E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisİstifa depremi Turkcell’e uzanabilir---

İstifa depremi Turkcell’e uzanabilir

İstifa depremi Turkcell’e uzanabilir
03 Şubat 2013 - 15:29 borsagundem.com

TeliaSonera’da (TS) Üst Yönetici (CEO) Lars Nyberg’in istifasının ardından gözler, Turkcell’e çevrildi

İsveç ve Finlandiya hükümetlerinin hisse sahibi olduğu TeliaSonera’da (TS) Üst Yönetici (CEO) Lars Nyberg’in istifasının ardından gözler, Turkcell’e çevrildi.
İskandinav konsorsiyumunun Turkcell Yönetim Kurulu’nda temsilen bulunan üyeler Tero E. Kivisaari​ ve Karin B. Eliasson’un da istifa edebileceği öne sürülüyor. Turkcell’de Rus Altimo (Alfa Grubu) ile ittifak edip kontrolü ele geçirme girişimi başarısız sonuçlanan isimlerin tasfiye edilebileceği de konuşuluyor. Bu çerçevede İletişimden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Cecilia Edstrom’un gönderilebileceği kulislerde konuşulan bir diğer iddia.
Lars Nyberg’in sürpriz istifasına yol açan iki önemli gelişme yaşandı son birkaç ay içinde. Birincisi Özbekistan’daki GSM operatörü UCell’in 3G lisansı alması operasyonunda yaşanan rüşvet skandalı. Ancak bu, tecrübeli yöneticinin karıştığı ilk skandal değil. Nyberg’i istifaya götüren süreçte birçok yolsuzluk iddiaları var. TS’nin Kazakistan’daki iştiraki Kcell, altyapı ihalelerine fesat karıştırdığı iddialarıyla gündeme gelmişti. Ayrıca Zaman’a verdiği bir beyanatında Lars Nyberg, Turkcell yönetimini ele geçirmek istediğini ve şirketin diğer ortağı Rus Altimo ile işbirliği yaptıklarını itiraf etmişti. 30 Ocak 2013’te Altimo ile Çukurova Grubu arasındaki davada İngiltere tahkim mahkemesi Privy Council’in Çukurova lehine karar vermesi, İsveç ve Finlandiya cephesinde strateji değişikliğine sebep oldu. Türk hükümetinin TS ile Altimo arasındaki bir ittifakın yol açacağı hisse değişimine izin vermeyeceği sinyali, daha uyumlu bir yönetim kurulu teşkil edilmesi için fırsat olarak görüldü. Nyberg istifa ettirilerek yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla yıpranan şirketin itibarını geri kazanmaya çalışan İskandinavlar, zımni bir biçimde de Turkcell’i ele geçirme operasyonu deşifre olması ve akim kalmasından ötürü Nyberg’in şahsında sorumlu yöneticilere fatura kesmiş oldu.
Ayrıca TS yönetim kurulu, işlerin normal piyasa şartlarına göre yürümediği ve yöneticilerin de şimdiye kadar ‘yerel kurallara’ göre oynadığı özellikle TS’nin Orta Asya ve Kafkaslar’daki operasyonlarını (Azercell, Geocell, Moldovcell, Kcell, Ucell) yürüten Fintur Holding’in yöneticilerini ‘temizleyecek’. Önümüzdeki dönemde Turkcell yönetiminde daha yapıcı çözümler ile gelen yeni TS üyeleri görmek hiç de şaşırtıcı olmayacak. Nyberg’in istifasından sonra Turkcell Yönetim Kurulu’ndaki değişikliklerin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Sermaye Piyasası Kurumu’nun onayına tabi olacağını hatırlatmakta fayda var.
Nyberg’i istifaya götüren Ucell süreci nasıl gelişti?
TeliaSonera, 2007’de Ucell isimli şirketin hisselerini satın alarak Özbekistan’a girdi. Fakat Ucell’in 3G lisansı yoktu.
TS, 3G lisanslı ve Cebelitarık’ta kurulan Takilant operatörünün kapısını çaldı.
Ancak Özbekistan yasalarına göre telekom alanındaki lisanslar şirketten şirkete devredilemiyor. TS yöneticileri bu detayı gözden kaçırdı.
Yani TS, lisans yetkisi olmayan offshore şirkete, 320 milyon dolar ödedi.
Ancak Takilant şirketinin hesaplarındaki incelemede, bu paraya rastlanılmıyor.
Araştırmalar sonucu Takilant adlı şirketin patronu Gayane Avakyan çıktı. Avakyan ise Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov’un kızı Gülnara Kerimova’nın finansal işlerini yürüten yetkili olarak biliniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 87,70
En Yüksek: 89,05
En Düşük: 85,75
Değişim 0,00 %
FK: 8,56
PD / DD: 1,27
İşlem Hacmi 1.593.047.864
Toplam Adet: 18.193.824
Ağırlıklı Ort.: 87,50
ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Riza11 Şubat 2013 13:42

    Insallah Telia Sonera Turkcell yonetimini alirda, Kucuk Yatirimci daha dugru durust temettu alir. Ne de olsa adamlar Kuzey Avrupali. hirsizlik islerini bilmezler.

  • Ali Riza11 Şubat 2013 13:39

    Ahmet Beye katiliyorum. Karamehmet`in eski adamlarinda Ersin Pamuksuzer de enerji ihalelerinde rusvet vermekten hapise girmisti. Bu grubun isleri hep antin kuntin.

  • Ahmet11 Şubat 2013 13:26

    Yabanci sermaye diye inliyoruz, gelenleri de yalan haberlerle dolandirmaya ve hortumlamaya caliyoruz, bu nasil bir tezat? ki taraflardan Karamehmet, Ozal doneminde pamukbanki horumlamaktan dolayi yurt disina kacmisti.

  • Ahmet11 Şubat 2013 13:22

    butun bu haberler aksam gazetesi kaynakli. Cukurova gazetesi. Telia sonera ile cukurova arasinda Turkcell kaynakli anlasmazlik var. Yani bu haberlere mesafeli bakmak lazim bence

  • 03 Şubat 2013 17:53

    hikaye bence...

  • Aydın03 Şubat 2013 17:39

    Balık baştan kokar,tepedeki böyleyse altda oluşturduğu kadro nasıl Allah bilir,temizlik yapmaları doğru bir karar.