyon 672 bin kişilik istihdamı yılbaşındaki istihdam olarak alabiliriz.
Gelelim bu sayının üstünde neden böylesine önemle durduğumuza... Tahmin edileceği gibi bu istihdam düzeyi, "istihdam seferberliği" için baz oluşturan sayıdır.
400 bin mi, 700 bin mi?
Kimi yetkililer çıkıyor üç ayda 400 bin dolayında ek istihdam yaratıldığından söz ediyor, kimileri çıkıyor aynı dönem için ek istihdamı 700 bin kişi olarak açıklıyor... Hani sayılar arasında yüzde 10, bilemediniz yüzde 20 fark olsa neyse de, yüzde 75'lik fark olması biraz tuhaf kaçıyor.
İlk üç ay zaten geride kaldı; bu dönemde istihdam seferberliği ile 400 bin istihdam mı sağladık, 700 bin mi, bunu bile bilmiyoruz.
Normal artış zaten 450 bin dolayında
İstihdamın yılın ilk üç ayında artış göstermiş olması çok şaşılacak bir durum da değil üstelik. 2005- 2016 dönemini kapsayın son 12 yılın ilk çeyreğindeki ortalama istihdam artışı zaten 450 bin dolayında. Tam sayıyı verirsek, ilk çeyrekteki artış, bu 12 yıl ortalamasında 465 bin kişi.
Bu veriler ışığında şunu söylemek gerekiyor: Eğer ilk çeyrekteki toplam istihdam 400 bin kadar artmışsa, bu normal artıştan bile az. Yok eğer bu 400 bin, normal artış olan 450 binin üstüne eklenecek bir istihdamsa, o durumda ilk çeyrekte istihdamın 850 bin dolayında arttığını görmemiz gerekir.
Hele hele ilk çeyrekte istihdam seferberliğiyle 700 bin kadar ek bir istihdam sağlanmışsa, toplam artış 1.2 milyona yaklaşacak demektir.
İlk çeyrekteki istihdamın nasıl seyrettiğini görmek için iki ay kadar beklememiz gerekiyor. TÜİK, mart ayı verilerini haziran ayında açıkladığında seferberliğin istihdama nasıl bir katkı verdiğini görmüş olacağız.
...Ve yüzde 13'ü gördük!
Tarih 16 Kasım 2016... TÜİK ağustos ayının işsizlik oranını açıklamış.
"İşsizlik yaz ortasında yüzde 11'i aştı, kışın vay halimize" başlıklı bir değerlendirme yapmış ve bu değerlendirmenin sonuna da ocakta yüzde 13'ü görebileceğimize ilişkin tahminimizi eklemişiz: Gördük, ocakta yüzde 13'lük işsizlik oranını gördük! Ocaktan sonraki dönemde işsizliğin gerilediğini de göreceğiz, ki bu da çok normal zaten... Dolayısıyla ocaktan sonraki bu gerilemeden kimse kendine pay çıkarmamalı, çünkü bu gerileme tümüyle mevsimsel etkenlere bağlı ve her yıl yaşanan bir durum.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ben hala işsizim. yani en azından bana yaramadı. o yüzden oyum hayır oldu
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:22)